Μολονότι η σύμβαση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών με τον ΕΟΠΥΥ βρίσκεται προς τη θετική κατεύθυνση, το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη αδιευκρίνιστα σημεία, δημιουργεί προβλήματα και αναμφίβολα τριβές, αναφέρει αποκλειστικά στο Iatronet o κ. Γιάννης Τσιρικάς, ελεύθερος επαγγελματίας - εργαστηριούχος, συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ. 

Όπως ο ίδιος μας ανέφερε, αν και επισήμως η έναρξη της εφαρμογής της συλλογικής σύμβασης πλησιάζει στις 17 Σεπτεμβρίου, ακριβώς επειδή έγιναν όλες οι διαδικασίες πάρα πολύ γρήγορα αιωρούνται βασικά σημεία, τα οποία θα μπορούσαν να επιλυθούν εάν υπήρχαν επίσημες και σαφώς γραπτές εξηγήσεις από τα εμπλεκόμενα μέρη. Παρά το ότι, επισημαίνει, έχει ζητήσει ο ίδιος επεξηγήσεις κάποιων σημείων, ακόμη δεν έχει λάβει τις απαιτούμενες απαντήσεις. 

Συνολικά, στο κείμενο της συλλογικής σύμβασης ο ίδιος διακρίνει τρία σημεία που πρέπει να αναλυθούν, καθώς κάτι τέτοιο θα την ευνοήσει και θα την ισχυροποιήσει. 

1) Το πρώτο σημείο αφορά τα 30 λεπτά που θα ισχύουν για την κάθε φυσικοθεραπεία. Όμως, όπως ισχυρίζεται υπάρχουν περιστατικά όπως για παράδειγμα το εγκεφαλικό, που απαιτεί περισσότερο χρόνο από τον προαναφερθέντα, περίπου 45 λεπτά, για να μπορέσει ένας φυσικοθεραπευτής να προσφέρει σωστά το έργο του και να βοηθήσει ουσιαστικά τον ασθενή. Σε αυτή την περίπτωση, ο πάροχος θα μπορεί να χρεώνει περισσότερο τον ασφαλισμένο;

2) Η συμμετοχή του ασθενή θα είναι 10%, δηλαδή 15 ευρώ το παραπεμπτικό. Ο πάροχος πότε θα πληρώνεται στην πρώτη επίσκεψη ή στην τελευταία; Και αν ο ασφαλισμένος αποφασίσει να μην ολοκληρώσει όλες τις επισκέψεις γιατί απλά δεν θέλει, τι γίνεται με την πληρωμή;

3) Έχουν προστεθεί νέες κατηγορίες παθήσεων. Όμως ο προϋπολογισμός παραμένει καθηλωμένος στα 71 εκατ. ευρώ. Υπάρχει περίπτωση μελλοντικής αύξησής του.

Υπάρχουν και άλλα αρκετά θέματα τα οποία θέλουν διευκρίνηση, επισημαίνει ο κ. Γ. Τσιρικάς, ωστόσο επειδή πια ο χρόνος πιέζει θα έπρεπε σε πρώτη φάση να ξεκαθαριστούν οι κανόνες-όροι που διέπουν τη σύμβαση και σε μία αμέσως επόμενη φάση να εκδοθεί ένα εγχειρίδιο οδηγιών προς τους παρόχους. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού