Σε χρόνο – ρεκόρ δίνονται τα εξιτήρια στους ασθενείς που νοσηλεύονται στα ελληνικά νοσοκομεία.

Η χώρα μας βρίσκεται πολύ χαμηλά στη μέση διάρκεια νοσηλείας, μεταξύ των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η παρατήρηση αυτή, σε συνδυασμό με την αύξηση της νοσηλευτικής κίνησης κατά 20% έως 30% στα χρόνια της κρίσης και την αποχώρηση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, διαμορφώνει συνθήκες “ασφυξίας” για όσους διαχειρίζονται την καθημερινότητα στο ΕΣΥ.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η Ελλάδα κατέχει την 21η θέση μεταξύ 34 χωρών στη μέση διάρκεια νοσηλείας, με εξιτήριο σε 6,6 μέρες από την ημέρα εισαγωγής (ήταν 8 μέρες το 2000).

Ενδεικτικό είναι πως η μέση διάρκεια νοσηλείας στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 8,1 μέρες (από 9,9 το 2000).

Πολύ πιο πάνω από τη χώρα μας βρίσκονται η Πορτογαλία (8,9 μέρες διάρκεια νοσηλείας, έναντι 9 ημερών το 2000), η Ιταλία (7,9 μέρες, έναντι 7,5 ημερών το 2000) και η Ισπανία (7,6 μέρες, έναντι 9 ημερών το 2000).

Την πρώτη θέση του σχετικού πίνακα κατέχει η Ιαπωνία, με 17,2 μέρες νοσηλείας και την τελευταία η Τουρκία με μόλις 3,9 μέρες νοσηλείας.

Οι γνώστες της κατάστασης στην Ελλάδα επισημαίνουν πως το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων κάνει “κούρσα” ταχύτητας να αδειάσει τα κρεβάτια που γεμίζουν σε κάθε γενική εφημερία, ώστε να είναι διαθέσιμα στην επόμενη (έπειτα από τέσσερις μέρες).

Ποιότητα

Αυτό έχει και τη θετική του πλευρά, καθώς μειώνει τα κόστη για το σύστημα και μπορεί να επιτευχθεί χάρη στην πρόοδο των χειρουργικών μεθόδων και των φαρμάκων, όπως τα αντιβιοτικά.

Εγείρει, ωστόσο, το ερώτημα για την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας, ενώ αυξάνει θεαματικά το φόρτο εργασίας για το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Την ώρα που η μέση διάρκεια νοσηλείας μειώνεται από 8 σε 6,6 μέρες, η νοσηλευτική κίνηση στα δημόσια νοσοκομεία σημειώνει αύξηση έως και κατά 30%, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης.

Εξουθένωση

Κάθε κρεβάτι, δηλαδή, γεμίζει και αδειάζει με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα, προκαλώντας εξουθένωση στο προσωπικό, το οποίο είναι όλο και λιγότερο.

Τα τελευταία χρόνια εκτιμάται ότι έχουν αποχωρήσει από την ενεργό υπηρεσία πάνω από 10.000 νοσηλευτές, με αποτέλεσμα μία στις τέσσερις θέσεις να παραμένει κενή.

Ενδεικτικό της εικόνας που παρουσιάζουν σήμερα οι νοσηλευτικές υπηρεσίες των νοσοκομείων του ΕΣΥ είναι το ότι υπηρετούν σε αυτά 30.000 νοσηλευτές, όταν στη Φινλανδία, που έχει τον μισό πληθυσμό (5,5 εκατομμύρια), υπηρετούν 90.000 νοσηλευτές!

ΔΗΜ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;
Λιγοστεύουν τα φαρμακεία στη Γερμανία