Του Δημήτρη Καραγιώργου
Κρίσιμη συνάντηση με βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχει στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας.
Το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια και τον νέο ΕΟΠΥΥ έχει περάσει από 'ακτινογραφία' από τους κυβερνητικούς εταίρους, οι οποίοι ζητούν επτά αλλαγές.
Θεωρείται παραπάνω από βέβαιο ότι ο κ. Γεωργιάδης θα αποδεχθεί – για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες – να αποσύρει τμήμα ή σύνολο νομοθετικής παρέμβασης της παρούσας κυβέρνησης.
Είχε προηγηθεί, στις 7 Ιανουαρίου, παρέμβαση Βενιζέλου στον πρωθυπουργό και απόσυρση του μέτρου 'εισιτηρίου' 25 ευρώ για νοσηλεία στο ΕΣΥ.
Αμηχανία
Η μη εφαρμογή του '25ευρου', είχε προκαλέσει αμηχανία και στη συνέχεια πικρία στον υπουργό Υγείας, ο οποίος είχε...ευχηθεί ότι 'καλό είναι να μην ξηλώνουμε ό,τι ψηφίζουμε'...
Η ευχή του μάλλον δεν θα ευοδωθεί ούτε στο νέο εγχείρημα, τουλάχιστον ως προς το πρώτο σκέλος (καλό είναι να μην ξηλώνουμε...), καθώς το νομοσχέδιο για τον νέο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ακόμη ψηφιστεί.
Για την ακρίβεια, δεν έχει ακόμη κατατεθεί, παρά τις συνεχείς...απειλές του υπουργείου Υγείας.
Ο αρχικός σχεδιασμός πρόβλεπε κατάθεση την περασμένη Παρασκευή.
Το μόνο που έγινε – αργά το βράδυ της ίδιας μέρας – ήταν η ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του υπουργείου, χωρίς να συνοδεύεται από οικονομική μελέτη.
Ασάφειες
Στελέχη του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για ένα πρόχειρο κείμενο, το οποίο φαίνεται να έχει συνταχθεί όπως – όπως.
Το μόνο σαφές του σημείο – εξηγούν – είναι εκείνο που αναφέρεται στις μετακινήσεις προσωπικού.
Ασάφειες υπάρχουν και ως προς τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ από 'πάροχος' και 'αγοραστής' υπηρεσιών, που είναι σήμερα, σε απλό 'αγοραστή'.
Η Πέμπτη είναι μέρα εξετάσεων για τον υπουργό Υγείας.
Νωρίς το μεσημέρι, ενημέρωσε στη Βουλή τους ανεξάρτητους βουλευτές για το νομοσχέδιο, στις 2 το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και στις 5 τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών