Του Δημήτρη Καραγιώργου
Στο πόδι βρίσκονται οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας, έπειτα από τις καταγγελίες για 'πάρτι' με τις συνταγές φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ.
Οι γιατροί ζητούν από τον υπουργό Υγείας να δώσει 'αποδείξεις και ονόματα', τονίζοντας ότι δεν μπορεί να κατηγορείται ο κλάδος συλλήβδην.
Το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ) αφήνει αιχμές κατά της πολιτείας, ρωτώντας ποιός ήταν υπεύθυνος για τις τιμές των φαρμάκων, οι οποίες ξεπερνούσαν τρεις έως τέσσερις φορές των ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ ζητεί να δοθεί στη δημοσιότητα αριθμός, ονόματα και στοιχεία γιατρών καθώς και οποιοδήποτε άλλου θησαυρίζει μέσω της υπερσυνταγογράφησης, προτρέποντας συγχρόνως τις αρμόδιες αρχές του κράτους να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους και να τους τιμωρήσουν παραδειγματικά.
Απευθύνει, δε, προς τον υπουργό Υγείας τα εξής ερωτήματα:
- Ποιος κερδίζει την μερίδα του λέοντος από το πιθανό πάρτι υπερσυνταγογραφήσεων;
- Γιατί ενώ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση λειτουργεί εδώ και δύο έτη δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες, με αποτέλεσμα να επιτραπεί το πάρτι;
- Ποιος αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας έχει διαπράξει το πιθανό αδίκημα παράβασης καθήκοντος;
- Ποιος καθόριζε τιμές στα φάρμακα τρεις και τέσσερις φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο;
- Γιατί δεν έχουν εφαρμοσθεί αυτόματοι 'κόφτες', σύμφωνα με πάγιο αίτημα των γιατρών, σε όσους ξεπερνούν τα όρια;
- Πόσους εργαστηριακούς ελέγχους έχει κάνει ο ΕΟΦ στο σύνολο των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα;
- Ποιος έχει την νομική ευθύνη από παρενέργειες φαρμάκου που θα έχει χορηγήσει αυτοβούλως ο πωλητής του φαρμάκου;
- Ποιοι ωφελούνται από την καθολική εφαρμογή δραστικής ουσίας;
- Ποια είναι η συνολική δαπάνη και πόσο επιβαρύνεται το ισοζύγιο πληρωμών από φάρμακα που δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή;
Η ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζει άκρως απαραίτητη τη δημοσιοποίηση της συγκεντρωτικής και αναλυτικής μηνιαίας οφειλής του ΕΟΠΥΥ προς τους κλινικούς και εργαστηριακούς ιατρούς για το έτος 2013 (φυσικά και νομικά πρόσωπα) για το σύνολο των παρεχομένων υπηρεσιών και του βαθμού εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Οργανισμού για το τρέχον έτος.
Εξωφρενική
Από την πλευρά του, το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) εκτιμά ότι εξωφρενικές δεν είναι οι περιπτώσεις ελαχίστων επίορκων που υπερσυνταγογραφούν:
'Εξωφρενική είναι η αντιμετώπιση συλλήβδην του ιατρικού σώματος, ως των κύριων υπευθύνων για τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ ή και του κράτους, ως εγκληματιών.
Δε χρειάζεται να ανακαλύψουμε και πάλι τον τροχό. Ο ΙΣΑ, επί σειρά ετών, ζητούσε την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και άλλων ελεγκτικών μηχανισμών, ως απαραίτητα εργαλεία για ένα σύγχρονο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Επί σειρά ετών ζητά επίσης τη θέσπιση και εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, απτών δηλαδή μέτρων, για τον πραγματικό έλεγχο των δαπανών.
Ο ΙΣΑ επιφυλάσσεται να προσφύγει κατά παντός υπευθύνου που με γενικόλογα δημοσιεύματα επιχειρεί να αμαυρώσει το ιατρικό σώμα συνολικά, να διαταράξει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή, με μόνο στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων.
Ο μόνος πραγματικός κίνδυνος για τους γιατρούς σήμερα είναι να μπουν φυλακή για τα χρέη τους, επειδή ο ΕΟΠΥΥ εξακολουθεί να τους χρωστά τα δεδουλευμένα πολλών μηνών'.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ChatGPT βοηθά άτομα με οξεία ουρολογικά συμπτώματα
Παθογόνα εξαπλώνονται πιο πολύ και πιο γρήγορα λόγω κλιματικής αλλαγής
Ξεκινά ο πρώτος κύκλος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος της Ακαδημίας Κλινικών Μελετών 2024