Χρηματοδότηση για έρευνα μέχρι και σε προκλινικό στάδιο σε όγκους του εγκεφάλου διεκδίκησε και πέτυχε το εργαστήριο της Φαρμακευτικής Νανοτεχνολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Επικεφαλής του εργαστηρίου είναι ο καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας (ΕΦΕ) Κωνσταντίνος Δεμέτζος (φωτό).
Ο κ. Δεμέτζος ανακοίνωσε ο ίδιος τη χρηματοδότηση του προγράμματος, στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου Genedis 2016, το οποίο διεξήχθη στη Σπάρτη.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος της ελληνικής συμμετοχής, η έρευνα που αφορά στο γλοιοβλάστωμα.
Έχει τίτλο “Nanotechnology based immunotherapy for glioblastoma EuRoNanoMed II” και αποτελεί σημαντική πρόκληση για τον ίδιο και τους συνεργάτες του, την οποία καλούνται να διαχειριστούν τα επόμενα τρία χρόνια.
Το εργαστήριο της Φαρμακευτικής Νανοτεχνολογίας της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ είναι ο μοναδικός εταίρος από την Ελλάδα, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται από χώρες όπως η Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία και Πορτογαλία.
Ο κ. Δεμέτζος έχει ειδικευθεί στη Φαρμακευτική Τεχνολογία, με έμφαση στην Νανοτεχνολογία.
Έχει συμμετάσχει στην έρευνα και ανάπτυξη νέων νανο - συστημάτων μεταφοράς φαρμακομορίων και φαρμακολογική αξιολόγηση.
Μελέτες του αφορούν κυρίως αντικαρκινικά φαρμακομόρια, Φυσική Φαρμακευτική, Βιοφυσική και Θερμοδυναμική.
Είναι επιστημονικά υπεύθυνος πολλών ερευνητικών προγραμμάτων (περισσότερα από 30) με Εθνική, και Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Ο κ. Δεμέτζος είναι πρόεδρος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας (ΕΦΕ) από το 2008 και εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιστημών (EUFEPS).
Το 2014, εξελέγη μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιστημών (EUFEPS).
Γλοιώματα
Τα γλοιώματα είναι πρωτοπαθείς ενδοκράνιοι όγκοι και άρχονται συνήθως από μία από τις τέσσερις κατηγορίες γλοιϊκών κυττάρων του εγκεφάλου: τα αστροκύτταρα (αστροκύτωμα), τα ολιγογοδενδροκύτταρα (ολιγοδενδρογλοίωμα), τα επενδυματικά κύτταρα (επενδύμωμα) και τέλος τα αρχέγονα νευρογλοιακά κύτταρα (γλοίωμα).
Μπορεί να εμφανίζονται στα εγκεφαλικά ημισφαίρια, στον οπίσθιο κρανιακό βόθρο, στα οπτικά νεύρα και σπάνια στον νωτιαίο μυελό.
Το γλοιοβλάστωμα, είναι η συχνότερη μορφή γλοιώματος, με ταχύτατη εξέλιξη και τον χαμηλότερο μέσο όρο επιβίωσης (0,5 έως1 έτος).
Πολυκεντρικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η ριζική χειρουργική αφαίρεση του όγκου, σε ποσοστό πάνω από 90%, η χορήγηση συμπληρωματικής ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας μετεγχειρητικά, βελτιώνουν σημαντικά το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Κάθε περίπτωση πρέπει να εξατομικεύεται και να αντιμετωπίζεται βάσει των ισχυόντων διεθνών πρωτοκόλλων θεραπείας γλοιωμάτων.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια