«Είναι σαφές ότι η Ευρώπη ακολουθεί μία ενιαία γραμμή για τα γενόσημα σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, προκειμένου να υπάρξει το αμέσως προσεχές διάστημα πλήρης ενοποίησή τους κάτω από μία ομπρέλα», μας λέει ο τέως γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Δημήτρης Καραγεωργίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ‘’πιστεύω’’ των Ευρωπαίων είναι ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια μείωσης των τιμών τους με απώτερο στόχο βεβαίως την περαιτέρω συρρίκνωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Η οποία παρεμπιπτόντως συρρικνώνεται διαρκώς. Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα από 455 ευρώ που ήταν η κατά κεφαλήν δαπάνη το 2009 έπεσε το 2014 στα 200 ευρώ, διαγράφοντας μείωση της τάξεως του 60%. Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη η κατά κεφαλήν δαπάνη, από 304 ευρώ που ήταν το 2009 συρρικνώθηκε στα 285 ευρώ το 2014, σημειώνοντας πτώση ύψους 20%.

Ειδικότερα δε για την Ελλάδα, υπογραμμίζει ο ίδιος, ‘’πιστεύω’’ των ευρωπαϊκών θεσμών είναι ότι έτσι όπως αυτά τιμολογούνταν έως σήμερα δημιουργούσαν καθεστώς προστατευτισμού των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών και αυτό κατά τους ίδιους έπρεπε να λάβει τέλος. Kάτι που αντικρούει η πλευρά της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, τονίζοντας ότι η μείωση των τιμών στα γενόσημα, από τα 7,8 ευρώ που είναι σήμερα στο 1 ευρώ, ανοίγει την πόρτα στην υποκατάστασή τους με ακριβά εισαγόμενα που θα στοιχίζουν από 20 έως 50 ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Δ. Καραγεωργίου αναφέρει ότι η Ευρώπη θέλει να πετύχει, ένα διπλό στόχο. Αφενός να διευκολύνει την είσοδο νέων καινοτόμων –πανάκριβων- φαρμάκων και αφετέρου να αξιολογήσει την τεχνολογία των εταιρειών.

Από την άλλη, θυμίζει ο ίδιος ότι απαίτηση των Ευρωπαίων –στην οποία έχει συμφωνήσει και η ελληνική κυβέρνηση- είναι ότι μέχρι τα τέλη του έτους πρέπει η συνταγογράφηση στη χώρα μας να είναι κατά 40% γενόσημα. Το dik;o toy ερώτημα είναι, εάν δεν επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, ποιοι θα πιεστούν για να επιτευχθεί; Μήπως πρωτίστως τα φαρμακεία, που θα υποχρεωθούν να δίνουν γενόσημα, αναρωτιέται ο Δ. Καραγεωργίου;

Όλα δείχνουν και επιβεβαιώνουν, υπογραμμίζει ο Δ. Καραγεωργίου, ότι οι ανατροπές στο φάρμακο όχι μόνο δεν έχουν λήξει αλλά τώρα ξεκίνησαν, οδηγώντας αφενός τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σε πλήρη απαξίωση και τα φαρμακεία σε καταστροφή.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σφουγγάρι λούφα: Είναι καλή ιδέα η χρήση του;
Γ. Βέλμαχος: Η επιδημία του τραύματος στην Ελλάδα και τα πρώτα βήματα αντιμετώπισης
Ποια είναι τα οφέλη της φράουλας