Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη μένουν περίπου 1.100 φάρμακα, καθώς οι εταιρείες που τα διακινούν στην ελληνική αγορά παρέλειψαν να πληρώσουν την υποχρεωτική έκπτωση (rebate) στον ΕΟΠΥΥ.
Αυτό σημαίνει ότι τα εν λόγω σκευάσματα δεν θα μπορούν να συνταγογραφηθούν, καθώς αφαιρούνται άμεσα από τη 'θετική' λίστα.
Πρόκειται για 1.092 φάρμακα, από τα 5.500 που περιλαμβάνονται συνολικά στον κατάλογο.
Τα 900, είναι γενόσημα, η άδεια των οποίων ανήκει σε μικρές κυρίως ελληνικές εταιρείες, ενώ τα υπόλοιπα ανήκουν σε μεγάλες πολυεθνικές και ελληνικές επιχειρήσεις.
Οι εταιρείες αυτές δεν έχουν καταβάλει στον Οργανισμό ούτε μία δόση από τις οφειλόμενες επιστροφές, οι οποίες αφορούν έως και το 2011.
Οι υπεύθυνοι του ΕΟΠΥΥ εκτιμούν ότι η οφειλή ανέρχεται στα 8 εκατομμύρια ευρώ.
Εξαίρεση
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχετικός κατάλογος έχει ήδη παραδοθεί στον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος και θα προχωρήσει σε εξαίρεση των φαρμάκων που περιλαμβάνει από τη θετική λίστα.
Από το υπουργείο Υγείας έγινε γνωστό πως εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια. Ορισμένες από τις εταιρείες δεν ανταποκρίθηκαν καν στο σημείωμα που έλαβαν, ενώ άλλες προχώρησαν σε διακανονισμό, αλλά δεν κατέβαλαν καμία δόση.
Η υποχρεωτική έκπτωση (rebate) γίνεται κλιμακωτά προς τον ΕΟΠΥΥ από τις φαρμακευτικές εταιρείες, ανάλογα με τον τζίρο που κάνουν τα φάρμακά τους.
Το ποσοστό κυμαίνεται από 2% έως 8% και στοχεύει στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.
Δ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών