Και τρίτη αλλαγή στην αγορανομική διάταξη για την κοστολόγηση των φαρμάκων, επιφύλαξε το υπουργείο Υγείας.

Η νέα απόφαση με ημερομηνία 21.1.2014, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η κοστολόγηση των φαρμάκων από τον ΕΟΦ.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Δημήτρης Λιντζέρης (φωτό), προχώρησε σε ανάρτηση της πρότασης του ΕΟΦ για τις νέες τιμές των φαρμάκων, δίνοντας διορία τριών ημερών στις φαρμακευτικές για την υποβολή ενστάσεων, πριν υπογραφεί το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με τη γενική ανακοστολόγηση των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά.

Επιπλέον, θέτοντας σε λειτουργία το νέο ηλεκτρονικό σύστημα του Οργανισμού για την αυτόματη κοστολόγηση των φαρμάκων, το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΦ επισημαίνει ότι με την ηλεκτρονική υποβολή των ενστάσεων, θα γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις και θα συμπεριληφθούν στο τελικό Δελτίο Τιμών, χωρίς να χρειάζεται νέα υποβολή ενστάσεων από τις φαρμακευτικές.

Λιντζέρης

Με αφορμή τη νέα αλλαγή της αγορανομικής, ο πρόεδρος του ΕΟΦ δήλωσε τα εξής:


‘Με τη χθεσινή δημοσίευση της αγορανομικής διάταξης, ολοκληρώθηκε το νομοθετικό πλαίσιο - απαραίτητη προϋπόθεση για την ανατιμολόγηση που θα ακολουθήσει- ένα έργο σημαντικό για την εθνική οικονομία, αλλά και για την αξιοπιστία των φορέων του Δημοσίου.

Σήμερα, ο ΕΟΦ προχωρά στην ανάρτηση του συνολικού καταλόγου των υπό ανατιμολόγηση φαρμάκων.

Ολοκληρώνεται έτσι η πρώτη και δυσκολότερη φάση για τον ΕΟΦ και ακολουθεί η υπό το νόμο προβλεπόμενη τριήμερη ανοιχτή διαβούλευση με τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ), για τις τελικές προτεινόμενες τιμές.

Για πρώτη φορά έγινε ενδελεχής αξιολόγηση της βάσης δεδομένων του ΕΟΦ και σε ανοιχτή διαβούλευση με τους ΚΑΚ καταρτίστηκε ο συνολικός κατάλογος των προϊόντων που παρουσιάζουν πωλήσεις τα τελευταία τρία χρόνια.

Ακόμη έγινε αναλυτική ανά προϊόν επεξεργασία και ταξινόμηση 8.786 προϊόντων, σύμφωνα με τη νομική τους βάση, αλλά και τους κανόνες τιμολόγησης που προβλέπονται από το νόμο.

Επιπλέον, ελήφθησαν υπόψη τα δεδομένα του Θετικού Καταλόγου, καθώς και ο τρόπος διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων, όπως προκύπτουν από τις άδειες κυκλοφορίας αυτών.

Οφείλω σήμερα να εκφράσω τη δημόσια αναγνώριση και έπαινο στις υπηρεσίες του ΕΟΦ και ιδιαίτερα στο τμήμα Τιμολόγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης. Τα στελέχη του ΕΟΦ με ευσυνειδησία, επάρκεια και συνέπεια έπραξαν το βέλτιστο δυνατό σύμφωνα με τις υπάρχουσες υποδομές.

Η προσπάθεια για διαφάνεια, αξιοπιστία και φερεγγυότητα, όπως είχα δεσμευτεί από την ανάληψη των καθηκόντων μου, συνεχίζεται’.

Καινούριες αλλαγές

Η νέα αγορανομική διάταξη, όπως δημοσιεύθηκε στη νεώτερη έκδοσή της, δίνει bonus στα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα προστατεύοντάς τα από τις μειώσεις του ερχόμενου Ιουλίου, οπότε θα γίνει νέα ανακοστολόγηση.

Συγκεκριμένα, απαλλάσσει τα φθηνά φάρμακα μέχρι 6 ευρώ από νεώτερη μείωση τιμών, ενώ για τα φάρμακα με λιανική τιμή 6 - 11,99 ευρώ οι μειώσεις θα φθάσουν το 2,5% και το 5% για τα προϊόντα με λιανική τιμή άνω των 12 ευρώ.

Για να μην υπάρξουν όμως προβλήματα στην αγορά, ορίζει ταυτόχρονα, ότι τα φάρμακα αυτά δεν μπορούν να έχουν λιανική τιμή υψηλότερη από τα αντίστοιχα φάρμακα αναφοράς.

Επίσης, προβλέπει ότι στις περιπτώσεις που οι φαρμακευτικές πραγματοποιούν απευθείας πωλήσεις προς τα φαρμακεία, επιστρέφουν στον ΕΟΠΠΥ το χονδρεμπορικό κέρδος που έχει ενσωματωθεί στην τιμή των φαρμάκων ως κέρδος των φαρμακέμπορων.

Η επιστροφή αυτή γίνεται με την υποβολή καταστάσεων πωλήσεων στον ΕΟΠΥΥ στις οποίες θα δηλώνουν την αξία των απευθείας πωλήσεών τους προς τα φαρμακεία, όπου θα φαίνονται αναλυτικά και συγκεντρωτικά οι πωλήσεις που πραγματοποίησαν προς τα φαρμακεία και το χονδρεμπορικό κέρδος που αναλογεί σε αυτές. Ανάλογα στοιχεία ζητεί ο ΕΟΠΥΥ από τα φαρμακεία.

Αύξηση

Τέλος, αφήνει ‘παράθυρο’ αύξησης των τιμών στα φάρμακα, με την εφαρμογή ειδικών κριτηρίων που σχετίζονται με την επάρκειά τους και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Επιπλέον, μέσω της διάταξης αυτής, ανοίγει ο δρόμος να θεωρηθεί η νοσοκομειακή τιμή των φαρμάκων ως ex-factory τιμή, ξεκινώντας από τα ορφανά φάρμακα.

Συγκεκριμένα, η διάταξη αναφέρει ότι ‘στα παρεντερικά διαλύματα που αφορούν μόνο σε ορούς – ηλεκτρολύτες καθορίζονται ενιαίες τιμές με βάση τις δραστικές ουσίες, τις περιεκτικότητες, τις συσκευασίες και τα λοιπά στοιχεία κόστους.

Κατά την πρώτη εφαρμογή της απόφασης, οι τιμές των παρεντερικών διαλυμάτων υφίστανται τις προβλεπόμενες μειώσεις, ανάλογα με την τιμή τους. 

Η ανώτατη τιμή παραγωγού ή εισαγωγέα (ex−factory) όλων των βιολογικών προϊόντων (προϊόντων αίματος, βιοτεχνολογικών προϊόντων, εμβολίων, βιο−ομοειδών και λοιπών βιολογικών προϊόντων) ορίζεται ως ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών−μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατ’ εξαίρεση για τα παράγωγα αίματος, οι προκύπτουσες τιμές δεν μπορεί να είναι μικρότερες από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ορφανά

Ειδικά για όσα ορφανά φάρμακα οι ex−factory τιμές ταυτίζονται με τις νοσοκομειακές τιμές στις χώρες αναφοράς, θα πρέπει οι φαρμακευτικές να προσκομίσουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά στον ΕΟΦ ώστε να ληφθεί αναλόγως υπόψη κατά τον υπολογισμό των τιμών. 

Οι προκύπτουσες τιμές δύναται να είναι ίσες ή μικρότερες από τις ισχύουσες.

Φάρμακα που με αποφάσεις της Επιτροπής Θετικού Καταλόγου μετακινούνται από το θετικό στον αρνητικό κατάλογο ή στον κατάλογο των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ή αντίστροφα, πριν τη μετακίνησή τους τιμολογούνται πρώτα σύμφωνα με τις εκάστοτε διατάξεις που αναλογούν στα φάρμακα της κατηγορίας στην οποία αναταξινομούνται’.

Επίσης προβλέπει ότι οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων που με αίτηση των φαρμακευτικών μεταπίπτουν από το θετικό στον αρνητικό κατάλογο συνταγογραφουμένων φαρμάκων και δεν αποζημιώνονται, καθορίζονται με βάση την τιμή του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών των αντιστοίχων προϊόντων των κρατών μελών της ΕΕ.

Εάν επανενταχθούν με αίτηση της εταιρίας στο θετικό κατάλογο συνταγογραφουμένων φαρμάκων, τότε επιστρέφουν στο καθεστώς τιμολόγησης βάσει των διατάξεων που ισχύουν για τα φάρμακα του θετικού καταλόγου.

Α.ΠΑΠ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αντιπαράθεση Δούκα - Γεωργιάδη για την κατάσταση στα νοσοκομεία
Συναισθηματική υγεία: Τι είναι και πώς θα τη βελτιώσουμε
Οπισθοπεριτοναїκοί όγκοι: Ποια είναι η θεραπεία εκλογής