Πραγματοποιήθηκε σήμερα με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, σύσκεψη συναρμοδίων φορέων σχετικά με την ενίσχυση του βαθμού ετοιμότητας της χώρας μας για την ανησυχητική εξάπλωση της επιδημίας του Ebola.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΕΠΥ, του ΕΚΑΒ, της ΕΣΔΥ, της Δ/νσης Υγειονομικού ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής ενότητας Πειραιά και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Η σύσκεψη είχε ως κύριο στόχο την επικαιροποίηση και την περαιτέρω επεξεργασία και ενδυνάμωση όλων των ήδη ληφθέντων μέτρων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση εισόδου ενδεχόμενου ύποπτου κρούσματος αιμορραγικού πυρετού στη χώρα. Επιπλέον θεωρήθηκε αναγκαία η αμοιβαία ενημέρωση και κυρίως η περισσότερο πρόσφατη πληροφόρηση σχετικά με τις διεθνείς εξελίξεις της επιδημίας στην Αφρική, και την εμφάνιση ελάχιστων ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ευρώπη (π.χ. νοσηλεύτρια Ισπανίας).
Στη σύσκεψη αξιολογήθηκαν και επιβεβαιώθηκαν κατ’ αρχήν οι διαδικασίες και η ετοιμότητα των διαθέσιμων μέσων (απομονωμένες κλίνες, ειδικός εξοπλισμός, συνθήκες μεταφοράς μέσω ΕΚΑΒ, εκπαίδευση ιατρονοσηλευτικού προσωπικού κλπ).
Προς το παρόν εκτιμάται ότι δεν υπάρχει ανάγκη διαφοροποίησης των κατευθυντηρίων οδηγιών που έχουν ήδη εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ και έχουν αποσταλεί και εγκριθεί από τις Ευρωπαϊκές αρχές και τον ΠΟΥ, εφόσον δεν υφίσταται και ανάλογη κατεύθυνση από τις παραπάνω Αρχές.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η περαιτέρω ενίσχυση όλων των μέτρων πρόληψης και ασφάλειας στις πύλες εισόδου της χώρας: λιμάνια, αεροδρόμια, Κέντρα Α΄ υποδοχής μεταναστών μέσω :
1. Ειδικού εντύπου- καρτέλας , που θα συμπληρώνεται από τους επιβάτες ορισμένων πτήσεων με ενδιάμεσους σταθμούς σε χώρες με επιδημία Εbola, βάσει σχετικής εγκυκλίου που πρόκειται να εκδοθεί άμεσα.
2. Της επέκτασης των πληροφοριών σχετικά με την υγεία πληρωμάτων και επιβατών όλων των πλοίων που εισέρχονται στο λιμάνι του Πειραιά από το αντίστοιχο Υγειονομείο.
3. Της περαιτέρω ενίσχυσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας των πυλών εισόδου της χώρας περιλαμβανομένων και των κέντρων Α΄υποδοχής μεταναστών, μέσω επιπλέον ειδικού εξοπλισμού και κυρίως ιατρικού προσωπικού, το οποίο θα προσληφθεί άμεσα από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
4. Της συστηματικής και οργανωμένης μέσω των ΔΥΠΕ ενημέρωσης , εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του Ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, κυρίως των Νοσοκομειακών και των άλλων Μονάδων, και ιδιαίτερα κατά τις διαδικασίες «διαλογής» και διαχείρισης των περιστατικών στα ΤΕΠ.
Παράλληλα συγκροτείται επιτροπή με μόνιμο χαρακτήρα προκειμένου ανά 15 ημέρες να εξετάζει το επίπεδο ετοιμότητας της χώρας.
Δηλώσεις Υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη
“Ολοκληρώσαμε μία ευρεία σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για την αντιμετώπιση του θέματος.
Ήδη, έχουν ληφθεί μία σειρά από μέτρα για τα οποία μίλησα και χθες. Υπάρχουν οδηγίες για όσους ταξιδεύουν προς αυτές τις χώρες. Υπάρχουν οδηγίες προς το υγειονομικό προσωπικό, προς το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος αλλά και του Ελληνικού Στρατού σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας για το πώς θα διαγνώσουν αλλά και πώς εν συνεχεία θα χειριστούν κάποιο ύποπτο κρούσμα.
Έχει οριστεί εργαστήριο αναφοράς αλλά και νοσοκομείο αναφοράς, προκειμένου να υπάρξει η εξέταση που πρέπει να γίνει για να δούμε αν κάποιο ύποπτο κρούσμα είναι κρούσμα. Επομένως και από αυτή την πλευρά είμαστε έτοιμοι.
Το πρόσθετο το οποίο αποφασίζουμε σήμερα είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω υγειονομικά τα σημεία των πυλών εισόδων και εδώ θα βοηθήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ με την άμεση πρόσληψη 30 γιατρών και την αποστολή τους στα συγκεκριμένα σημεία προκειμένου να βοηθήσουν υγειονομικά το προσωπικό το οποίο -ούτως ή άλλως- κάνει ήδη τους ελέγχους. Επομένως υπάρχει μία περαιτέρω ενίσχυση του προσωπικού σε αυτό το επίπεδο.
Το δεύτερο το οποίο αποφασίσαμε είναι η συμπλήρωση ειδικού εντύπου – καρτέλας από επιβάτες ορισμένων πτήσεων με ενδιάμεσους σταθμούς σε χώρες με επιδημία Ebola στο οποίο θα γίνεται αναφορά για τον ακριβή τόπο προέλευσης του συγκεκριμένου προσώπου και για το κατά πόσο αισθάνεται ή διαπιστώνει κάποιου είδους συμπτώματα τα οποία θα μπορούσαν να τον εντάξουν στην κατηγορία των υπόπτων με κρούσμα ώστε εν συνεχεία να γίνεται αμέσως ο συγκεκριμένος υγειονομικός τους χειρισμός.
Ταυτόχρονα αποφασίστηκε και η συγκρότηση μίας επιτροπής με μόνιμο χαρακτήρα προκειμένου ανά 15 μέρες να εξετάζει το επίπεδο της εξέλιξης του συγκεκριμένου ζητήματος.
Εξετάσαμε και το ενδεχόμενο τοποθέτησης θερμικών καμερών αλλά αυτή τη στιγμή με τα μέτρα τα οποία σας λέω είμαστε στο πιο προωθημένο σημείο από τα μέτρα που έχει πάρει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα.
Η εκτίμηση η οποία υπάρχει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς είναι ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία αλλά υπάρχει αυξημένη προσοχή.
Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για το τι θεωρείται ύποπτο κρούσμα. Διότι επαναλαμβάνω, μία υπερβολή στο θέμα του υπόπτου κρούσματος δημιουργεί αδικαιολόγητο πανικό, δημιουργεί επίσης και αδικαιολόγητο πρόβλημα χειρισμού.
Δηλώσεις Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Λεωνίδα Γρηγοράκου:
“Θέλω να αποσαφηνίσω πρώτα απ’ όλα ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και κανένα περιστατικό που να παραπέμπει στον ιό Έμπολα στη χώρα μας. Συμμετείχαμε σε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο παρουσία της ηγεσίας του ΚΕΕΛΠΝΟ, των ειδικών του ΕΚΑΒ και των συναρμόδιων φορέων. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα για ενίσχυση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση του ιού. Υπάρχει συγκεκριμένος χώρος στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» που θα υποδεχθεί τυχόν περιστατικό, με εκπαιδευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, και την ειδική υλικοτεχνική υποδομή. Στις επόμενες μέρες θα προχωρήσουμε σε άσκηση προσομοίωσης για να είμαστε καθόλα έτοιμοι. Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες της χώρας, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας”.
Δηλώσεις Υφυπουργού Υγείας, Κατερίνας Παπακώστα
“Από το καλοκαίρι ετοιμάζεται, προετοιμάζεται η χώρα μας έτσι ώστε η επιχειρησιακή μας ετοιμότητα αυτή τη στιγμή να είναι και υψηλή. Είμαστε σε απόλυτη συνεργασία και συνεννόηση και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με την Ευρωπαϊκή Ένωση με τους οποίους κάνουμε και ασκήσεις ετοιμότητας για το συγκεκριμένο θέμα.
Είμαστε επιχειρησιακά άρτιοι και δεν εμπνέεται καμία ανησυχία ούτε προς τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι ενημερώνονται διαρκώς και παίρνουν επικαιροποιημένες τις όποιες διαφοροποιήσεις έρχονται από τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε και υπό την έννοια αυτή νομίζω ότι όλα βαίνουν ομαλά αυτή τη στιγμή”.
Δηλώσεις Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, Χριστίνας Παπανικολάου:
“Στη χώρα μας με τα μέτρα τα οποία είχαμε λάβει μόλις πρωτοεμφανίστηκαν τα κρούσματα του Έμπολα, έχουμε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών σε μέτρα επιτήρησης και ασφάλειας.
Σήμερα κάναμε ουσιαστικά δυο-τρία πράγματα: Επικαιροποιήσαμε την αξιολόγηση του βαθμού ετοιμότητας της χώρας, επανεκτιμήσαμε δηλαδή το βαθμό ετοιμότητας και λέμε ότι είναι πολύ καλός.
Κατά δεύτερο λόγο, αποφασίσαμε ότι θα πρέπει σε ορισμένα σημεία αυτού του σχεδιασμού που είναι παραδείγματος χάρη οι πύλες εισόδου να είμαστε σε ετοιμότητα ώστε να ενισχύσουμε εάν χρειαστεί περισσότερο τις υποδομές, δηλαδή τον εξοπλισμό, το προσωπικό όπου -όπως σας είπε και ο Υπουργός- θα προσληφθούν άμεσα περισσότεροι γιατροί για να ενισχύσουν αυτές τις υποδομές.
