Επιδείνωση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού, περιορισμό της πρόληψης, αντικατάσταση των πρωτοτύπων φαρμάκων με γενόσημα και μετατόπιση του κόστους περίθαλψης στον ασθενή, έχουν φέρει τα δημοσιονομικά μέτρα πειθαρχίας. Αιτία είναι ότι τα μέτρα αφορούν μόνο την περιστολή των δαπανών, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική υγείας. Έτσι, οι ασθενείς στρέφονται στην ιδιωτική ασφάλιση, ενώ διαπιστώνουν αύξηση της χρόνιας νοσηρότητάς τους, χωρίς όμως να αντιμετωπίζουν προβλήματα αυτοεξυπηρέτησης.

Την ίδια στιγμή, για την ανάκαμψη από την κρίση απαιτούνται επενδύσεις και ενίσχυση των εξαγωγών, όμως η συνεχιζόμενη ύφεση δεν επιτρέπει στη χώρα προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό, ούτε το θεσμικό πλαίσιο προάγει την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας.

Τα παραπάνω τονίσθηκαν την Τρίτη κατά τη διάρκεια του διήμερου 13ου συνεδρίου Healthworld που οργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο στην Αθήνα.

Σε έρευνα για την υγεία και τις υπηρεσίες υγείας στη χώρα από την πλευρά των πολιτών, που ανακοινώθηκε στο συνέδριο, ο ομ. Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ κ. Γιάννης Κυριόπουλος τόνισε ότι παρατηρείται μια αύξηση της χρόνιας νοσηρότητας που αναγνωρίζουν οι πολίτες στον εαυτό τους, καθώς φέτος εκτιμάται στο 50,2% έναντι 47,9% σε προηγούμενη έρευνα.

Εντούτοις, το 76,7% δεν αντιμετωπίζει προβλήματα σε βαθμό να περιορίζεται η δυνατότητά τους να αυτοεξυπηρετούνται. Παρά τους 3 εκατομμύρια ανασφάλιστους, καταγράφηκε ασφαλιστική κάλυψη κατά πλειοψηφία, από τους αρχηγούς των νοικοκυριών.

Ταυτόχρονα, καταγράφηκε στο 16,9% των ερωτηθέντων πλήρης ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη και 23,8% μερική, παρά τη μείωση των εισοδημάτων.

Η ίδια έρευνα έδειξε τη στροφή στις δημόσιες δομές υγείας, με τους συμβεβλημένους γιατρούς να έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό επισκέψεων και το 74,6% των ασθενών να νοσηλεύεται στα νοσοκομεία. Παρατηρεί επίσης αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων και μείωση κατά 37% της χρήσης πρωτοβάθμιας περίθαλψης, λόγω και της σπατάλης του χρόνου.

Ο κ. Κυριόπουλος σημείωσε πως δεν υπάρχει σπατάλη, καθώς τα μεγέθη διαμορφώνονται πλέον κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ, με 265 ευρώ κατά κεφαλήν ετήσια δαπάνη για πρωτοβάθμια περίθαλψη, 162 ευρώ για νοσοκομειακή και 105 ευρώ για φάρμακα.

Χαιρετίζοντας το συνέδριο, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος σημείωσε πως το συνέδριο, για 13 χρόνια, αναδεικνύει τα προβλήματα του τομέα υγείας και φαρμάκου, όπως και όλοι οι φορείς του φαρμάκου, όπως ο ΣΦΕΕ, τα αναδεικνύουν.

Τόνισε πως συνεχίζονται οι πολιτικές που έχουν οδηγήσει στα όρια τη βιομηχανία, όπως η πολιτική οριζόντιων περικοπών, το παράλογο clawback και όλα αυτά που οδηγούν σε απολύσεις και απόσυρση φαρμάκων. Προειδοποίησε πως πολλοί ετοιμάζονται για αποεπένδυση, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και υπογράμμισε πως απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο για τη συνολική ανασυγκρότηση, διαρθρωτικές αλλαγές, μια ολοκληρωμένη πολιτική φαρμάκου ώστε να στηριχθεί η ελληνική παραγωγή σε γενόσημα και πρωτότυπα, ως πυλώνας ανάπτυξης, όμως για αυτό απαιτείται η συμβολή της πολιτείας. Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε ως ευκαιρία για ανάπτυξη έρευνας, τις κλινικές μελέτες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής φαρμακευτικών εταιριών του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Πασχάλης Αποστολίδης, επισήμανε τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών κατά 60% με τα οριζόντια μέτρα και τόνισε πως χρειάζεται μια πολιτική τώρα που έχει σταθεροποιηθεί η δαπάνη, ώστε οι ασθενείς να έχουν καλό φάρμακο.

Ο διευθυντής του τμήματος Πολιτικής και Διακυβέρνησης του ΠΟΥ κ. Άγης Τσούρος σημείωσε πως τα δημοσιονομικά μέτρα πειθαρχίας έχουν επιδεινώσει το επίπεδο υγείας και η πρόληψη έχει περιοριστεί, τα γενόσημα έχουν υποκαταστήσει πρωτότυπα, οι ασθενείς επιβαρύνονται περισσότερο, και παρά τη γήρανση του πληθυσμού, μειώνονται οι πόροι. Σημείωσε ότι απαιτείται η διάθεση περισσότερων πόρων για την υγεία ως ποσοστό του ΑΕΠ, και επιλογή τεχνολογιών που μειώνουν το κόστος. Πρότεινε ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας, με επίκεντρο τον πολίτη και καθολική κάλυψη του πληθυσμού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος στο χαιρετισμό του, παραδέχθηκε ότι χρειάζεται στρατηγική για την υγεία, που δεν υπάρχει, στάθηκε στη συμπληρωματικότητα του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, τη στιγμή που η σχέση αυτή έχει διαταραχθεί, αλλά και στο ΕΣΥ που είναι γερασμένο, αδιαφανές και με διαφθορά.

Παρατήρησε επίσης ότι πρωτοβάθμια περίθαλψη δίνεται από τον ιδιωτικό τομέα και τα κέντρα υγείας, όμως και εδώ δεν υπάρχει στρατηγική. Καταλήγοντας, τόνισε ότι χρειάζεται στρατηγική για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, σε φαρμακευτικά πρωτόκολλα, οργάνωση των δομών, άμεσα, γιατί στην περιφέρεια δεν υπάρχουν πλέον αντοχές.

Από την πλευρά του ΣΦΕΕ, ο πρόεδρος κ. Κ. Φρουζής χαρακτήρισε το clawback ως «όπλο του κακού μαθητή», όταν η κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη είναι κάτω από 200 ευρώ, με μέσο όρο στην Ε.Ε. τα 300 ευρώ. Και ζητείται clawback 600 εκ. ευρώ, όταν τα πρωτότυπα φάρμακα είναι τα πιο φθηνά στην Ε.Ε. Κατήγγηλε καθυστερήσεις πληρωμών, αλλά και εκκρεμμότητες λαθών τιμολόγησης και κάλεσε στη λήψη σοβαρών αποφάσεων, ώστε και οι επιχειρήσεις να κρατηθούν, αλλά και τα ταμεία του κράτους.

Χαιρετίζοντας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γιάννης Μπασκόζος, τόνισε πως οι μνημονιακές πολιτικές πρόσθεσαν φτώχεια και 30% περισσότερους ανασφάλιστους, σημείωσε πως απέτυχε παταγωδώς η πολιτική του φθηνού φαρμάκου γιατί όλοι πληρώνουν από την τσέπη τους, και πρότεινε να γίνει ο χώρος της υγείας πεδίο αλληλεγγύης και άρσης των ανισοτήτων, με το κράτος εγγυητή της πρόσβασης στην υγεία.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δημ. Λιντζέρης προανήγγηλε τιμολόγηση των νέων φαρμάκων εντός Οκτωβρίου, σημείωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί ελλείψεις φαρμάκων και ξεκαθάρισε ότι ο Οργανισμός δεν νομοθετεί. Πρόσθεσε ότι η φαρμακευτική πολιτική πρέπει να βασίζεται στην ανάγκη ασθενών και ότι για να επανέλθει το επίπεδο της χώρας στο 2008 πρέπει να αυξηθεί το ΑΕΠ 100 δισ. ευρώ., κάτι που γίνεται μόνο με επενδύσεις, εξωστρέφεια και καινοτομία.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Ν. Κεφαλάς, παρατήρησε πολλά προβλήματα ελλείψεων, εξαιτίας των αδιέξοδων πολιτικών, σημειώνοντας πως η εταιρία του, μετέφερε το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης σε Ουγγαρία και Πολωνία, ενώ το 35% των στελεχών έχουν φύγει από την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δ. Κοντός, σημείωσε πως ο Οργανισμός δεν μπορεί να ξοδεύει παραπάνω από αυτά που διαθέτει. Πρόσθεσε πως η σύγχρονη διακυβέρνηση απαιτεί συνεργασία και διαβούλευση μεταξύ κράτους, ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικού τομέα, ώστε οι ασθενείς να λαμβάνουν σωστές υπηρεσίες.

Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, ο επ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυρ. Σουλιώτης, αναφέρθηκε σε σχετική μελέτη, σύμφωνα με την οποία, για κάθε εκατομμύριο μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, χάνονται 3,5 θέσεις εργασίας και τα έτη 2009- 2013 χάθηκαν 450 εκ. ευρώ. Και πρόσθεσε πως όσο περνούν τα χρόνια, οι απώλειες θα αυξάνονται γεωμετρικά.

Παρατήρησε επίσης υπερτριπλασιασμό της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, από 12% στο 29% το 2014, καθώς και 144 παρεμβάσεις στο φάρμακο, που με μεταφορά πόρων από το ένα σημείο στο άλλο, δείχνει ότι δεν υπάρχει ορθολογική διαχείριση, καθώς ασθμαίνοντας επιχειρείται να προληφθούν οι δαπάνες μήνα – μήνα.

Εξήγησε πως η συνολική δαπάνη για την υγεία υπολογίζεται σε 9 δις. ευρώ ή 4,8% του ΑΕΠ, ποσοστό μακριά από το στόχο του μνημονίου.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο  7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας