Δύο με τρία εκατομμύρια ευρώ αυξάνεται κάθε χρόνο το κονδύλι που διαθέτει ο ΙΦΕΤ για την εισαγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων, το οποίο σήμερα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, διαμορφώνεται συνολικά στα 32 εκατομμύρια ευρώ και αφορά 600 σκευάσματα. Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι μετά και από τις τελευταίες αποφάσεις για τη μείωση των τιμών στα γενόσημα και τα off patent, οι εισαγωγές θα αυξηθούν κατακόρυφα άρα και τα κονδύλια για αυτές, με κίνδυνο να «ξεφύγει» και πάλι η φαρμακευτική δαπάνη.
Συνομιλώντας με παράγοντα του ΙΦΕΤ, μας τόνισε ότι η παραμονή ενός φαρμάκου στην αγορά είναι υπόθεση της κάθε εταιρείας και πως τελικά αυτή προσδιορίζει ποσοστιαία το εμπορικό της κέρδος. Το οποίο, κατά την ίδια πηγή, σε κάποιες περιπτώσεις είναι υπερβολικά υψηλό- φθάνοντας το μεικτό περιθώριο κέρδους και το 96%.
Η ίδια πηγή, αναφερόμενη στην έντονη φημολογία του τελευταίου διαστήματος, ότι αρκετές εταιρείες ως αποτέλεσμα της «ελεύθερης πτώσης» των τιμών σκέφτονται να αποσύρουν φάρμακα από την αγορά, μας ανέφερε ότι αν επί παραδείγματι αυτό συμβεί στη στατίνη, δηλαδή αποχωρήσει κάποιο φάρμακο από την αγορά με τη συγκεκριμένη δραστική ουσία, αυτό δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα, καθώς υπάρχουν 4-5 άλλα φάρμακα που βασίζονται στη συγκεκριμένη ουσία.
Αν όμως αυτό γίνει σε σκεύασμα που βασίζεται στη δραστική ουσία ατροβαστανίνη –είναι για την καταπολέμηση της μεγάλης χοληστερίνης- και κοστίζει περί τα 7,5 ευρώ τα κουτί, τότε το κράτος θα πρέπει να βρει κάποιο άλλο αντίστοιχο φάρμακο, εξίσου φθηνό, που θα το αντικαταστήσει, διαφορετικά θα πάμε στην πιο ακριβή εκδοχή, τη ροσουβαστανίνη που κοστίζει πάνω από 45 ευρώ το κουτί. Υποθετική εξέλιξη που γνωρίζει καλά η πολιτική ηγεσία του τόπου, ότι μπορεί να συμβεί και έχει ήδη μεταφέρει και στην τρόικα.
Ένα σημαντικό μέρος των 32 εκατομμυρίων ευρώ, υπογραμμίζει το στέλεχος του ΙΦΕΤ, αφορά φάρμακα που απευθύνονται σε μικρές ομάδες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, γίνεται εισαγωγή ενός σκευάσματος μόνο για δύο παιδιά σε όλη την Ελλάδα, των οποίων έχει καταστραφεί πλήρως το ανοσοποιητικό σύστημα και η θεραπεία τους κοστίζει περί τα 140.000 ευρώ το δίμηνο.
Συνολικά, πάνω από το 90% των φαρμάκων που εισάγονται από τον ΙΦΕΤ προέρχονται από την Αμερική, με δεύτερη βασικότερη χώρα προέλευσης την Ιταλία.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Safe2Eat 2025: Ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην ασφάλεια των τροφίμων στην ΕΕ
Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Η υποστηριζόμενη απασχόληση «κλειδί» για την εργασιακή ένταξη των ατόμων με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος
Εμφύτευμα στον εγκέφαλο επέτρεψε σε γυναίκα να μιλήσει μετά από 18 χρόνια σιωπής