Κυκλοφορεί στις 14 Οκτωβρίου το βιβλίο ‘’Χριστουγεννιάτικη εφημερία’’, του Adam Kay, από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Πρόκειται για αστείες, ανατριχιαστικές και συγκινητικές ιστορίες με γιορτινή διάθεση!

Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μαραγκού.

Ο Άνταμ Κέι είναι βραβευμένος κωμικός και σεναριογράφος για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Στο παρελθόν εργάστηκε ως γιατρός, αλλά εγκατέλειψε το επάγγελμα εξαιτίας ενός τραγικού συμβάντος.

Το βιβλίο του Αυτό θα πονέσει–Το μυστικό ημερολόγιο ενός νέου γιατρού, απέσπασε πολλά βραβεία και βρέθηκε πρώτο στις λίστες των best seller, με ρεκόρ πωλήσεων, ενώ μεταφράζεται σε είκοσι οκτώ χώρες. Ο Άνταμ ζει στο δυτικό Λονδίνο.

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και στους δρόμους αντηχούν οι νότες του Jingle Bells, αλλά 1,4 εκατομμύρια υπάλληλοι του NHS πηγαίνουν για δουλειά. Μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου, που θα αποτελέσει ιδανικό δώρο για όποιον έχει ποτέ πατήσει σε νοσοκομείο, ο Άνταμ Κέι επιστρέφει στα ημερολόγιά του για μια ξεκαρδιστική, τρομακτική και –μερικές φορές– σπαρακτική ματιά πίσω από την μπλε κουρτίνα.

Η Χριστουγεννιάτικη εφημερία είναι ένα γράμμα αγάπης για όλους εκείνους που πέρασαν τις γιορτές τους στην πρώτη γραμμή –βγάζοντας παιδιά και στολίδια από τα διάφορα μέρη που πήγαν και σφηνώθηκαν– κατά την πιο όμορφη εποχή του χρόνου.

Ο Adam Kay είναι ένας διάσημος βρετανός κωμικός που πέρασε έξι χρόνια από τη ζωή του ως εκπαιδευόμενος γιατρός σε κρατικά νοσοκομεία της χώρας του.

Πρόκειται για το προσωπικό του ημερολόγιο της συγκεκριμένης περιόδου, το οποίο είναι γραμμένο με πολύ χιούμορ, αν και συχνά αναφέρεται σε καταστάσεις που δεν είναι καθόλου αστείες. Χωρίς ενδοιασμούς και υπεκφυγές, ο Adam Kay καταγράφει μια αστεία, διορατική αλλά και αληθινή πλευρά των Χριστουγέννων, μια γιορτινή εκδοχή του παγκόσμιου best seller του Αυτό θα πονέσει.

  • 30.000 κριτικές – 4* και 5* στο Goodreads
  • Sunday times no1 best seller
  • Πάνω από 500.000 πωλήσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο κυκλοφορίας του

Είπαν για τη Χριστουγεννιάτικη εφημερία:

«Ξεκαρδιστικό»               

–The Times

«Ξεκαρδιστικό»

–Independent

«Ξεκαρδιστικό»

–Mirror

«Ξεκαρδιστικό»

–Sunday Times

«Ξεκαρδιστικό»

–Daily Express

«Ξεκαρδιστικό»

–Sun

Αποκλειστική προδημοσίευση

Τρίτα Χριστούγεννα

Δευτέρα, 20 Νοεµβρίου 2006

Οι χριστουγεννιάτικες βάρδιες κυκλοφόρησαν µε µέιλ και –τα κάλαντά µου µέσα– εγώ ήµουν ο άτυχος της υπόθεσης.

Οι συνάδελφοι µε κοιτάζουν όλη µέρα µε βλέµµα συµπόνιας. Ο Ντόναλντ, ένας από τους άλλους νέους ειδικευόµενους, µε χτυπάει φιλικά στην πλάτη. «Πίκρα, φίλε.» Ανοίγω το στόµα µου να του πω ότι δεν υπάρχει πρόβληµα, αλλά µε προλαβαίνει και λέει: «Πεθαίνει η µητέρα µου και είναι τα τελευταία Χριστούγεννα που θα περάσω µαζί της.»

«Θεέ µου, Ντον –λυπάµαι τόσο πολύ, δεν είχα ιδέα. Δεν σου ζητούσα ν’ αλλάξουµε... »

«Όχι, όχι, είναι η πρότασή µου για σένα –στείλ’ τους ένα µέιλ µ’ αυτή τη δικαιολογία.»

Τρίτη, 19 Δεκεµβρίου 2006

Η ασθενής ΦΤ σπρώχνει, εγώ έχω αναλάβει τη λαβίδα και το ραδιόφωνο ξερνάει τα κλασικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Τραβάω για δεύτερη φορά (µε τη συνοδεία του Τζόνι Μάθις), το µωρό έχει σχεδόν βγει και όλοι κρατάµε την αναπνοή µας για το µεγάλο φινάλε.

Η ασθενής ξαφνικά ουρλιάζει προς το ραδιόφωνο.

«Όχι, Τζόνι. Άλλα πράγµατα συµβαίνουν όταν γεννιέται ένα παιδί

Παρασκευή, 22 Δεκεµβρίου 2006

Μας ζητούν, αν θέλουµε, να δώσουµε σήµερα ένα πεντόλιρο για φιλανθρωπικούς σκοπούς και να φορέσουµε γιορτινά ρούχα. Οι περισσότεροι έχουν επιλέξει ζωηρόχρωµα πλεκτά, οπότε ο αέρας τρίζει από ακρυλικό και στατικό ηλεκτρισµό, το προσωπικό να γίνεται ανθρώπινες ηλεκτρογεννήτριες Βαν ντε Γκράαφ αν βρεθούν σε απόσταση ενός ποδιού. Εγώ έχω φορέσει τη µουσική γραβάτα µε τον Ρούντολφ, καθώς αποτελεί το µοναδικό ένδυµα στην γκαρνταρόµπα µου µε χριστουγεννιάτικο θέµα.

Ξεκινάµε τις επισκέψεις στις ασθενείς της γυναικολογικής κλινικής. Δένω τα χέρια µου µερικές ίντσες από το στήθος µου για να αποτρέψω τον οποιονδήποτε ή το οτιδήποτε να χτυπήσει τη γραβάτα µου και να παίξει µια ή δώδεκα φορές τα «Τρίγωνα Κάλαντα». Παρόλο που µοιάζω µε τρελό Βούδα της ιατρικής, την προσοχή δεν την τραβώ εγώ τελικά.

«Πολύ λυπάµαι που θα σου το ζητήσω», λέει στη δεσποινίδα Μπαλζάκ ο Μαρβ, ένας από τους παλαιούς ειδικευόµενους.

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2006

[…]

Οι ασθενείς σηκώνονται σαν τον Λάζαρο από τα κρεβάτια τους και τους αλλάζουµε τα ενδοφλέβια εορταστικά αντιβιοτικά µε τα πιο φορητά που χορηγούνται από το στόµα, ώστε να τους επιστρέψουµε στην αγκάλη της αγαπηµένης τους οικογένειας. Επίσης θετικό είναι το γεγονός ότι, µε το σηµάδι από το καρτελάκι του νοσοκοµείου ακόµα στο χέρι τους, µπορούν να τη γλιτώσουν από πολλά, όπως να χρειαστεί να πάνε να βάλουν µόνοι τους Advocaat,1 πόσο µάλλον να κόψουν τη γαλοπούλα, να σφουγγαρίσουν το πάτωµα ή να παρηγορήσουν ένα παιδί που ήθελε Xbox, αλλά πήρε άτλαντα.

Η ασθενής ΜΣ είναι εβδοµήντα δύο ετών και έχει αρκετά καλή µετεγχειρητική πορεία για να µπορέσει να πάει σπίτι. Πολύ µου άρεσε που πετάγοµαι από κρεβάτι σε κρεβάτι µεταφέροντας καλά νέα, σαν παρουσιαστής τηλεπαιχνιδιού που λέει σε διαγωνιζόµενο ότι κέρδισε ένα Mini Metro ή πολυτελείς διακοπές για  τέσσερις στο Τορεµολίνος. Αλλά όταν φτάνω στην ασθενή ΜΣ, το πρόσωπό της δεν φωτίζεται σαν των υπολοίπων –απλά ψελλίζει ένα «Εντάξει» και κοιτάζει από την άλλη. Μένω εκεί. «Χµµ. Το τραύµα σας όµως µου φαίνεται λίγο κόκκινο», λέω. Δεν είναι. Ξαναγυρίζει το βλέµµα της προς τα µένα. «Μήπως πρέπει να το παρακολουθήσουµε για τις επόµενες µέρες;» Χαλαρώνει σε όλο της το σώµα. Είναι η έλλειψη αντίδρασης που βλέπεις µόνο όταν λες σε ασθενή ότι η βιοψία τους ήταν φυσιολογική. Δεν τολµώ να ρωτήσω τι είδους απελπιστική κατάσταση αντιµετωπίζει στο σπίτι που έχει ή δεν έχει και την κάνει να προτιµά να είναι εδώ και όχι εκεί, αλλά τουλάχιστον εδώ µπορούµε να της προσφέρουµε στέγη πάνω από το κεφάλι της, λίγη παρέα και ραπανάκια του NHS. Είναι η νέα ανατροπή στο κλασικό ξεφόρτωµα της γιαγιάς, αλλά υποψιάζοµαι ότι δεν έχω βοηθήσει περισσότερο άλλη ασθενή σήµερα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα