Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να αναστρέψουν συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας σε ασθενείς με αρχικό στάδιο της νόσου, χρησιμοποιώντας μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων μυελού των οστών για να επαναπρογραμματίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ποσοστό 81% των συμμετεχόντων στην έρευνα- αρχικού σταδίου- έδειξε σημάδια βελτίωσης με την αγωγή, που χρησιμοποίησε χημειοθεραπεία για να καταστρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενέσεις κυττάρων μυελού των οστών του ασθενούς που είχαν παρθεί προηγουμένως για να το ‘ξαναχτίσουν’.
‘Αρχίσαμε από την αρχή με νέα κύτταρα από τα βλαστοκύτταρα’, δήλωσε ο Dr. Richard Burt από το Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Lancet Neurology.’
Η σκλήρυνση κατά πλάκας (πολλαπλή σκλήρυνση) επηρεάζει 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και μπορεί να προκαλέσει ελαφρά νόσο σε ορισμένους και μόνιμη δυσλειτουργία σε άλλους.
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μούδιασμα ή αδυναμία στα άκρα, απώλεια όρασης και ασταθή βηματισμό.
Συνήθως εμφανίζεται σε ενήλικες, δήλωσε ο Burt. Πριν εμφανιστεί η νόσος, το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί καλά, αλλά κάτι συμβαίνει που το οδηγεί να επιτίθεται στον εαυτό του.
Η μέθοδος του ερευνητή στοχεύει στο να γυρίσει πίσω το ρολόι, στο χρόνο πριν αρχίσει να επιτίθεται στον εαυτό του το ανοσοποιητικό. Ο ερευνητής δήλωσε ότι η μέθοδος είναι λίγο πιο ήπια από τη θεραπεία που χρησιμοποιείται σε ασθενείς με καρκίνο.
Η ερευνητική ομάδα δοκίμασε την αγωγή σε 21 ασθενείς, ηλικίας 20 έως 53 ετών με αρχικού σταδίου σκλήρυνση κατά πλάκας, κατά το οποίο τα συμπτώματα έρχονται και φεύγουν.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν βοηθήθηκαν από αγωγή με ιντερφερόνη- βήτα, για τουλάχιστον έξη μήνες. Μετά από επανεξέταση, περίπου τρία χρόνια μετά, 17 συμμετέχοντες βελτιώθηκαν τουλάχιστον κατά μια βαθμίδα στην κλίμακα δυσλειτουργίας, ενώ η πάθηση σταθεροποιήθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες.
Οι ασθενείς εξακολούθησαν να βελτιώνονται μέχρι 24 μήνες μετά τη διαδικασία μεταμόσχευσης, όπου τότε σταθεροποιήθηκαν. Πολλοί παρουσίασαν βελτίωση στη βάδιση, στην όραση, στην ακράτεια και στη δύναμη των άκρων.
Σύμφωνα με τον ερευνητή, μέχρι σήμερα, όλες οι θεραπείες για τη σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν σχεδιαστεί και εγκριθεί γιατί επιβραδύνουν το ρυθμό νευρολογικής έκπτωσης. Καμία από αυτές δεν έχει ποτέ αναστρέψει τη νευρολογική δυσλειτουργία, πράγμα που έκανε η νέα μέθοδος.
Άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν δει βελτιώσεις σε ασθενείς χρησιμοποιώντας πιο επιθετική μέθοδο. Σε μια έρευνα, με επικεφαλής τον Dr. Mark Freedman από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα, πέρσι, 17 άνθρωποι που εμφάνιζαν σκλήρυνση κατά πλάκας και αντιμετωπίστηκαν με πιο επιθετική μέθοδο, έδειξαν σημάδια υποτροπής δυο χρόνια μετά την αγωγή.
Ωστόσο, ο Burt υπογράμμισε ότι η μέθοδος χρειάζεται να εξεταστεί σε περαιτέρω κλινική δοκιμή στην οποία οι μισοί ασθενείς θα λάβουν την αγωγή με τη μεταμόσχευση και οι άλλοι μισοί τη συνήθη αγωγή.
Η δοκιμή συνεχίζεται.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη