Απόγνωση προκαλούν (και) στους προμηθευτές του χώρου της Υγείας οι διογκούμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές των μεγάλων δημόσιων οργανισμών.
Από τα 3,9 δισ. ευρώ που οφείλει συνολικά η γενική κυβέρνηση, το 1,7 δισεκατομμύριο αφορά τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά τον μήνα Ιούνιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ΕΟΠΥΥ είχε τον Ιούνιο ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,21 δισ. ευρώ και τα νοσοκομεία 554 εκατομμυρίων (σύνολο 1,76 δισ.).
Τα ποσά αυξάνονται τους τελευταίους μήνες, αν και υπήρξε μία τάση μείωσης στην αρχή του έτους, όπως προκύπτει από τη σύγκριση των στοιχείων.
Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο ο ΕΟΠΥΥ είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,33 δισ. ευρώ και τα νοσοκομεία 517 εκατομμύρια (σύνολο 1,84 δισ.), όταν οι συνολικές οφειλές της γενικής κυβέρνησης ανέρχονταν στα 3,64 δισεκατομμύρια.
Τον Απρίλιο, καταγράφηκε μείωση των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ (1,16 δισ. ευρώ), αλλά αύξηση των ληξιπρόθεσμων στα νοσοκομεία (600 εκατομμύρια), με αποτέλεσμα οι συνολικές οφειλές του χώρου της Υγείας να ανέλθουν στο 1,76 δισεκατομμύριο.
Τον Μάιο, αυξήθηκαν οριακά οι ληξιπρόθεσμες του ΕΟΠΥΥ (1,19 δισ. ευρώ), αλλά μειώθηκαν οι οφειλές των νοσοκομείων (543 εκατομμύρια), με αποτέλεσμα να καταγραφεί μικρή μείωση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων της Υγείας (1,73 δισεκατομμύριο).
Τον Ιούνιο, ωστόσο, αυξήθηκαν και οι ληξιπρόθεσμες του ΕΟΠΥΥ (1,21 δισ. ευρώ) και των νοσοκομείων (554 εκατομμύρια). Αυτό οδήγησε σε αύξηση των συνολικών οφειλών στο 1,76 δισεκατομμύριο, όσες δηλαδή ήταν τον περασμένο Απρίλιο.
Ασφυξία
Οι ληξιπρόθεσμες προκαλούν φαινόμενα οικονομικής “ασφυξίας” στην αγορά, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις και πάροχοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στη μειωμένη ρευστότητα και στα υψηλά κόστη λειτουργίας.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με την εξόφληση των αναλώσιμων διαβήτη και άλλων παθήσεων στον ΕΟΠΥΥ, η οποία έχει προκαλέσει κινητοποιήσεις από την πλευρά των φαρμακοποιών.
Στον αντίποδα, εδώ και πολλούς μήνες, ο ΕΟΠΥΥ είναι συνεπής στις πληρωμές του για φάρμακα (εντός τριμήνου), ενώ αναμένεται να γίνει ακόμη πιο συνεπής, εξοφλώντας σύντομα μέσα σε δύο μήνες από την κατάθεση των συνταγών.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού