Έντονη ανησυχία σχετικά με την κατανάλωση ψυχοτρόπων φαρμάκων και ναρκωτικών, προκαλούν αναλύσεις των αστικών λυμάτων στην Ψυττάλεια.
Καταγράφονται μεγάλες συγκεντρώσεις σε υπολείμματα αντικαταθλιπτικών, αγχολυτικών και αντιψυχωσικών σκευασμάτων, καθώς και σε φάρμακα για την αντιμετώπιση του γαστρικού έλκους και της υπέρτασης.
Οι ποσότητες αυξάνονται σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, όπως επισημαίνεται σε μελέτη, την οποία δημοσίευσε διεθνής ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση “Environmental Science & Technology”.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της, δεν μπόρεσε να επιβεβαιωθεί το εάν η αύξηση στη χρήση φαρμάκων και ουσιών είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν, ωστόσο, πως οι μετρήσεις αποτυπώνουν την κοινωνική κατάσταση στη χώρα, καθώς η αύξηση ακολούθησε χρονικά την αύξηση της ανεργίας και την πτώση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).
“Η μελέτη δίνει μια εικόνα σε πραγματικό χρόνο για το τι συμβαίνει στην κοινωνία”, σχολίασε στο περιοδικό Chemical and Engineering News ο επικεφαλής της μελέτης, χημικός Νικόλαος Θωμαΐδης από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Η ομάδα του κ. Θωμαΐδη συνέλεξε δείγματα νερού από τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού της Αθήνας, από το 2010 έως το 2014.
Τα πρώτα δείγματα συλλέχθηκαν μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου και ακολούθησαν μετρήσεις σε διάστημα μίας εβδομάδας την ίδια εποχή εκάστου έτους.
Χρησιμοποιήθηκαν οι μέθοδοοι της υγρής χρωματογραφίας και της φασματομετρίας μάζας, προκειμένου να μετρηθούν 148 διαφορετικά φάρμακα, ναρκωτικά και οι μεταβολίτες τους.
Αύξηση
Οι μετρήσεις αποκάλυψαν ότι σε μια τετραετία η χρήση αντιψυχωτικών αυξήθηκε κατά 35 φορές, των αγχολυτικών βενζοδιαζεπινών κατά 19 φορές και των αντικαταθλιπτικών κατά 11 φορές, ενώ η χρήση παράνομων αμφεταμινών διπλασιάστηκε.
Μεγάλη αύξηση καταγράφηκε και σε φάρμακα για το γαστρικό έλκος, την υπέρταση και την επιληψία.
Μείωση καταγράφηκε ωστόσο στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα αντιβιοτικά, κάτι που ίσως οφείλεται στη μείωση των δαπανών για την Υγεία.
Νοσηρότητα
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το 49,7% των Ελλήνων ηλικίας 15 ετών και άνω δήλωσε το 2014 ότι έχει κάποιο χρόνιο πρόβληµα ή χρόνια πάθηση. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 25,2%, σε σχέση µε το 2009.
Το 4,7% του ενήλικου πληθυσµού δηλώνει ότι έχει κατάθλιψη, ποσοστό που αυξηµένο κατά 80,8% σε σχέση µε το ποσοστό του 2009 (2,6%).
Το 7,6% του πληθυσµού ηλικίας 15 ετών και άνω πάσχει από αγχώδεις διαταραχές, το 1,7% από άλλες ψυχικές διαταραχές και το 1,0% από ανοϊκή διαταραχή ή νόσο Alzheimer.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Προς νέα αύξηση κρουσμάτων ιλαράς τους επόμενους μήνες
Ο Τραμπ επέλεξε τον αντιεμβολιαστή Ρόμπερτ Κένεντι για υπουργό Υγείας
Το στρες στις εγκύους συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο επιληψίας στα παιδιά τους [μελέτη]