Αντιμέτωπη με διαρκείς εκπλήξεις φαίνεται πως θα είναι η Φαρμακοβιομηχανία, τουλάχιστον μέχρι να συνταχθούν τα νέα μέτρα και να κατατεθούν στη Βουλή.

Τη νέα “φωτιά” άναψε ο Δημήτρης Κούβελας (φωτό), καθηγητής Κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ και πρόεδρος της Επιτροπής Κατάρτισης Καταλόγου Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, μιλώντας την Πέμπτη στο Health Innovation Conference για το γνωστό σύστημα “9 - 6 - 3 που αφορά στην αποζημίωση των νέων φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον κ. Κούβελα, το σύστημα που θα επιλεχθεί θα έχει ελαφρώς διαφορετικό χαρακτήρα αναλογικότητας. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αποζημιώνεται στα 2/3 των χωρών που κυκλοφορεί (οι οποίες θα είναι τουλάχιστον 9), εκ των οποίων το 50% να έχει σύστημα αξιολόγησης καινοτομίας (HTA).

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως η πολιτεία αναζητεί τρόπους εξισορρόπησης του συστήματος αποζημίωσης, ώστε να μειωθεί ο χρόνος της καθυστέρησης στην πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες.

Όπως ανέφερε ο κ. Κούβελας, με επόμενη νομοθετική ρύθμιση θα δοθεί η δυνατότητα σε μια εταιρία να ξεκινάει τις διαδικασίες για ένταξη στη Θετική Λίστα του φαρμάκου της, υποβάλλοντας αίτηση αφού λάβει “πράσινο φως” από τον CHMP, ώστε να συμπέσει χρονικά με την τελική έγκριση από τον EMA.

“Ενδεχομένως να κερδίσει και 2 με 3 μήνες”, εκτίμησε ο κ. Κούβελας. “Κάναμε αγώνα, ανακοινώθηκαν μέτρα, δεν έχει ψηφιστεί ο νόμος ακόμη και η βιομηχανία θα πρέπει για μικρό χρονικό διάστημα να κάνει υπομονή για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε σπάταλοι. Το επόμενο βήμα κατά τη γνώμη μου είναι να δημιουργηθεί ένας οργανισμός και να αποφασίσουν πώς θα εξελιχθεί αυτή τη κατάσταση. Ήδη υπάρχει μια συνεργασία με τον ΠΟΥ και χώρες που ξέρουν να στήνουν το μαγαζί”, ανέφερε.

“Αν είχαμε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όλα αυτά θα μπορούσαμε να τα εξοικονομήσουμε αυτόματα”, εκτίμησε από την πλευρά του ο Κυριάκος Σουλιώτης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Υγείας και αναπληρωτής πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Clawback

“Αν αποφασίσουμε ότι καταλήγει ένα σκεύασμα να αποζημιωθεί με κάποια διαδικασία, έχει αυτό κάποιο σημείο αναφοράς; Το clawback εισήχθη με το χαρακτήρα του επείγοντος, τρία χρόνια μετά δεν δικαιολογείται να μιλάμε ακόμη γι’ αυτό”, συμπλήρωσε.

Τη δυσαρέσκειά του για τα κίνητρα που δίνονται για τις κλινικές μελέτες, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Πασχάλης Αποστολίδης.

“Το 0,2% για κίνητρα κλινικών μελετών στη χώρα μόνο, μπορεί να πενταπλασιαστεί και να υπάρχει πολλαπλό όφελος για τους ασθενείς”, ανέφερε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε: “Θέλουμε να είμαστε πάντα ουραγός της Ευρώπης ή να βασιστούμε στα δικά μας επιδημιολογικά δεδομένα;”.

Φθηνότερα

“Η μεγάλη εικόνα για τους ασθενείς είναι τι θα γίνει σε λίγα χρόνια, που όλα τα φάρμακα θα είναι γενόσημα και άρα φθηνότερα. Ούτε όλα τα παλιά ούτε όλα τα καινούργια φάρμακα είναι δόκιμο να δίνονται σε όλους τους ασθενείς”, σημείωσε ο Γεώργιος Ανδρικόπουλος, πρόεδρος ΙΜΕΘΑ, Διευθυντής Α΄ Καρδιολογικού τμήματος και Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας/Βηματοδότησης στο “Ερρ. Ντυνάν Hospital Center”.

Ξεκαθάρισε, πάντως, πως η πολιτεία οφείλει να πριμοδοτεί τα φάρμακα που φέρνουν προστιθέμενη αξία στη χώρα, μέσω συγκεκριμένων θεσμών.

“Αυτά θα πρέπει να αφαιρούνται από το clawback. Αλλιώς θα απογυμνωθούμε επιστημονικά”, τόνισε.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Covid: Απότομη αύξηση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη
Τι προκαλεί ο κλιματισμός στο σώμα σας
Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Σε «Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης» η Θεσσαλία