Του Δημήτρη Καραγιώργου 


'Η τρόικα είναι προσανατολισμένη προς την ιδιωτικοποίηση του ελληνικού συστήματος Υγείας.

Ο ΕΟΠΥΥ μετακυλύει μέρος της δαπάνης στους ασφαλισμένους, το εισόδημα των οποίων έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 35%'.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο καθηγητής Οικονομικών και Διοίκησης Υγείας κ. Δημήτρης Νιάκας, σε άρθρο του, το οποίο αναμένεται να δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Health Services.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στην περίοδο κρίσης που διανύουμε, η μεταρρύθμιση του συστήματος δεν πρέπει να στοχεύει στη δημιουργία 'εσωτερικών αγορών' στην Υγεία, αλλά στην ισότητα και την αποδοτικότητα των υπηρεσιών.

Αναφερόμενος στο εγχείρημα του ΕΟΠΥΥ, σημειώνει ότι θεωρητικά θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε μείωση του λειτουργικού κόστους και σε καλύτερη πρόσβαση των ασφαλισμένων στις υπηρεσίες.

Μία σειρά μέτρων και επιβαρύνσεων, ωστόσο, μετακύλησε μέρος των δαπανών στις τσέπες των πολιτών.

Μεταξύ αυτών είναι τα ιατρικά βοηθήματα, τα γυαλιά, η οδοντιατρική περίθαλψη και οι υπηρεσίες φυσικοθεραπείας. Επιβάλλονται, επίσης, παράβολο 1 ευρώ ανά συνταγή και 25 ευρώ για την εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο.

Με τον ΕΟΠΥΥ - τονίζει - έχουν αυξηθεί οι ιδιωτικές πληρωμές των ασφαλισμένων για νοσοκομειακές υπηρεσίες, την ώρα που το εισόδημά τους έχει μειωθεί κατά 35%.

Τρόικα

'Είναι πράγματι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η τρόικα είναι προσανατολισμένη προς την ιδιωτικοποίηση του ελληνικού συστήματος Υγείας', επισημαίνει ο κ. Νιάκας, για να εξηγήσει:

'Προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση τον πλήρη διαχωρισμό των πλευρών της προσφοράς και της ζήτησης υπηρεσιών Υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση καθιέρωσε την ελληνική εκδοχή των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (DRGs) στα νοσοκομεία, το οποίο επιβαρύνει κατά 30% τον ΕΟΠΥΥ'.

Για την αναμόρφωση του ΕΟΠΥΥ που επιχειρεί το υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής αναφέρει:

'Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατάργηση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας του ΕΟΠΥΥ, τον οποίο στοχεύει να μετατρέψει σε 'αγοραστή' υπηρεσιών.

Σήμερα, ο ΕΟΠΥΥ παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε ασφαλισμένους αστικών περιοχών, πληρώνοντας μισθό στους γιατρούς και τους λοιπού επαγγελματίες της Υγείας.

Θεατές

Σε μία εποχή οικονομικής κρίσης, που ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει υγειονομική κάλυψη, είναι αμφίβολο εάν η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για δημιουργία εσωτερικής αγοράς.

Μπορούμε να παραμείνουμε παθητικοί θεατές ανασφάλιστων ανθρώπων, των οποίων η υγεία και η ζωή είναι σε κίνδυνο;

Χρειαζόμαστε αγορές σε μία περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης;', αναρωτιέται ο κ. Νιάκας, για να απαντήσει:

'Η απάντηση είναι προφανώς όχι. Δύο μόνον μεταρρυθμίσεις χρειάζεται σήμερα η χώρα:

Η προώθηση της ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας για όλους τους Έλληνες και η δημιουργία δύο ξεχωριστών 'κλειστών' προϋπολογισμών για τα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι