Με στοιχεία από το καθεστώς διάθεσης των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) στην Ευρώπη, απάντησε τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης στη σκληρή επίθεση των φαρμακοποιών.
'Αντιπαρέρχομαι την οξύτατη προσωπική επίθεση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου εναντίον μου', σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, για να σημειώσει:
Ανεξάρτητα από την όποια τελική πρόταση της κυβέρνησης και την αντίστοιχη ρύθμιση της Βουλής, είμαι υποχρεωμένος να προστατεύσω την προσωπικότητά μου, δίνω στη δημοσιότητα ενημερωτικό σημείωμα σε σχέση με το τι ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο κάθε πολίτης θα βγάλει τα συμπεράσματά του'.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργού Ανάπτυξης, η Ελλάδα είναι σήμερα μία από τις τέσσερις εναπομείνασες χώρες της Ευρώπης που καθορίζει τις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ και τα ανώτατα περιθώρια κέρδους όλων των επιμέρους σταδίων (χονδρική και λιανική πώληση).
Τα τελευταία χρόνια, πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν προβεί στην απελευθέρωση των τιμών αυτής της κατηγορίας (Ιταλία) με θετικά αποτελέσματα.
Στην Ευρώπη, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα διατίθενται και από άλλα σημεία πλην των φαρμακείων.
Πώληση
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πώληση σε καταστήματα που εξειδικεύονται στην πώληση φαρμακευτικών προϊόντων χωρίς να είναι φαρμακεία επιτρέπεται σε 11 χώρες της Ευρώπης (μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ελβετία, η Ουγγαρία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Αγγλία).
Από σούπερ μάρκετ διατίθενται σε 12 χώρες (όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Δανία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Ιρλανδία και η Αγγλία).
Σε περισσότερα σημεία (παντοπωλεία) πωλούνται ΜΥΣΥΦΑ σε 9 χώρες και από το διαδίκτυο σε 10 χώρες (όπως Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο).
Επιπλέον, το νομικό πλαίσιο ορίζει ότι για να τεθεί σε κυκλοφορία ένα ΜΥΣΥΦΑ θα πρέπει να κυκλοφορεί ήδη σε πέντε κράτη - μέλη.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, οι περιοριστικές ρυθμίσεις που ισχύουν στην Ελλάδα αποτελούν εμπόδιο για την κυκλοφορία νέων προϊόντων στην ελληνική αγορά και για την είσοδο νέων επαγγελματιών στο χώρο.
Το γεγονός αυτό οδηγεί σε περιορισμένη δυνατότητα επιλογής προϊόντων και ενίοτε ανεπάρκεια ειδών ΜΥΣΥΦΑ (πρόσφατη κρίση της ασπιρίνης), που εντέλει βλάπτουν τον καταναλωτή.
Απάντηση
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης απάντησε στον υπουργό Ανάπτυξης ως εξής:
Γιατί ο κ. Χατζηδάκης παραγνωρίζει ότι, όπως και ο ΟΟΣΑ παραδέχεται, 11 ευρωπαϊκές χώρες έχουν ακριβώς το ίδιο με την Ελλάδα νομοθετικό πλαίσιο διάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ;
Γιατί αγνοεί την κεντρική παρατήρηση του ΟΟΣΑ που επισημαίνει ότι οι λιανικές τιμές των φαρμάκων αυτών είναι χαμηλότερες σε χώρες, όπου όπως στην Ελλάδα, οι τιμές ρυθμίζονται από την κυβέρνηση και δεν είναι ελεύθερες;
Ποια ανάγκη έρχεται να καλύψει ο σχεδιασμός του κ. Χατζηδάκη; Mήπως οι ασθενείς δεν βρίσκουν φαρμακεία; Μήπως τα φάρμακα αυτά στην Ελλάδα είναι ακριβότερα από τις άλλες χώρες;
Yπενθυμίζουμε ότι ούτε το ένα ούτε το άλλο ισχύει, αφού και παγκόσμιο ρεκόρ αριθμού φαρμακείων συγκριτικά με τον πληθυσμό της διαθέτει η Ελλάδα αλλά και οι τιμές των φαρμάκων αυτών είναι κατά μέσο όρο 2 ευρώ.
Οι προτάσεις Χατζηδάκη δεν εξυπηρετούν καμιά λαϊκή ανάγκη.
Εξυπηρετούν μόνο τους σχεδιασμούς αλυσίδων σούπερ μάρκετ και παιχνιδάδικων να εισβάλουν και στο χώρο του φαρμάκου.
Ευτυχώς, οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν και γνώση και βούληση'...
Δ.Κ.
Επιπλέον Πληροφορίες
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Novartis καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον δείκτη Access to Medicine για το 2024
Η Bayer Ελλάς στο 4ο Φόρουμ Καινοτομίας
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: 3ο Συνέδριο Ιατρικής Πρωτοπορίας και Καινοτομίας AMLI 2024