της Αλεξάνδρας Γκίτση
Το "πράσινο φως" στην παραγωγή, διάθεση και κατανάλωση γάλακτος ιπποειδών (σ.σ. όπως του γάλακτος γαϊδούρας) για ανθρώπινη κατανάλωση άναψε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων.
Σχετική απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού κ. Χαροκόπουλου που δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΦΕΚ, καθορίζεται το πλαίσιο το οποίο διέπει την παραγωγή, την επεξεργασία και τη διάθεση γάλακτος ιπποειδών το οποίο προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση καθώς και των προϊόντων αυτού.
Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περί τις 6 φάρμες παραγωγής γαϊδουριού γάλακτος, ενώ η κάθε ενήλικη γαϊδούρα μπορεί να δώσει το πολύ 1 λίτρο γάλα ημερησίως. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σήμερα μια συσκευασία 200 ml τιμάται στα 30 ευρώ. Εκτός από την κατανάλωση το συγκεκριμένο προϊόν χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό για την παραγωγή σαπουνιών αλλά και καλλυντικών προϊόντων.
Απαιτήσεις για τη διάθεση
Στη συσκευασία του γάλακτος ιπποειδών προς ανθρώπινη κατανάλωση αναγράφονται οι ενδείξεις «Γάλα όνου» ή «Γάλα γαϊδούρας» ή «Γαϊδουρίσιο γάλα» ή «Γάλα φοράδας» ανάλογα με το είδος του εκτρεφόμενου ιπποειδούς.
Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι ο προσδιορισμός της διάρκειας ζωής του είναι ευθύνη του παρασκευαστή, ενώ σε περίπτωση που χρησιμοποιούνται οι όροι «φρέσκο» ή/και «παστεριωμένο» ισχύουν οι προβλέψεις του Π.Δ. που ισχύει και για το φρέσκο αγελαδινό γάλα.
Απαιτήσεις για την πρωτογενή παραγωγή
Όλες οι εκμεταλλεύσεις ιπποειδών παραγωγής γάλακτος της επικράτειας, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εκτρεφόμενων ζώων τους, εγγράφονται, μετά από αίτηση του υπεύθυνου της εκμετάλλευσης, σε μητρώα που τηρούν οι οικείες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής/Τμήματα Κτηνιατρικής, των Περιφερειακών Ενοτήτων. Το γάλα πρέπει να προέρχεται από εκμεταλλεύσεις ιπποειδών παραγωγής γάλακτος που συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της ισχύουσας εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας για την υγεία και την ευζωία των ζώων, καθώς και για την υγιεινή των τροφίμων.
Απαιτήσεις για την επεξεργασία
Η επεξεργασία του γάλακτος πρέπει να πραγματοποιείται σε εγκεκριμένη εγκατάσταση παραγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Η επεξεργασία μπορεί να περιλαμβάνει την παραγωγή παστεριωμένου γάλακτος, γάλακτος υψηλής παστερίωσης, συμπυκνωμένου γάλακτος, γάλακτος σε μορφή σκόνης, άλλων ειδών γάλακτος καθώς και διαφόρων γαλακτοκομικών προϊόντων (οξινισμένων προϊόντων γάλακτος, τυροκομικών κ.λπ.).
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Προς νέα αύξηση κρουσμάτων ιλαράς τους επόμενους μήνες
Ο Τραμπ επέλεξε τον αντιεμβολιαστή Ρόμπερτ Κένεντι για υπουργό Υγείας
Το στρες στις εγκύους συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο επιληψίας στα παιδιά τους [μελέτη]