Πιο αυστηρό πλαίσιο για τη διενέργεια ιατρικών συνεδρίων προωθεί το υπουργείο Υγείας. Η οργάνωση και η σκοπιμότητά τους θα αξιολογείται από το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο του υπουργείου.
Το αίτημα για τη διενέργεια συνεδρίου δεν θα υποβάλλεται στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), όπως γίνεται σήμερα, αλλά στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).
Η παρέμβαση έρχεται στον απόηχο της συζήτησης της υπόθεσης Novartis στη Βουλή και τις υπόγειες σχέσεις της εταιρείας με το ιατρικό προσωπικό, με ανταλλάγματα τη συμμετοχή τους σε συνέδρια του εξωτερικού.
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αναμένεται να φέρει σύντομα νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των επιστημονικών εταιρειών. Τα αιτήματα για ίδρυσή τους θα κατατίθενται στο ΚΕΣΥ, το οποίο και θα ασχολείται με την ποιότητα συνεδρίων και εκδηλώσεων.
Με τον τρόπο αυτό, η Αριστοτέλους επιχειρεί να βάλει ένα τέλος στο σημερινό καθεστώς με τις 1.300 επιστημονικές ιατρικές εταιρείες, οι οποίες θεωρεί πως αποτελούν “ομπρέλα” για τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις ενημερώνουν σήμερα την αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΦ σχετικά με τη συμμετοχή επιστημονικού δυναμικού σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αναρτούν, δε, τα συνέδρια και στις ιστοσελίδες τους.
Ο κατάλογος με τις επιστημονικές εκδηλώσεις επικυρώνεται από τον Οργανισμό, ο οποίος έχει θέσει και μία σειρά από προϋποθέσεις.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η ποσόστωση του 10% για συμμετοχή ειδικευόμενων γιατρών και πως η ακύρωση της συμμετοχής γιατρού σε συνέδριο πρέπει να γίνεται επτά μέρες πριν την έναρξή του.
Επιτροπή
Όπως είχε αναφερθεί σε ρεπορτάζ του Iatronet, τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα νέο πλαίσιο στην εκπαίδευση και στη συνεχόμενη εκπαίδευση του επιστημονικού προσωπικού.
Στο πλαίσιο αυτό, είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Οκτώβριο η σύσταση 16μελούς διυπουργικής επιτροπής, η οποία θα έχει ως αρμοδιότητα να κάνει εισηγήσεις στην πολιτική ηγεσία για μία σειρά από θέματα.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και έρευνας για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους τεχνολόγους και τους λοιπούς επαγγελματίες Υγείας σε εναρμόνιση με την εθνική στρατηγική για την Υγεία και με τις σχετικές αποφάσεις και οδηγίες των ευρωπαϊκών θεσμών.
Θα καθορίζει, επίσης, τα χρονοδιαγράμματα και τους πόρους που αφορούν στην υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής, ενώ θα αποτιμήσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία των πανεπιστημιακών νοσοκομείων και των νοσοκομείων στα οποία λειτουργούν πανεπιστημιακές κλινικές και εργαστήρια.
Σύνθεση
Με πρόσφατη απόφαση των δύο υπουργών, καθορίστηκε η σύνθεσή της. Στην επιτροπή θα μετέχουν οι γενικοί γραμματείς Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος και Παιδείας Γιώργος Αγγελόπουλος.
Συντονιστής της θα είναι ο καθηγητής Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Γαρύφαλλος (φωτό), με αναπληρωτή τον καθηγητή Ιατρικής του ΕΚΠΑ Πέτρο Σφηκάκη.
Στην επιτροπή μετέχουν, επίσης, οι παρακάτω:
- Χρυσούλα – Ηλιάνα Νικολάου (γιατρός, αντιπρόεδρος ΚΕΣΥ), με αναπληρωτή τον Γεώργιο Ντουνιά (γιατρός, καθηγητή ΕΣΔΥ).
- Δημήτρης Βαρνάβας (οφθαλμίατρος), με αναπληρωτή τον Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο (παιδίατρος), ως εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).
- Δημήτρης Τζιάλλας (τομεάρχης Νοσηλευτικής), με αναπληρώτρια την Παναγιώτα Σουρτζή (καθηγήτρια ΕΚΠΑ), ως εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (ΕΣΑΝ).
- Πέτρος Σφηκάκης (καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ), με αναπληρωτή τον Δημήτριο Γούμενο (καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Πάτρας).
- Χρυσούλα Λεμονίδου (καθηγήτρια Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ), με αναπληρώτρια τη Στυλιανή Τζιαφέρη (επίκουρη καθηγήτρια Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου).
- Αικατερίνη Λικιαρίδου (αντιπρύτανης Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας ΤΕΙ Αθήνας), με αναπληρώτρια την Αρετή Λάγιου (καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας ΤΕΙ Αθήνας).
- Αφροδίτη Ρέτζιου (πρόεδρος Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών, ΟΕΝΓΕ), με αναπληρωτή τον Παναγιώτη Παπανικολάου (νευροχειρουργό), ως εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ.
- Ευστάθιος Ευσταθόπουλος (καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ), με αναπληρωτή τον Γεράσιμο Σιάσο (αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ), ως εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ).
- Αριστείδης Δάγλας (νοσηλευτής, πρόεδρος Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, ΕΝΕ), με αναπληρωτή τον Λάμπρο Μπίζα (νοσηλευτής) ως εκπρόσωποι της ΕΝΕ.
- Στυλιανός Χριστογιώργος (αναπληρωτής καθηγητής Παιδοψυχιατρικής ΕΚΠΑ), με αναπληρωτή τον Γεώργιο Ξυλούρη (μέλος διοικητικού συμβουλίου Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος).
- Ευαγγελία Αντωνίου (μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, ΔΕΠ), με αναπληρώτρια την Βικτωρία Βιβιλάκη (μέλος ΔΕΠ), ως εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Προσωπικού ΤΕΙ (ΟΣΕΠ ΤΕΙ).
- Αικατερίνη Τσουγένη (επισκέπτρια Υγείας νοσοκομείου Πέλλας), με αναπληρώτρια την Βασιλική Μπελίτση (επισκέπτρια Υγείας Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών), ως εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας.
- Γεώργιος Γιόφτσος (καθηγητής Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ), με αναπληρωτή τον Ηλία Καλλίστρατο (καθηγητής Φυσικοθεραπείας), ως εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.
Όπως αναφέρεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, η θητεία των μελών της Επιτροπής είναι πενταετής και στα μέλη της δεν καταβάλλεται αμοιβή ή αποζημίωση.
Επιπλέον Πληροφορίες
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές