Την έντονη δυσαρέσκειά του στην πρόθεση του υπουργού Ανάπτυξης να απελευθερώσει τις τιμές και τη διάθεση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) εκδηλώνει ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Γεωργιάδης, δήλωσε την Παρασκευή ότι τα ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακα, δεν είναι καραμέλες:

'Μπορεί να το πάρεις, να φέρεται ωραίο το κουτί και να έχει παρενέργειες, μαζί με άλλα φάρμακα', σημείωσε ο υπουργός Υγείας, για να αναφέρει:

'Τον κ. Χατζηδάκη τον σέβομαι, τον θεωρώ καλό πολιτικό. Είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και ο τομέας Δημόσιας Υγείας αφορά εμένα.

Για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να αποφασίσουν και οι δυο. Θα βρούμε το σημείο για τη βέλτιστη συμφωνία'.

Μοντέλο

Σχολίασε, δε, ότι το αμερικανικό μοντέλο της πλήρους απελευθέρωσης της πώλησης φαρμάκων δεν υπάρχει στην Ευρώπη, ενώ στις ΗΠΑ δέχεται, μεγάλη κριτική για την αποτελεσματικότητά του.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, στην Ευρώπη τα φάρμακα είτε δεν πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, είτε πωλούνται με την παρουσία φαρμακοποιού.

Ακόμη και επιπλοκές παρατηρούνται από πώληση ασπιρίνης, 15.000 το χρόνο στις ΗΠΑ:

'Το θέμα είναι αν θέλουμε ένα μοντέλο στο οποίο ο ασθενής ο ίδιος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για ό,τι πάθει ή θα έχουμε έναν ειδικό στην πώληση'.

Φαρμακοποιοί

Παρόμοια επιχειρήματα για τον ζήλο που επιδεικνύει ο υπουργός Ανάπτυξης, εκφράζουν και οι φαρμακοποιοί.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρακευή, το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) θεωρεί τη στάση του κ. Χατζηδάκη 'αιτία πολέμου':

'Ο κ. Χατζηδάκης περιέργως εμμένει σε θέσεις που καταρρίπτονται από την ίδια μελέτη του ΟΟΣΑ, όπου αναφέρεται ότι σε χώρες όπου υπάρχει κεντρικός έλεγχος τιμών οι τιμές είναι χαμηλότερες.

Εκτός εάν ο υπουργός επιθυμεί να λύσει το ασφαλιστικό από τις παρεπόμενες συνέπειες της αλόγιστης χρήσης των φαρμάκων που
θα πωλούνται ελεύθερα δίπλα στα μαρούλια και τις ντομάτες'!

Οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι '...δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά, από την ενασχόληση του υπουργείου Ανάπτυξης με τα φάρμακα που αποτελούν αντικείμενο του υπουργείου Υγείας και μάλιστα εκφράζοντας άποψη αντίθετη από την επίσημη θέση του υπουργού υγείας κ. 'Αδωνη Γεωργιάδη και του προέδρου του ΕΟΦ κ. Δ. Λιντζέρη'.

Αρμοδιότητα

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, καλεί τον υπουργό Ανάπτυξη να αφήσει το φάρμακο και να ασχοληθεί με θέματα αρμοδιότητάς
του, που θα φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη και αύξηση θέσεων εργασίας.

Η ανάπτυξη - σημειώνει - δεν έρχεται με το κλείσιμο των φαρμακείων που είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά
της οικονομίας:

'Ας μας στηρίξει ο υπουργός να πληρωθούμε τα παλιά χρέη, να ενισχυθεί η ρευστότητά μας, να συμβάλλει στη συνένωση των φαρμακείων με φορολογικά και άλλα κίνητρα και τότε το υπουργείο του θα επιβεβαιώσει τον τίτλο του.

Η ανάπτυξη δεν έρχεται κάνοντας δυνατότερους τους μεγάλους και σβήνοντας τους μικρούς'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών