Όποιος κοιμάται λιγότερο από 8 ώρες την ημέρα μπορεί να κινδυνεύει από άγχος και κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι τακτικές διαταραχές ύπνου μπορούν να αυξήσουν τη δυσκολία μετάθεσης της προσοχής από τις αρνητικές σκέψεις.
Ενώ άλλοι άνθρωποι ενδεχομένως μπορεί να καταφέρνουν να μετακινούνται από αυτές, όσοι έχουν έλλειψη ύπνου μπορεί να έχουν πρόβλημα να τις αγνοήσουν.
Αυτό σημαίνει ότι ο ανεπαρκής ύπνος είναι μέρος αυτού που καθιστά επίμονες τις αρνητικές σκέψεις οι οποίες παρεμβάλλονται με τη ζωή των ανθρώπων, δήλωσαν ερευνητές.
Η Meredith Coles, καθηγήτρια στο Binghamton University, ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι έχουν τάσεις να ‘’κολλούν’’ σε μια σκέψη και το αυξημένο επίπεδο αρνητικών σκέψεων καθιστά δύσκολο να απεμπλακούν από το αρνητικό ερέθισμα στο οποίο εκτέθηκαν.
Η Coles πρόσθεσε ότι αυτές οι αρνητικές σκέψεις πιστεύεται ότι αφήνουν τους ανθρώπους ευάλωτους σε διάφορα είδη ψυχικών διαταραχών, όπως άγχος ή κατάθλιψη.
Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο ScienceDirect, οι ερευνητές μέτρησαν το χρόνο και τη διάρκεια ύπνου σε ανθρώπους με μέτρια έως υψηλά επίπεδα αρνητικών σκέψεων.
Οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε φωτογραφίες που είχαν σκοπό να προκαλέσουν συναισθηματική αντίδραση και οι ερευνητές παρακολούθησαν την προσοχή τους μέσω της κίνησης των ματιών.
Η διάρκεια του ύπνου ενδεχομένως μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση ή διατήρηση ψυχικών διαταραχών, σημείωσαν οι ερευνητές.
Πηγές:
ScienceDirect.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι