Τα προβλήματα με την εφημέρευση των νοσοκομείων, αλλά και τον τρόπο απονομής δικαιοσύνης σε περιπτώσεις ιατρικών λαθών και παραλείψεων, αναδεικνύει η υπόθεση της 16χρονης Στέλλας στην Κρήτη.
Το άτυχο κορίτσι είχε χάσει τη ζωή του το Πάσχα του 2011 στο Ρέθυμνο, έπειτα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Σε πρώτο βαθμό, είχαν καταδικαστεί δύο ειδικευόμενοι γιατροί, οι οποίοι απαλλάχθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Χανίων το περασμένο Σάββατο. Όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των συγγενών, οι οποίοι ξέσπασαν, φωνάζοντας και χειρονομώντας.
Εκτός από τους γιατρούς, αθώος κρίθηκε και ο 29χρονος, ο οποίος είχε αρχικά κατηγορηθεί για άμεση συνέργεια στον βιασμό της 16χρονης. Ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του, καθώς ήταν ο μοναδικός ενήλικος που συνόδευε τη Στέλλα και τον 17χρονο φίλο της το τραγικό εκείνο βράδυ.
Οι γιατροί είχαν κριθεί πρωτόδικα ένοχοι και τούς είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή, ενώ ο 29χρονος είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης επτά ετών.
Η υπόθεση προκάλεσε έντονη δοκιμασία στους γιατρούς του νοσοκομείου Ρεθύμνου και θυμίζει μία ακόμη τραγική υπόθεση με τον θάνατο ενός τρίχρονου παιδιού στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Και στις δύο περιπτώσεις, υπήρξε έντονη αντίδραση από τους συγγενείς και προκλήθηκαν πολλά ερωτήματα σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων στην εφημερία.
Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τυχόν καταδικαστική απόφαση θα οδηγούσε σε παγίωση της “αμυντικής ιατρικής” ως της μόνης ενδεδειγμένης τακτικής.
Η αμυντική ιατρική είναι η παροχή θεραπείας προς τον ασθενή έπειτα από εξαντλητικές και κοστοβόρες εξετάσεις, όχι τόσο για την ασφάλεια της διάγνωσης, αλλά για την αποφυγή μελλοντικής δίωξης κατά του θεράποντος γιατρού.
Μαγνητική
Είναι πλέον συχνό το φαινόμενο οι ασθενείς να υποβάλλονται σε μαγνητική τομογραφία, αντί απλής ακτινογραφίας σε απλές παθήσεις (οσφυαλγία ή οίδημα άκρων).
Έρευνα που διενεργήθηκε σε ορθοπεδικά περιστατικά στις ΗΠΑ έχει δείξει πως η πρακτική αυτή αυξάνει κατά 19% έως 44% τις άχρηστες εξετάσεις και κατά 7% τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Στο blog των νοσοκομειακών γιατρών “ygeianet” προβάλλεται η άποψη πως τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στη σύσταση του Προδικαστικού Συμβουλίου Ιατρικών Υποθέσεων.
Με τον τρόπο αυτό, θα υπάρξει ηθμός και θα πάψουν να παραπέμπονται συλλήβδην στις αίθουσες των δικαστηρίων όλοι οι γιατροί είτε είναι ένοχοι, είτε κατηγορήθηκαν αδίκως για σωματική βλάβη ή θάνατο ασθενούς...
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ και UBITECH ανοίγουν το δρόμο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της φαρμακοβιομηχανίας
Τέλος η έντυπη συνταγή φαρμάκων - Τι αλλαγές φέρνει η κατάργηση της ταινίας γνησιότητας
Με ποιους τρόπους θα βελτιώσω τη συγκέντρωσή μου