Η συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου οδήγησε σε θετική έκβαση την υπόθεση της μικρής Νεφέλης που χτυπήθηκε από τον καρκίνο.
Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με χιλιάδες καρκινοπαθείς, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση και πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους για έγκαιρη διάγνωση της νόσου.
Τα διαγνωστικά μηχανήματα “pet – ct scan” είναι δυσεύρετα στον δημόσιο τομέα και οι ασθενείς καταφεύγουν στον ιδιωτικό ή σε γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία!
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) το κόστος εγκατάστασης παρόμοιων μηχανημάτων στο ΕΣΥ είναι 10 εκατομμύρια ευρώ, αλλά η επένδυση δεν γίνεται και πολλοί ασθενείς διαγιγνώσκονται με καθυστέρηση.
Η εξέταση “pet – ct scan” είναι υψηλής τεχνολογίας και ανιχνεύει καρκίνους σε πολύ αρχικό στάδιο.
Μόλις τέσσερα δημόσια νοσοκομεία διαθέτουν σχετικά μηχανήματα. Η ζήτηση δεν μπορεί να καλυφθεί από αυτά και καθημερινά γίνονται 26 έως 30 εξετάσεις στον δημόσιο και 40 εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Χιλιάδες
Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως χιλιάδες καρκινοπαθείς αποκλείονται από την εξέταση και πως – με βάση τον αριθμό των καρκινοπαθών – θα έπρεπε να διενεργούνται ετησίως 70.000 εξετάσεις.
Η αναμονή για εξέταση στα νοσοκομεια φτάνει τον ενάμιση μήνα, ενώ σε πολλούς ασθενείς δεν εγκρίνεται η εξέταση.
Όσοι έχουν χρήματα απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, όπου πληρώνουν 1.500 ευρώ για την εξέταση.
Για την διενέργεια της εξέτασης απαιτείται η χορήγηση ραδιοφάρμακου, με την κάθε δόση να κοστίζει 750 ευρώ.
Κάθε μηχάνημα κοστίζει 1,5 εκατομμύριο ευρώ και άλλα 2,5 εκατομμύρια κοστίζει η μονάδα παραγωγής του ραδιοφαρμάκου. Μία επένδυση, δηλαδή, 10 εκατομμυρίων ευρώ, θα κάλυπτε πλήρως τους Έλληνες ασθενείς.
Τουρκία
Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως καρκινοπαθείς της βόρειας Ελλάδας υποβάλλονται στην εξέταση σε νοσοκομείο της Αδριανούπολης στην Τουρκία, με κόστος 200 έως 300 ευρώ.
Το τουρκικό νοσοκομείο διαθέτει τρία μηχανήματα και μονάδα παραγωγής ραδιοφαρμάκου.
Άλλοι ασθενείς από τη βόρεια Ελλάδα επιλέγουν για την εξέταση νοσοκομείο στη Βάρνα της Βουλγαρίας, με κόστος 200 έως 300 ευρώ.
Η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι 5.000 καρκινοπαθείς τον χρόνο υποβάλλονται στη συγκεκριμένη εξέταση στην Τουρκία, τη Βουλγαρία και άλλες γειτονικές χώρες.
Η κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων – επισημαίνει – αυξάνει τη θνησιμότητα από καρκίνο. Έχουμε τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνους μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δημόσια
Στην Ελλάδα, μόλις τέσσερα νοσοκομεία διαθέτουν μηχάνημα “pet – ct”.
Στο “Παπαγεωργίου” της Θεσσαλονίκης, διενεργούνται ημερησίως τρεις έως τέσσερις εξετάσεις και στο “Θεαγένειο” της ίδιας πόλης, πραγματοποιούνται επτά έως οκτώ.
Στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, πραγματοποιούνται δέκα έως δώδεκα εξετάσεις την ημέρα και στο “Μεταξά” του Πειραιά τρεις έως τέσσερις.
Κανένα από τα τέσσερα αυτά νοσοκομεία δεν διαθέτει μονάδα παραγωγής κυκλότρου για να παράγει το ραδιοφάρμακο.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη