Σε «ελεύθερη πτώση» ετοιμάζεται να βρεθεί ο ιδιωτικός τομέας πρωτοβάθμιας περίθαλψης αλλά και οι ασθενείς, με αφορμή την άμεση εφαρμογή της απόφασης που προβλέπει δραστικές περικοπές στη συνταγογράφηση εξετάσεων από τους γιατρούς, ανά ειδικότητα, νομό, ασθενή, είδος εξέτασης κλπ., που εκδόθηκε τον περασμένο Αύγουστο.
Μπορεί οι αντιδράσεις των ιατρικών συλλόγων να έφεραν προσωρινή αναστολή στην εφαρμογή της απόφασης, μέχρι να αναμορφωθεί ως προς τα ατομικά πλαφόν ανά πάροχο (γιατρούς ΕΣΥ, ιδιώτες, διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια), όμως παρά τις επί δίμηνο συσκέψεις, η απόφαση αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα, με αποσαφηνισμένο μόνο, τον υπολογισμό του πλαφόν ανά πάροχο.
Όσο για τις συζητούμενες βελτιώσεις, αφέθηκαν στο απώτερο μέλλον, όταν θα έχει δυνατότητα ο κρατικός προϋπολογισμός...
Ηλεκτρονικός φάκελος
Η ρύθμιση που επιχειρείται για τον έλεγχο των διαγνωστικών εξετάσεων από πλευράς ποσότητας, άρα και κόστους, εντάσσεται στην ευρύτερη μεταρρύθμιση για την περιστολή των δαπανών σε ότι αφορά τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ή νοσοκομειακής περίθαλψης, αλλά και στην υποχρέωση της χώρας μας – βάσει προσαρμογής στην κοινοτική νομοθεσία - για την εφαρμογή ηλεκτρονικού φακέλου ασθενή, ως το τέλος του έτους.
Ο συγκεκριμένος φάκελος θα πρέπει να περιλαμβάνει μια περίληψη της πορείας του ασθενή στο σύστημα υγείας της χώρας, στην οποία θα αναφέρονται τα στοιχεία του, η ασφαλιστική του ικανότητα, οι θεραπείες που ακολουθεί, τα φάρμακα που παίρνει, η κατηγοριοποίηση των παθήσεών του κατά ICD-10 και οι διαγνωστικές εξετάσεις που έχουν γίνει.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας Μ. Βορίδη, ήδη από την ανακοίνωση της απόφασης για το πλαφόν συνταγογράφησης έχει υπάρξει μείωση στις συνταγογραφήσεις καρδιολογικών εξετάσεων από 20-40%, πριν ακόμη προσδιοριστεί ο χρόνος εφαρμογής της απόφασης αυτής.
Παράλληλα, στα διαγνωστικά κέντρα αναμένεται να εφαρμοστούν και αντίστοιχα μέτρα ελέγχου όπως αποφασίσθηκε να εφαρμοστούν στις ιδιωτικές κλινικές, σε συνδυασμό με τον προσδιορισμό του τρόπου υπολογισμού του πλαφόν ανά πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων, αλλά και των μικρότερων μονάδων των εργαστηριακών γιατρών.
Σημασία στο χρόνο
Εργαστηριακοί γιατροί και εταιρίες, ανησυχούν για το χρόνο εφαρμογής του μέτρου, τη στιγμή που απόφαση θεσμοθετήθηκε τον Αύγουστο, όμως η ΗΔΙΚΑ δεν έχει συμπεριλάβει τα πλαφόν συνταγογράφησης στο σύστημά της.
Η ανησυχία πυροδοτήθηκε από φήμες που θέλουν τον ΕΟΠΥΥ να ζητά από τους γιατρούς τα τιμολόγια που έχουν εκδόσει για το 2014.
Έτσι βλέπουν τον κίνδυνο μη πληρωμής από τον ΕΟΠΥΥ, στη διάρκεια που η απόφαση ήταν σε αναστολή.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι δυνατότητα ελέγχου των εξετάσεων που συνταγογραφούνται μπορεί να υπάρξει έμμεσα μέσω του e-dapy, όμως και πάλι χρειάζεται η σύνδεση με το σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Και εκτιμούν ότι αρχικά, οι γιατροί που προχώρησαν σε υπερβάσεις πλαφόν να πρέπει να εξηγήσουν στον ΕΟΠΥΥ την αιτία.
Όμως αντίθετες πηγές αναφέρουν ότι στην περίπτωση που υπάρξουν άμεσα περικοπές, τότε θα έχει επιλεγεί ένα πρόσθετο clawback στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, που θα οδηγήσει σε αφανισμό, μαζικά, τις ιδιωτικές μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας.
Και στις δύο όμως περιπτώσεις, οι ασθενείς θα καλούνται να εξυπηρετηθούν μόνο από τις δημόσιες δομές που έχουν λίστες αναμονής 4-6 μηνών ή να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη για τη διασφάλιση της υγείας τους.
ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΜΑΡΚΑΚΗ
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο 7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας