H έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού που προκλήθηκε είτε λόγω συνταξιοδότησης είτε λόγω αποχώρησης και μη αντικατάστασής του διώχνει τους αιμοκαθαρόμενους από τις δημόσιες δομές προς τις ιδιωτικές κλινικές, δήλωσε στο Ιατρονετ ο κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος, γενικός γραμματέας στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών.
Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία (5/12/17). οι αιμοκαθαρόμενοι που εξυπηρετούνται στις ιδιωτικές κλινικές έχουν φθάσει τους 6.818, όταν δύο χρόνια πριν ήταν 5.972 άτομα. Αντίστοιχα, με στοιχεία 5/12/17, στις δημόσιες δομές εξυπηρετούνται 3.890 άτομα, όταν το 2015 ήταν 4.052. Η μικρή σχετικά πτώση στις δημόσιες δομές οφείλεται στο γεγονός ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των ανασφάλιστων και των απόρων τα τελευταία χρόνια, σημειώνει ο κ. Γ. Λεοντόπουλος, που εξυπηρετούνται κατά κόρον από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Το θέμα, κατά τον ίδιο, είναι ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση με τις δημόσιες δομές, καθώς μία βάρδια αιμοκαθάρσεων κλείνει αφού δεν διαθέτει το απαιτούμενο νοσηλευτικό προσωπικό να την υποστηρίξει, έτσι όπως ορίζει τις προϋποθέσεις Προεδρικό Διάταγμα. Το τελευταίο αναφέρει ότι σε κάθε βάρδια που είναι 4 ώρες, πρέπει να υπάρχει μία νοσηλεύτρια για κάθε τρεις ασθενείς. Η κάθε μονάδα διαθέτει 15 κρεβάτια- άρα μιλάμε για 5 νοσηλεύτριες. Μία εξ αυτών να μην υπάρχει και παράλληλα να μην υπάρχει και η δυνατότητα αντικατάστασής της, σημειώνει ο γενικός γραμματέας του ΠΣΝ, και αυτόματα κλείνει η βάρδια.
Ο ίδιος θεωρεί ότι η τάση φυγής των αιμοκαθαρόμενων προς τις ιδιωτικές κλινικές θα ενταθεί στο μέλλον, λόγω των γενικότερων συνθηκών που επικρατούν στις δημόσιες δομές.
Όπως αναφέρει, ένας αιμοκαθαρόμενος δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου, όταν πρέπει να κάνει 13 αιμοκαθάρσεις το μήνα. Άρα, επιλέγει, η κάποια Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που είναι σε ιδιωτικές κλινικές (το νοσήλιο είναι 105 ευρώ δεν συμπεριλαμβάνεται το φίλτρο και οι βελόνες) ή κάποια Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης (το νοσήλιο είναι 120 ευρώ εκτός του φίλτρου και των βελoνών) που είναι ανεξάρτητες μονάδες.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές