Την απουσία ασφαλιστικών δικλείδων στη λειτουργία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, επισημαίνει ο βουλευτής Λάρισας με το “Ποτάμι” Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (φωτό αριστερά).

Με ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό (φωτό δεξιά), κάνει λόγο για ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα διαμορφωθούν από τη λειτουργία της εν λόγω Επιτροπής.

Τον περασμένο μήνα, συγκροτήθηκε η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ, η οποία διαπραγματεύεται με όλους τους συμβαλλόμενους παρόχους τις αμοιβές τους, τους όρους των συμβάσεων του Οργανισμού, τις τιμές των ιατροτεχνολογικών υλικών και φαρμάκων.

Η διαπραγμάτευση αφορά εκπτώσεις στις τιμές των φαρμάκων που προμηθεύεται ο ΕΟΠΥΥ, με στόχο τη μείωση της δαπάνης.

Προηγούμενη απόφαση (Μάιος του 2015) ορίζει πως οι διαπραγματεύσεις του ΕΟΠΥΥ με τις εταιρείες φαρμάκου είναι απόρρητες:

“Τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, καθώς και των σχετικών υποεπιτροπών της δεν χορηγούνται κατά το τμήμα που περιλαμβάνουν στοιχεία άμεσα συνδεδεμένα με ζητήματα εμπορικού ή βιομηχανικού απορρήτου.

Ανταγωνιστικότητα

Ιδίως σχέδια ή κανόνες τεχνικής φύσεως, οδηγίες, τύπους και πρότυπα, πηγές προμήθειας ή παραγωγής προϊόντων, καθώς και οποιαδήποτε εμπιστευτικής φύσεως αναφορά έχει οικονομική αξία για την ανταγωνιστικότητα συγκεκριμένου φαρμακευτικού προϊόντος”.

Η μυστικότητα δίνει την δυνατότητα στις φαρμακευτικές εταιρείες να προσφέρουν στον ΕΟΠΥΥ εκπτώσεις, δίχως το φόβο ότι οι εκπτώσεις αυτές θα παρασύρουν τις τιμές των προϊόντων τους στις χώρες, για τις οποίες η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς στον τομέα αυτό.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαργιώτα, ο υπουργός Υγείας διορίζει κυριολεκτικά όποιον θέλει στην επιτροπή διαπραγμάτευσης και στη συνέχεια η εν λόγω επιτροπή των υπουργικών φίλων διαπραγματεύεται με τις εταιρείες.

Ασύμβατη

Η μυστικότητα – σημειώνει – δίχως καμία ασφαλιστική δικλείδα, γεννά υπόνοιες, καλλιεργεί αρνητικό κλίμα, ενώ είναι ασύμβατη με την κοινή ευρωπαϊκή τιμολόγηση.

Ο βουλευτής αναφέρει πως η μόνη χώρα με σύστημα τιμολόγησης με τις τρεις φτηνότερες τιμές, που έχει παράλληλα μυστικές διαπραγματεύσεις είναι η Γερμανία, η οποία έχει δεσμευτεί να τις καταργήσει.

Επειδή η κακώς εννοούμενη μυστικότητα και η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος είναι έννοιες ασύμβατες, ο βουλευτής ρωτάει ποια είναι η σκοπιμότητα της μυστικότητας, όπως ορίζεται στην ΚΥΑ, και γιατί δεν τίθενται ασφαλιστικές δικλείδες.

ΔΗΜ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα