Του Δημήτρη Καραγιώργου

Παγκόσμια πρωτοτυπία, η οποία θα έχει χαμένους από όλες τις πλευρές και μοναδικό κερδισμένο τη σπατάλη, είναι το claw back στη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων.

Ασθενείς, κράτος και φαρμακευτικές εταιρείες οδηγούνται σε έναν μαραθώνιο ανεξέλεγκτης κατανάλωσης φαρμάκων, από την οποία (παραδόξως) ο μεγαλύτερος χαμένος είναι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Πώς θα γίνει αυτό; Ιδού:

Με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4346/2015 (τρίτο μνημόνιο), προβλέπεται ότι η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη θα είναι 570 εκατομμύρια ευρώ το 2016. Θα περιοριστεί στα 550 εκατομμύρια το 2017 και στα 530 εκατομμύρια ευρώ το 2018.

Κάθε ευρώ υπέρβασης από την παραπάνω δαπάνη, θα το επιστρέφουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, με τον αυτόματο μηχανισμό επιστροφής (claw back).

Αν, δηλαδή, η δαπάνη φτάσει στα 600 εκατομμύρια το 2016, οι εταιρείες θα κληθούν να επιστρέψουν 30 εκατομμύρια ευρώ (600 – 570 = 30).

Μία λογική σκέψη είναι πως ο εν λόγω μηχανισμός συμβάλλει στον έλεγχο της δαπάνης. Δεν είναι, όμως, καθόλου έτσι…

Ο νομοθέτης δεν έχει υπολογίσει στην παραπάνω δαπάνη τα νοσοκομειακά φάρμακα που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Προϋπολογισμός

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016, η φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων θα ανέλθει στα 507 εκατομμύρια.

Στο ποσό αυτό, ωστόσο, πρέπει να προστεθούν 230 εκατομμύρια ευρώ, από φάρμακα που χορηγήθηκαν φέτος από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε καρκινοπαθείς και χρονίως πάσχοντες.

Τα φάρμακα αυτά έπρεπε να έχουν διατεθεί από τα νοσοκομεία, τα οποία – λόγω περιορισμένων κονδυλίων – δεν ήταν σε θέση να τα χορηγήσουν.

Άρα, για το 2016 η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη θα ανέλθει στα 507 εκατομμύρια + 230 εκατομμύρια = 737 εκατομμύρια.

Με βάση τη συγκεκριμένη δαπάνη, οι εταιρείες θα κληθούν να επιστρέψουν ως υπέρβαση (με claw back) 167 εκατομμύρια ευρώ, παρότι στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων η δαπάνη εμφανίζεται μειωμένη...

Στην...πραγματική ζωή, τα νοσοκομεία κατανάλωσαν φέτος φάρμακα αξίας 637 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να υπολογίζονται τα 230 εκατομμύρια του ΕΟΠΥΥ (σύνολο 867 εκατομμύρια ευρώ).

Χαμένοι

Πώς γίνεται να χάνουν όλοι; Η Επιτροπή Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνο – Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου παρέθεσε την Τρίτη (φωτό) μία σειρά από στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εκτίμηση αυτή.

Οι ασθενείς χάνουν, επειδή δεν θα μπορούν πλέον να παίρνουν τα φάρμακα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και να κάνουν την έγχυση σε ιδιωτικές κλινικές. Θα πρέπει τώρα να πηγαίνουν σε δημόσια νοσοκομεία, τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο επιπλέον έργο.

Τα νοσοκομεία χάνουν, επειδή θα επιβαρυνθούν με το έργο της έγχυσης των φαρμάκων στους παραπάνω ασθενείς. Το προσωπικό και οι υποδομές τους δεν επαρκούν να καλύψουν ούτε καν τις σημερινές τους ανάγκες.

Οι εταιρείες χάνουν, καθώς θα κληθούν να συμβάλλουν συνεταιρικά με το κράτος στη φαρμακευτική περίθαλψη του ελληνικού λαού.

Ο διευθυντής εταιρικών υποθέσεων της MSD Ελλάδας, Αντώνης Καρόκης, εκτίμησε ότι το κράτος θα συμβάλει το 2016 στη δαπάνη με 2,1 δισ. ευρώ και οι εταιρείες με 1 δισεκατομμύριο.

Σπατάλη

Ο μόνος κερδισμένος θα είναι η σπατάλη φαρμάκων, καθώς τα νοσοκομεία δεν θα ενδιαφέρονται πλέον να περιορίσουν τις παραγγελίες τους.

Με δεδομένο ότι το κόστος για αυτά θα είναι «κλειδωμένο» στα 507 εκατομμύρια ευρώ, άσχετα από τον πραγματικό τζίρο, θα παραγγέλνουν ασύστολα και θα στοκάρουν ή θα υπερ – καταναλώνουν φάρμακα.

Γιατί να περιορίσει τις παραγγελίες ή την κατανάλωση ένα νοσοκομειακό φαρμακείο, ενώ μπορεί να πάρει ό,τι θέλει με λιγότερα χρήματα από όσα διέθεσε τον προηγούμενο χρόνο;

Το παράλογο αυτό σύστημα συνοδεύεται και από μία σειρά άλλων παραμέτρων.

Τα νοσοκομεία – για παράδειγμα – δεν έχουν ενιαίο σύστημα παραγγελιών και κανείς δεν μπορεί να έχει συνολική εικόνα της δαπάνης. Τα ηλεκτρονικά τους συστήματα δεν είναι συμβατά μεταξύ τους!

Για ποιο λόγο, επίσης, να κάνουν διαγωνισμούς για πιο φθηνά φάρμακα, όταν μπορούν να παραγγείλουν ακριβά, χωρίς καμία οικονομική επίπτωση;

Δανειστές

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών θεωρούν το σύστημα εντελώς παράλογο και ζητούν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Εκτιμούν πως η παράθεση των παραπάνω επιχειρημάτων θα πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών για τον παραλογισμό που επίκειται και τη ζημιά που θα προκύψει για όλους.

Σημειώνεται πως ό,τι είναι να γίνει με τα προαπαιτούμενα (όπως είναι το claw back στα νοσοκομεία) πρέπει να υλοποιηθεί έως τις 18 Δεκεμβρίου, οπότε τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιστήμονας θεράπευσε τον καρκίνο της με ιούς που καλλιέργησε στο εργαστήριό της
Κόντρα Ανδρουλάκη - Γεωργιάδη στη Βουλή για τα Βαρέα των υγειονομικών
Συνάντηση Ι. Τσίμαρη με το προεδρείο της ΠαΣΟΝοΠ