Ψηφίστηκε το Σάββατο το νομοσχέδιο για το “παράλληλο πρόγραμμα", με το οποίο αποκτούν δωρεάν περίθαλψη οι ανασφάλιστοι πολίτες.

Σε σχέση με το αρχικό κείμενο, το οποίο είχε κατατεθεί στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, προστέθηκε μία ακόμη κατηγορία δικαιούχων.

Πρόκειται για όσους είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα των ασφαλιστικών Ταμείων (και τα μέλη των οικογένειών τους), οι οποίοι έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους κάλυψη, λόγω οφειλών και δεν δικαιούνται παροχών Υγείας.

Σύμφωνα με το ψηφισθέν νομοσχέδιο, δικαίωμα περίθαλψης έχουν όλοι οι ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες ή οι ελληνικής καταγωγής ομογενείς και πολίτες άλλων κρατών, οι οποίοι διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα, καθώς και τα προστατευόμενα μέλη τους.

Δωρεάν περίθαλψη δικαιούνται, επίσης, άτομα με αναπηρία που φιλοξενούνται σε δομές κοινωνικής πρόνοιας, άτομα που φιλοξενούνται σε μονάδες Ψυχικής Υγείας, κρατούμενοι σε φυλακές, άτομα με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%.

Για την παροχή των υπηρεσιών απαιτείται η κατοχή από αυτούς αριθμού μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ), με εξαίρεση τους ανασφάλιστους λόγω χρεών.

Για αυτούς, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση, με την οποία θα ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσβασης, καθώς και ενδεχόμενη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη βάσει οικονομικών κριτηρίων.

Οι υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν από τα δημόσια νοσοκομεία, τις μονάδες Ψυχικής Υγείας και τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας (Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία ΠΕΔΥ).

Το κόστος αναμένεται να καλυφθεί από τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος έχει λάβει για τον σκοπό αυτό επιπλέον χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο νομοσχέδιο, πάντως, δεν γίνεται καμία αναφορά στον τρόπο που θα καλύπτονται (εάν καλύπτονται) οι δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις των ανασφάλιστων.

Αντιπαράθεση

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε το έντυπο αποδοχής χρέους, το οποίο ήταν υποχρεωμένος να συμπληρώσει κάθε ανασφάλιστος ασθενής που επρόκειτο να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο. Κατέθεσε μάλιστα στα πρακτικά της Βουλής ένα τέτοιο έντυπο, το οποίο προέρχεται από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου.

Πρόκειται για έντυπο που διαθέτουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας και το πρότυπό του είχε δοθεί από το υπουργείο Υγείας πριν αρκετά χρόνια, μόλις άρχισε η κρίση και αυξήθηκε ο αριθμός των ανασφάλιστων.

Ο κ. Μητσοτάκης αμφισβήτησε ότι υπήρχε τέτοιο έντυπο, με το επιχείρημα πως αυτό που κατατέθηκε στα πρακτικά δεν φέρει ημερομηνία.

Ξανθός

Αναφερόμενος στο ίδιο έντυπο, ο υπουργός Υγείας είπε πως – μαζί με την επιτροπή προέγκρισης νοσηλείας ανασφάλιστου – αποτέλεσαν τους λόγους για τους οποίους δεν απέδωσαν οι παρεμβάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων για την περίθαλψη των ανασφάλιστων:

“Υπήρξαν δύο υπουργικές αποφάσεις που δεν λειτούργησαν στην πράξη γιατί μπήκαν αποτρεπτικοί μηχανισμοί.

Υπήρχε μια τριμελής επιτροπή που έπρεπε να προεγκρίνει την εισαγωγή στο νοσοκομείο και οι αποφάσεις της οποίας υπόκειντο στον έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας.

Ο δεύτερος μηχανισμός ήταν η δήλωση αποδοχής χρέους για την νοσηλεία εκ μέρους του ανασφάλιστου που μεταφέρεται στη, Εφορία".

ΔΗΜ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο 1,47 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Υγείας - Τι χρωστούν νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ [πίνακας]
Υγειονομικοί Νέας Αριστεράς για τα ασφάλιστρα Υγείας: Απαξίωση ΕΣΥ και παιγνίδια ασφαλιστικών εταιρειών
10+1 αλήθειες για την ολική Αρθροπλαστική γόνατος