Το πρώτο αντιμικροβιακό θερμόμετρο, με χαλκό, προϊόν ελληνικής παραγωγής και με διεθνή προστασία πατέντας, παρουσιάστηκε σήμερα από την παρασκευάστρια εταιρία Kαραμπίνης Medical, παρουσία του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη.
Με το νέο θερμόμετρο, η παρασκευάστρια εταιρία στοχεύει στις αγορές του εξωτερικού προσδοκώντας να εξαπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της τα επόμενα χρόνια, μέσω πωλήσεων σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Λατινική Αμερική και Κίνα.
Πρόκειται για ένα θερμόμετρο που εξασφαλίζει τη μη μετάδοση μικροβίων και ιών, εφόσον οι θερμομετρήσεις απέχουν δύο και πλέον ώρες η μία από την άλλη, επειδή είναι κατασκευασμένο με αντιμικροβιακό χαλκό.
Σημειώνεται ότι ο αντιμικροβιακός χαλκός αποτελείται από κράμα μετάλλων με περιεκτικότητα σε χαλκό πάνω από 60%. Η ποσότητα αυτή είναι ικανή να αποδομήσει την κυτταρική μεμβράνη των μικροβίων ή το DNA των ιών, με αποτέλεσμα βακτήρια και ιοί να σκοτώνονται.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης επισήμανε ότι υπάρχει περιθώριο καινοτομίας στη χώρα μας και τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τις επιχειρήσεις από την ανταγωνιστικότητα, σημειώνοντας πως «η εποχή που είχαμε εργαλεία για να προστατεύουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις, έχει παρέλθει πλέον». Μαζί με τις ευχές του για την επιτυχία του προϊόντος, ο υπουργός σημείωσε πως καλύπτει μια ανάγκη στο πρόβλημα της προστασίας της δημόσιας υγείας.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος Σταύρος Μπελώνης, στο χαιρετισμό του σημείωσε πως η καινοτομία από λέξη ουσίας κινδυνεύει να γίνει της μόδας, για να τονίσει πως πρόκειται πράγματι για καινοτόμο προϊόν. Και υπογραμμίζοντας πως τα φαρμακεία διανύουν περίοδο κάμψης, σημείωσε ότι οι φαρμακοποιοί πρέπει να στηρίξουν τα προϊόντα που διακινούνται μέσω του δικού τους καναλιού, γιατί δίνουν το απαραίτητο οξυγόνο στο φαρμακείο.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Απόστολος Καραμπίνης, αναφέρθηκε στην ιδέα της δημιουργίας του αντιμικροβιακού θερμομέτρου στο πλαίσιο συμμετοχής του στο think tank του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού. Η ιδέα αφορούσε τον περιορισμό της εξάπλωσης των παθογόνων μικροβίων, με ένα προϊόν που θα μπορούσε να συμβάλει στη διαφύλαξη της υγείας. Η υλοποίηση στηρίχθηκε σε μια σειρά από επιστημονικές έρευνες, πειράματα, κλινικές μελέτες, ώστε η ιδέα να μετατραπεί σε προϊόν υγείας.
Η επένδυση της μονάδας παραγωγής, επί της ήδη υπάρχουσας μονάδας ξεπέρασε τα 300.000 ευρώ, ενώ η διασφάλιση της προστασίας της πατέντας διεθνώς (ανά κράτος ξεχωριστά) ξεπέρασε τα 200.000 ευρώ.
Στόχος της εταιρίας είναι να φθάσει να πάρει μερίδιο αγοράς της τάξης του 10%, σε μια παγκόσμια αγορά των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Στην κατεύθυνση αυτή, έχει προχωρήσει σε προστασία πατέντας για όλη τη γκάμα θερμομέτρων, από αυτό της μασχάλης μέχρι θερμόμετρα μετώπου και αυτιού.
Ήδη έχει κλειστεί συμφωνία για διάθεση του θερμομέτρου στα Βαλκάνια, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για πώληση του προϊόντος στην Κίνα, χώρες της Δυτικής Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής.
Στη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης Τύπου, ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού Νίκος Βεργόπουλος, αναφέρθηκε στη διαδικασία πιστοποίησης του προϊόντος, καθώς απαιτείται πιστοποίηση για το κράμα που χρησιμοποιείται ώστε να διασφαλίζονται οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού (ποσοστό χαλκού άνω του 60%), η μη κάλυψη του χαλκού με άλλου είδους επιστρώσεις.
Από την πλευρά του ο δρ. Πάνος Ευσταθίου, διευθυντής της επιστημονικής Ομάδας του ΕΙΑΧ, αναφέρθηκε στις μελέτες που διενεργήθηκαν σε σειρά νοσοκομείων για την έγκριση και πιστοποίηση του θερμομέτρου, αλλά και στην προστατευτική δράση του χαλκού στο χώρο, βάση του «φαινομένου στεφάνης», που με τοποθέτηση χάλκινων αντικειμένων σε διάφορα σημεία του χώρου, μπορεί να διακοπεί η μετάδοση μικροβίων και ιών σε χώρους νοσοκομείων.
ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΜΑΡΚΑΚΗ
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο 7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας