Στο 'Άμστερνταμ θα μεταφερθεί, τελικά, η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Η απόφαση ελήφθη τη Δευτέρα από τα 27 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (άρθρο 50).
Η Ελλάδα είχε υποβάλει υποψηφιότητα τον περασμένο Αύγουστο, ενώ υπήρξε και δημοσίευμα του Spiegel για συνεργασία της χώρας μας με τη Γερμανία, προκειμένου να διεκδικήσει την έδρα του Οργανισμού.
Η ψηφοφορία, ωστόσο, δεν εξελίχθηκε καλά για τη χώρα μας, η οποία τέθηκε εκτός από τον πρώτο γύρο, καταλαμβάνοντας τελικά την έβδομη θέση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νικητής αναδείχθηκε τελικά με κλήρωση, καθώς στο τελικό γύρο Μιλάνο και Άμστερνταμ συγκέντρωσαν τον ίδιο αριθμό ψήφων (από 13 και ένα λευκό - άκυρο).
Οι 19 υποψήφιες πόλεις ήταν οι: Πειραιάς, 'Αμστερνταμ, Βαρκελώνη, Βόννη, Μπρατισλάβα, Βρυξέλλες, Βουκουρέστι, Κοπεγχάγη, Δουβλίνο, Ελσίνκι, Λιλ, Μιλάνο, Πόρτο, Σόφια, Στοκχόλμη, Μάλτα, Βιέννη, Βαρσοβία, Ζάγκρεμπ.
Οι υπεύθυνοι του ΕΜΑ έχουν τώρα πάνω από 16 μήνες για να προετοιμάσουν τις επόμενες κινήσεις τους και να ξεκινήσουν οι εργασίες του Οργανισμού στην ολλανδική πρωτεύουσα, το αργότερο στις 30 Μαρτίου 2019.
“Τώρα, που τελικά γνωρίζουμε τον προορισμό μας, μπορούμε να αναλάβουμε συγκεκριμένες ενέργειες για μια επιτυχημένη κίνηση ", δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του EMA, καθηγητής Guido Rasi.
Συνδεσιμότητα
Σύμφωνα με τον κ, Rasi, η ολλανδική πρωτεύουσα προσφέρει εξαιρετική συνδεσιμότητα και ένα κτίριο που μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με τις ανάγκες του Οργανισμού:
“Οι εσωτερικές μας έρευνες έδειξαν ότι η μεγάλη πλειοψηφία του προσωπικού της EMA θα ήταν πρόθυμη να μετακομίσει στο Άμστερνταμ”.
Ο ΕΜΑ πρέπει να μετεγκατασταθεί, λόγω της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Άμστερνταμ ήταν μια από τις 19 υποψήφιες πόλεις για την υποδοχή του EMA που υπέβαλαν τα κράτη μέλη στα τέλη Ιουλίου 2017.
Ενδιαφέρον
“Το προσωπικό και εγώ είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που τόσα κράτη μέλη έδειξαν ενδιαφέρον να φιλοξενήσουν τον Οργανισμό”, σχολίασε ο καθηγητής Rasi, για να σημειώσει:
“Η τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν οι υποψήφιες χώρες, αντικατοπτρίζει τον σημαντικό ρόλο του Οργανισμού στην προστασία της Δημόσιας Υγείας και την τόνωση μιας δυναμικής και καινοτόμου φαρμακευτικής βιομηχανίας".
Η σημερινή απόφαση σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη ενός έργου κοινής μετεγκατάστασης, το οποίο θα πρέπει να παραδοθεί με αυστηρές προθεσμίες. Η μετεγκατάσταση πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 30 Μαρτίου 2019.
Σχέδιο
Ο ΕΜΑ και η ολλανδική κυβέρνηση θα συνεργαστούν, προκειμένου να δημιουργηθεί μία κοινή δομή διακυβέρνησης, ώστε να κατευθύνουν και να επιβλέπουν το σχέδιο μετεγκατάστασης.
Η διοίκηση του EMA δεσμεύτηκε να δώσει στους ενδιαφερόμενους και το κοινό πλήρη ενημέρωση για το σχέδιο μετεγκατάστασης.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Οργανισμός θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του το χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα ενημερώνεται για την πρόοδο των εργασιών.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα αντιβιοτικά δεν συνδέονται με νοητική εξασθένηση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
Συναντήσεις του προέδρου του ΕΦΕΤ στην Κύπρο
‘’Πλημμύρισε’’ παιδικά χαμόγελα το Γ.Ν. Παπαγεωργίου