Όπως έδειξε, τα κορίτσια που τρώνε πολλή ζάχαρη, επεξεργασμένους υδατάνθρακες (π.χ. άσπρο ψωμί και ζυμαρικά), κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, και λίγα λαχανικά και φρούτα έχουν κατά το ένα τρίτο αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού και μάλιστα σε σχετικά νεαρή ηλικία.

Ωστόσο το εύρημα αυτό δεν σημαίνει ότι η κακή διατροφή είναι αιτία του καρκίνου, αλλά ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου, διευκρίνισε η κύρια ερευνήτρια Karin Michels, επικεφαλής στο Τμήμα Επιδημιολογίας του UCLA Fielding School of Public Health, στο Λος Άντζελες.

Η έρευνα έγινε σε πάνω από 45.000 γυναίκες από τη μελέτη Nurses' Health Study II. Όλες συμπλήρωναν συχνά ερωτηματολόγια διατροφής για χρονικό διάστημα που έφτασε τα 22 χρόνια.

Οι ερευνητές χώρισαν τις γυναίκες ανάλογα με τον "δείκτη φλεγμονής" στον οργανισμό τους εξαιτίας της διατροφής που έκαναν. Ο δείκτης αυτός υπολογίσθηκε με ένα πολύπλοκο μαθηματικό μοντέλο που συσχετίζει τη διατροφή με ορισμένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα. Το ανθυγιεινό μοντέλο διατροφής που προαναφέρθηκε συνδέεται με τα υψηλότερα επίπεδα αυτών των δεικτών.

Συγκριτικά με τις γυναίκες με χαμηλό δείκτη φλεγμονής, όσες βρίσκονταν στις πέντε υψηλότερες ομάδες στην εφηβεία είχαν 35% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού πριν από την κλιμακτήριο.

Και όσες είχαν τον υψηλότερη δείκτη φλεγμονής στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής είχαν 41% μεγαλύτερη πιθανότητα καρκίνου.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, στη διάρκεια των 22 ετών 870 γυναίκες από την ομάδα με τον υψηλό δείκτη φλεγμονής στην εφηβεία διαγνώστηκαν με προεμμηνοπαυσικό καρκίνο μαστού και 490 με μετεμμηνοπαυσικό καρκίνο μαστού.

Πηγές:
Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Self test για πρόληψη καρκίνου παχέος εντέρου: Τι σημαίνει το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα
Το παγκόσμιο ποσοστό διαβήτη έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια [μελέτη]
Πρόβλημα στη συνταγογράφηση