Νέες οριζόντιες μειώσεις στα φάρμακα προβλέπει νέα απόφαση για την κοστολόγηση των φαρμάκων που κυοφορείται εδώ και καιρό στο υπουργείο Υγείας, και η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέχρι αύριο.
Η απόφαση προβλέπει κλιμακωτές μειώσεις μονοψήφιου ποσοστού, ανάλογα με το ύψος της τιμής του κάθε φαρμάκου, και συγκεκριμένα προβλέπεται μείωση της τιμής των πρωτοτύπων 4% για όσα κοστίζουν πάνω από 12 ευρώ, 2% για όσα κοστίζουν μεταξύ 6-12 ευρώ και καμία μείωση για όσα κοστίζουν μέχρι 6 ευρώ.
Αντίστοιχα για τα γενόσημα, προβλέπεται μείωση 2% για όσα κοστίζουν πάνω από 12 ευρώ, 1% για όσα κοστίζουν μεταξύ 6-12 ευρώ και καμία μείωση για όσα κοστίζουν μέχρι 6 ευρώ.
Στόχος είναι να επέλθει μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη, σε αντιστάθμισμα των αυξήσεων που θα προκύψουν στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ από τα καινούρια φάρμακα που μπήκαν σε κυκλοφορία στην αγορά την τελευταία χρονιά.
Η νέα αυτή απόφαση, θα χρησιμοποιηθεί για τη γενική ανακοστολόγηση των τιμών των φαρμάκων που πρέπει να γίνει εντός Ιανουαρίου, όμως λόγω προεκλογικής περιόδου εκτιμάται ότι θα γίνει από την Κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις επόμενες εκλογές.
Συμμετοχή ασθενών
Παράλληλα, με μια ακόμη απόφαση που επίσης αναμένεται να δημοσιοποιηθεί άμεσα, αλλάζει το ποσοστό συμμετοχής στη δαπάνη των μοναδικών φαρμάκων, μεταξύ ασθενών-ασφαλισμένων, φαρμακοβιομηχανίας και ΕΟΠΥΥ.
Συγκεκριμένα, οι ευρείες θεραπευτικές κατηγορίες που έχουν δημιουργηθεί, εμπεριέχουν φάρμακα με διαφορετικές δραστικές ουσίες, μορφές, περιεκτικότητες κλπ. Υπάρχουν περιπτώσεις φαρμάκων που εντάσσονται σε αυτές τις θεραπευτικές κατηγορίες και δεν έχουν γενόσημο, παρότι η προστασία της πατέντας τους έχει λήξει. Όμως καθώς η τιμή αναφοράς αφορά τη θεραπευτική κατηγορία και όχι την τιμή αναφοράς της συγκεκριμένης δραστικής ουσίας, οι ασθενείς πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής τους καλούνταν αρχικά να επωμίζονται ολόκληρο το κόστος της διαφοράς από την τιμή αναφοράς (που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ), μέχρι τη λιανική τιμή του φαρμάκου που τους συνταγογραφήθηκε.
Στη συνέχεια, η διαφορά από την τιμή αναφοράς μέχρι τη λιανική τιμή του φαρμάκου μοιράστηκε κατά 50% στον ασφαλισμένο και 50% στην παρασκευάστρια φαρμακευτική εταιρία.
Τώρα, με την καινούρια απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ο ασθενής θα υποχρεούται να καταβάλει το σύνολο της διαφοράς τιμής εφόσον η διαφορά αυτή είναι μέχρι 6 ευρώ. Για διαφορές τιμής μεγαλύτερες των 6 ευρώ ανά φάρμακο, το ποσοστό παραμένει 50% για τον ασθενή, ενώ το υπόλοιπο 50% μοιράζεται μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και ΕΟΠΥΥ, σε ποσοστό 30% και 20%, αντίστοιχα.
Σημειώνουμε ότι όπως έχει δείξει πρόσφατη μελέτη, η εξ΄ ολοκλήρου κάλυψη της διαφοράς από τους ασθενείς το 2012, προκάλεσε αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων κατά 2,41%, ενώ φέτος, με τον επιμερισμό του 50%-50% μεταξύ ασθενών – φαρμακοβιομηχανίας, έφερε τη συμμετοχή των ασθενών στο 47,72% και του 15% μόλις, στον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης.
ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΜΑΡΚΑΚΗ
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις