Περισσότερες από 10.000 χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται  στα κοινά καλλυντικά. Οι περισσότερες από τις ουσίες αυτές δεν είναι βέβαια παράνομες, αλλά σύμφωνα με πολλές από επιστημονικές έρευνες, είναι τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μερικές από τις τοξικές ουσίες είναι, μεταξύ άλλων, το Αλουμίνιο, το Ασετόν, η Διαιθανολαμίνη, η Βενζυλική Αλκοόλη κλπ.

Ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για τα καλλυντικά προϊόντα, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το 2013 προβλέπει, μεταξύ άλλων, την θέσπιση νέων υποχρεώσεων γνωστοποίησης των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών στα καλλυντικά.

Επίσης επισημαίνεται ότι τα υπεύθυνα πρόσωπα και οι διανομείς οφείλουν να αναφέρουν τις ενέργειες αυτές στις εθνικές αρχές τους. Στη συνέχεια, οι εθνικές αρχές οφείλουν να κοινοποιούν τις πληροφορίες αυτές - καθώς και οποιεσδήποτε άλλες έχουν λάβει από άλλες πηγές (π.χ. χρήστες, επαγγελματίες της υγείας κ.λπ.)- στους ομολόγους τους σε άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ η συσκευασία πρέπει να περιλαμβάνει μια σειρά πληροφοριών, όπως το όνομα και τη διεύθυνση του υπεύθυνου προσώπου, το περιεχόμενο, τις προφυλάξεις κατά τη χρήση και τον κατάλογο των συστατικών.

Επιπλέον πρέπει να περιλαμβάνονται νέοι κανόνες για τη χρήση νανοϋλικών, κατάλογοι ουσιών που υπόκεινται σε απαγόρευση ή περιορισμό χρήσης στα καλλυντικά προϊόντα, ενώ οι διανομείς οφείλουν να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση των προϊόντων με τις απαιτήσεις περί επισήμανσης και αναφοράς ημερομηνίας λήξης, καθώς και με τις γλωσσικές απαιτήσεις.

Στην πράξη όλα αυτά συχνά δεν ισχύουν, καθώς ούτε οι προϋποθέσεις τηρούνται και μπροστά στο κέρδος με κάθε τίμημα υπερισχύει η καταναλωτική διάθεση. Είναι όμως τα καλλυντικά που κυκλοφορούν στην αγορά επικίνδυνα στο σύνολό τους; Δε μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα.

Γεγονός είναι ότι πολλές χημικές ουσίες που περιέχουν, είναι βλαπτικές στον ανθρώπινο  οργανισμό. Τα επιχειρήματα των εταιρειών βέβαια επικεντρώνονται στο ότι αυτές οι ουσίες είτε είναι σε μικρή ποσότητα, είτε δεν υπάρχουν καθόλου. Στα σίγουρα όμως αυτό που πρέπει κάθε φορά να κάνουμε είναι  πριν ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε ένα προϊόν να διαβάζουμε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης αλλά και τις πιθανές παρενέργειες.

Η αλλεργία, για παράδειγμα είναι ένα συχνό φαινόμενο. Πολλά προϊόντα επίσης, που περιέχουν parabens, χρησιµοποιούνται για διάφορα µέρη του σώµατος, τόσο περιστασιακά όσο και σε καθημερινή βάση. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αλλά πάνω απ΄όλα να παρακολουθούμε στενά τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και οδηγίες για τα προϊόντα αυτά.

Και να μην διστάσουμε βέβαια σε ανάλογη περίπτωση να καταγγείλουμε σε διάφορα κέντρα όπως το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών -  ΚΕΠΚΑ (http://www.kepka.org/ )  πιθανές κρυφές ετικέτες, παρενέργειες, κλπ. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΚΕΠΚΑ, μόνο το 2016, από 3.670 ερωτήματα - παράπονα - καταγγελίες ωφελήθηκαν συνολικά 101.656,14 ευρώ οι καταναλωτές - μέλη. Σημαντικό και όχι μόνο από οικονομικής άποψης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ ενδυναμώνει τον επιστημονικό ρόλο του φαρμακοποιού
Ανεμοβολογιά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
90 φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετείχαν στο Workshop ''Δικαιώματα Υγείας στην ΕΕ για την Τρίτη Ηλικία»''