Νέα έρευνα έδειξε ότι όσοι ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή χάνουν βάρος πιο αποτελεσματικά και βελτιώνουν το μεταβολισμό τους μειώνοντας το μυϊκό λίπος σε σύγκριση με διατροφή με χαμηλές θερμίδες.

Η έρευνα σε  74 ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 που επελέγησαν τυχαία να ακολουθήσουν χορτοφαγική διατροφή ή συμβατική αντιδιαβητική ανακάλυψε ότι η πρώτη ήταν σχεδόν 2 φορές πιο αποτελεσματική στη μείωση του σωματικού βάρους, με μέση απώλεια βάρους 7 κιλών έναντι 3,5 της συμβατικής δίαιτας.

Οι συμμετέχοντες στη χορτοφαγική διατροφή κατανάλωναν κυρίως λαχανικά, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, με τα ζωικά προϊόντα να έχουν περιοριστεί σε ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών την ημέρα. Η συμβατική διατροφή ακολουθούσε τις συστάσεις του European Association for the Study of Diabetes.

Η Dr. Hana Kahleova, δήλωσε ότι οι χορτοφαγικές διατροφές φάνηκε να είναι οι πιο αποτελεσματικές στην απώλεια βάρους.

Έδειξε επίσης ότι η χορτοφαγική διατροφή είναι πολύ πιο αποτελεσματική στη μείωση του μυϊκού λίπους βελτιώνοντας το μεταβολισμό.

Η έρευνα είναι σημαντική για ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος, περιλαμβανομένων όσων πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο και/ ή διαβήτη τύπου 2. Επίσης είναι σχετική με όποιον θέλει να παραμείνει αδύνατος και υγιής.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για να μελετήσουν τον υποδόριο ιστό στους γλουτούς των συμμετεχόντων για να διαπιστώσουν πώς οι 2 διαφορετικές διατροφές επηρεάζουν το ενδομυϊκό και ενδοπεριτοναικό λίπος.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι οι 2 διατροφές είχαν παρόμοια μείωση του υποδόριου λίπους αλλά το ενδοπεριτοναικό λίπος μειώθηκε μόνο στη χορτοφαγική διατροφή και το ενδομυϊκό λίπος μειώθηκε περισσότερο στη χορτοφαγική.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American College of nutrition.

Πηγές:
Journal of the American College of nutrition.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Σε ποιες περιοχές δεν μπορούν να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς
Έναρξη πανελλαδικού προγράμματος ασκήσεων εκκένωσης Υγειονομικών Σχηματισμών, υπό την εποπτεία του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ
Δυο γυναικολογικές παθήσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου [μελέτη]