Και τρίτον, τις διαδικασίες, δηλαδή θα δοθούν όπου χρειάζεται πιο λεπτομερείς, εξειδικευμένες και εκλαϊκευμένες μπορώ να πω οδηγίες για την αντιμετώπιση αυτού που ορίζουμε ως ύποπτο κρούσμα.
Σε ό,τι αφορά τώρα το θέμα της δήλωσης την οποία θα ορίσουμε μέσω εγκυκλίου από κάποιες αεροπορικές εταιρίες οι οποίες έχουν πολύ συχνά επιβάτες που προέρχονται από transit πτήσεις πιθανά μέσω χωρών με επιδημία, θα βγει ένα υπόδειγμα ειδικού εντύπου το οποίο θα συμπληρώνεται από τους επιβάτες αυτούς και θα δηλώνουν από πού πέρασαν και αν έχουν κάτι να αναφέρουν σε σχέση με πρόβλημα υγείας τους.
Επίσης, θα ενισχυθεί το αεροϋγειονομείο. Αλλά θέλω να σας επισημάνω την προσοχή ότι τόσο το υγειονομείο του αερολιμένα όσο και του Πειραιά είναι δυο δομές οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις δυνατότητες του ΕΚΑΒ.
Αφού εμείς είμαστε προετοιμασμένοι και έχουμε ένα ΕΚΑΒ έτοιμο, το οποίο μάλιστα θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο σε τεχνικό εξοπλισμό, δεν θα χρειαστεί πιθανόν ένας γιατρός, ένας υγειονομικός από εκεί να πάει να εξετάσει αν θέλετε το ύποπτο κρούσμα, διότι θα πάει κατευθείαν η μονάδα του ΕΚΑΒ για να διαχειριστεί το ενδεχόμενο κρούσμα, έτσι όπως πρέπει και να το μεταφέρει στο νοσοκομείο αναφοράς.
Εάν παρουσιαστεί ένα περιστατικό και αν υπάρχει χερσαία δυνατότητα τότε θα μεταφερθεί με το ΕΚΑΒ. Αν δεν υπάρχει θα μπει το ΕΚΑΒ πάνω σε ένα οχηματαγωγό και θα το φέρει στην Αθήνα.
Έχουμε τρία δωμάτια συν αρκετούς βοηθητικούς χώρους, τελείως απομονωμένα από το υπόλοιπο νοσοκομείο και το ένα εκ των οποίων θα το μετατρέψουμε σε ΜΕΘ.
Πρέπει επίσης να τονίσω ότι μας απασχόλησε ιδιαίτερα η εντατικοποίηση της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης ευαισθητοποίησης του ιατρικού προσωπικού. Έχουμε προγραμματίσει για την επόμενη Παρασκευή μια μεγάλη σύσκεψη των διοικητών των ΥΠΕ και των υπευθύνων των επιτροπών ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και θα βγει ένα πρόγραμμα λεπτομερές για την ενημέρωση του υγειονομικού προσωπικού, του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση πιθανών ή ύποπτων κρουσμάτων στα ΤΕΠ των νοσοκομείων”.
Δηλώσεις Διοικητή ΕΚΕΠΥ, Παναγιώτη Ευσταθίου
“Υπάρχει από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας ο σχεδιασμός μιας άσκησης προσομοίωσης σε όλες τις υπηρεσίες αυτές οι οποίες θα αντιμετωπίσουν, θα μεταφέρουν, θα μπουν σε καραντίνα και πιθανώς θα θεραπεύσουν κάποιο περιστατικό από τον ιό Έμπολα.
Σε αυτό το κομμάτι θα υπάρχει και η συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Είναι σημαντικό στο ότι όπως είδατε η προετοιμασία της Ελλάδος είναι πραγματικά αυτή τη στιγμή μια από τις καλύτερες σε όλο τον κόσμο.
Κατ’ αρχάς, υπάρχει το ΕΚΑΒ το οποίο είναι έτοιμο για τη μεταφορά. Υπάρχει το Φλέμινγκ το οποίο είναι έτοιμο από απόψεως χώρου και υλικοτεχνικής υποδομής.
Υπάρχει η ομάδα Φλέμινγκ που απαρτίζεται από γιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι έχουν ήδη εκπαιδευτεί σε πρώτη φάση.
Τρίτον, υπάρχει το εργαστήριο διαπίστωσης στη Θεσσαλονίκη. Αυτά είναι έτοιμα. Η διαδικασία της άσκησης προβλέπει οι έτοιμες αυτές δομές να ασκηθούν και να προσομοιωθούν πλέον στη πραγματική υλοποίηση ενός περιστατικού”.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο 7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας