H διάλυση του ελληνικού φαρμακείου που μεθοδεύει το υπουργείο ανάπτυξης, οδηγεί σε απελευθέρωση των τιμών φαρμάκων και την αύξηση των τιμών τους, σε βάρος των ασθενών και των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς φαρμάκου, μία ενδεχόμενη απελευθέρωση των τιμών θα οδηγήσει άμεσα σε ποσοστιαία αύξηση της τάξεως του 20%.

Άλλωστε η ίδια η έκθεση του ΟΟΣΑ, την οποία επικαλείται συχνά ο υπουργός Ανάπτυξης, αναφέρει ότι 'οι χώρες στις οποίες ασκείται έλεγχος τιμών επιτυγχάνουν χαμηλότερες τιμές λιανικής σε σχέση με τις απελευθερωμένες αγορές'.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης ανέφερε την Τρίτη ότι η αγοραία εμπορευματοποίηση της υγείας που προωθούν συγκεκριμένα συμφέροντα με τον μανδύα της απελευθέρωσης, έχει αρχίσει να δείχνει τις διαθέσεις της.

Λιντζέρης

Ανάλογη θέση εκφράζει και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Δημήτρης Λιντζέρης επισήμανε ότι η διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ πρέπει να γίνεται μόνο μέσω φαρμακείων, ανεξάρτητα από το θέμα της τιμολόγησής τους.

Ανέφερε πως ο κατάλογος των ΜΗΣΥΦΑ στη χώρα μας περιλαμβάνει 800 σκευάσματα και η δαπάνη τους το περασμένο έτος ανήλθε στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, με το πρόσχημα της δήθεν εξυπηρέτησης του κοινού, πάντα βέβαια με κάποιο κόστος, ήδη τα ΕΛΤΑ εξέφρασαν τη θέλησή τους να διανέμουν φάρμακα μαζί με τα γράμματα και τα δέματα.


Δηλαδή πλήρης καταστρατήγηση τόσο του νόμου όσο και βασικών υγειονομικών αρχών που προϋποθέτουν την αποθήκευση και διανομή των φαρμάκων κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Εξώδικο

Για τον λόγο αυτό, ο ΠΦΣ κατέθεσε εξώδικη δήλωση προς τα ΕΛΤΑ σύμφωνα με την οποία '…επουδενί δεν πρόκειται να επιτρέψει να μετατραπεί το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα διακινούμενο από τον οιονδήποτε άσχετο επί σκοπώ το κέρδος.

Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και όχι προϊόν κερδοσκοπίας. Θα πρέπει να σας γίνει κατανοητό ότι δεν θα επιτρέψουμε το φάρμακο να καταστεί βορά εμπορικής εκμετάλλευσης με προφανή κίνδυνο της δημόσιας υγείας.

Το delivery φαρμάκων, επί σκοπώ μάλιστα το κέρδος, είναι απολύτως παράνομο και ο ΠΦΣ θα καταγγείλει άμεσα εις τις αρμόδιες Αρχές κάθε ανάλογη απόπειρα', αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Ο κ. Θεοδοσιάδης διερωτήθηκε ποιον ωφελούν οι περιβόητες 'απελευθερώσεις' που σωρηδόν προτείνουν οι 'τεχνοκράτες';
Eρευνα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας διαπιστώνει ότι δεν υπήρξαν ευρήματα που να τεκμηριώνουν μείωση των τιμών των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) στις χώρες που εφαρμόστηκαν πολιτικές απελευθέρωσής τους.

Ευρείας χρήσης

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα δεν κυκλοφορούν πολύ γνωστά διεθνώς φαρμακευτικά προϊόντα ευρείας χρήσης, μόνο και μόνο γιατί περιμένουν μια καλύτερη (δηλαδή 'απελευθερωμένη) πολιτική τιμών, που θα επιτρέπει στις εταιρείες μεγαλύτερα κέρδη, σε βάρος των καταναλωτών.

Μια σημαντική παράμετρος που φαίνεται ότι οι ειδικοί δεν υπολόγισαν είναι οι επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία από την αλόγιστη χρήση των φαρμάκων αυτών δεδομένου ότι ο ελληνικός πληθυσμός δεν είναι εκπαιδευμένος στην αυτοθεραπεία.

Έτσι τα προβλήματα στην υγεία των πολιτών που προκαλούνται από τη μη ορθή χρήση φαρμάκων καταλήγουν να επιβαρύνουν υπέρμετρα τη νοσοκομειακή δαπάνη.

Έρευνα

Δεκάδες μελέτες καταδεικνύουν το γεγονός αυτό. Για παράδειγμα, το Michigan University, διαπιστώνει σε έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, ότι στις ΗΠΑ το 10,4% των εφήβων και νέων ενήλικων ατόμων, τα οποία νοσηλεύονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών για οποιαδήποτε αιτία, εισήχθησαν λόγω κακής χρήσης κάποιου αναλγητικού ή ηρεμιστικού φαρμάκου.

Τα έωλα επιχειρήματα για το δήθεν συμφέρον του καταναλωτή καταρρίπτονται από την ίδια την έκθεση του ΟΟΣΑ στην οποία ομολογείται απροκάλυπτα πως «η κατάργηση των διατάξεων περί ιδιοκτησιακού καθεστώτος που θα επιτρέψει την ανάπτυξη αλυσίδων φαρμακείων που δεν ανήκουν ή διευθύνονται από φαρμακοποιούς».

Προκαλεί λοιπόν εύλογα ερωτηματικά η εμμονή του Υπουργού Ανάπτυξης προς την κατεύθυνση πώλησης φαρμάκων από τα σουπερ μάρκετ, σε αντίθεση με τις διακηρυγμένες θέσεις του υπουργείου Υγείας, του ΠΦΣ και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένων πολιτών αλλά και τα 12.000 φαρμακεία και οι 30.000 οικογένειες που ζουν από αυτά αναρωτιούνται ποιος ωφελείται από τις ρυθμίσεις αυτές και ποιοι ζημιώνονται…

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι