Του Δημήτρη Καραγιώργου
Επεισοδιακή ήταν η ομιλία του υπουργού Υγείας σε ημερίδα που διοργάνωσε το Σάββατο ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.
Την ώρα που ο κ. Γεωργιάδης βρισκόταν στο βήμα, ένας γιατρός ανέβηκε και τον ρώτησε πώς νιώθει που εξοντώνει οικονομικά 3.000 εργαστηριακούς γιατρούς και τον αποκάλεσε 'οικονομικό δολοφόνο'.
Ακολούθησε ένταση και αποδοκιμασίες στο πρόσωπο του υπουργού, ο οποίος - κάποια στιγμή - σχολίασε 'πείτε ό,τι θέλετε, εγώ δεν είμαι απ΄ αυτούς που κρύβονται'.
Οι γιατροί του φώναζαν ότι η Υγεία είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα, για να πάρουν την απάντηση του κ. Γεωργιάδη 'τότε, γιατί θέλετε να πληρώνεστε γι΄ αυτό';
Όταν πλέον οι τόνοι έπεσαν, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι στις 6 Δεκεμβρίου θα κατατεθεί το πόρισμα για τον ΕΟΠΥΥ.
Θα ακολουθήσει διάλογος με τους Ιατρικούς Συλλόγους και όσοι γιατροί κριθούν πλεονάζοντες, θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας.
Οι συγκεκριμένοι γιατροί θα αξιολογηθούν και μέρος τους θα απορροφηθεί στη δευτεροβάθμια περίθαλψη, δηλαδή τα νοσοκομεία.
Μοριοδότηση
Ανέφερε, δε, χαρακτηριστικά ότι όσοι δεν χρειάζονται στον ΕΟΠΥΥ, θα μπορούν με αυξημένη μοριοδότηση να επαναπροσληφθούν στο ΕΣΥ, καθώς θα προκηρυχτούν για το ΕΣΥ όσες θέσεις γιατρών καταργηθούν από τον ΕΟΠΥΥ.
Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι θα καταργηθούν από τον ΕΟΠΥΥ οι ειδικότητες γιατρών που δεν συνάδουν με την πρωτοβάθμια φροντίδα.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή καμία απόλυση γιατρού από την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.
Ζούμε - είπε - μία ανθρωποκτόνα κατάσταση, η οποία οδηγεί σε εξαθλίωση γιατρούς και ασθενείς.
Μιλώντας στην ημερίδα, ο καθηγητής κ. Κυριάκος Σουλιώτης σχολίασε ότι θα ήταν λάθος η μεταρρύθμιση να περιοριστεί μόνο στην απομάκρυνση ορισμένων γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ.
Δυσκολία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, το 75% των ασθενών ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ δυσκολεύεται σήμερα να πληρώσει το φάρμακό τους.
Την ίδια ώρα, όλο και πιο έντονα παρατηρείται το φαινόμενο, οι ασθενείς που δεν μπορούν να πληρώσουν τη συμμετοχή του φαρμάκου τους ή δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στη συνταγογράφησή του, να μειώνουν από μόνοι τους τη δοσολογία της αγωγής τους, ώστε τα φάρμακα να τους κρατήσουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Το γεγονός αυτό οδηγεί πολύ συχνά στην υποθεραπεία και υποτροπή της νόσου.
'Το φαινόμενο υπάρχει σε πολύ μεγαλύτερη έκταση στους ανασφάλιστους πολίτες που καλούνται εξολοκλήρου να πληρώσουν από την άδεια τσέπη τους', σχολιάζει το προεδρείο του ΙΣΑ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι