Σε σοβαρή υποβάθμιση της περίθαλψης ασθενών με μη μεταδοτικά νοσήματα, έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία η επιδημία του κορωνοϊού.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε την Παρασκευή η Παναγιώτα Μήτρου (φωτογραφία κάτω), παθολόγος - διαβητολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο Evidence Based Healthcare Online Conference "The Covid-19 Case".

Η κ. Μήτρου αναφέρθηκε με γλαφυρό τρόπο στις επιπτώσεις του νέου κορωνοϊού στην περίθαλψη γενικά και ειδικά στην περίθαλψη και υποστήριξη των χρόνια πασχόντων ασθενών.

Τόνισε ότι οι υπηρεσίες Υγείας για τα μη μεταδοτικά νοσήματα έχουν επηρεαστεί πολύ σημαντικά από την πανδημία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο σχετικής μελέτης φάνηκε ότι όσον αφορά στον καρκίνο το 39% των χωρών μείωσαν τις θεραπείες τους. Αντίστοιχες είναι και οι επιπτώσεις της επιδημίας σε ο, τι αφορά τον διαβήτη.

Επίσης οι περισσότερες χώρες έδειξαν αδυναμία να αντιμετωπίσουν το σύνολο των καρδιαγγειακών περιστατικών. Οι υπηρεσίες αποκατάστασης ασθενών στις περισσότερες χώρες επηρεάστηκαν αρνητικά. 

Η ομιλήτρια τόνισε πως εμφράγματα και εγκεφαλικά φάνηκε πως μειώθηκαν την περίοδο του lockdown. Αυτό - είπε - δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μειώθηκαν, αλλά ότι ο κόσμος μπορεί να μην λάμβανε ιατρική φροντίδα από το φόβο του covid-19 και έμεναν αδιάγνωστα.

Στη χώρα μας έχει μειωθεί κατά 70% η προσέλευση στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Λόγω φόβου μετάδοσης της νόσου οι ασθενείς ήταν διστακτικοί να προσέλθουν στα επείγοντα ακόμη και στην περίπτωση που τους το συνιστούσε ο γιατρός τους.

Πάσχοντες

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο αγγειοχειρουργός Γιώργος Ελευθερίου (φωτογραφία κάτω), γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, υπογράμμισε πως ο ιός έχει αλλάξει πολλά πράγματα στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος Υγείας.

Μεγαλύτερες - σημείωσε - είναι οι επιπτώσεις στους χρονίως πάσχοντες και τόνισε ότι τα κενά πρέπει να καλυφθούν.

Όπως είπε, η εμπειρία έχει δείξει πως η Πολιτεία μπορεί να ανταποκριθεί θετικά όταν οι συνθήκες είναι πιεστικές:

"Φοβάμαι ότι αν συνεχίσει ο αυξανόμενος αριθμός διασωληνώσεων θα αποδειχτεί και πάλι ελλιπής ο αριθμός των κλινών. Πολλοί ασθενείς μεταχρονολόγησαν τις ιατρικές τους ανάγκες επειδή υπολειτουργούσαν τα ιατρεία. Άτομα με βαριές παθήσεις δυσκολευτήκαν να έχουν πρόσβαση ακόμη και σε απλές εξετάσεις", ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Ελευθερίου, και οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας δεν λειτουργούν ικανοποιητικά στην οποία θα πρέπει να έχει πρόσβαση κάθε πολίτης. "Υπάρχουν περιπτώσεις Κέντρων Υγείας όπου οι κηπουροί είναι περισσότεροι από το νοσηλευτικό προσωπικό», συνέχισε, για να υπογραμμίσει:

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χειρουργεία έχουν αναβληθεί ενώ υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στον τομέα αυτό με αποτέλεσμα να γίνονται μόνο τα επείγοντα χειρουργεία. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα τόσο την πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια φροντίδα Υγείας".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο