Αδύναμα μπροστά στα επώνυμα σκευάσματα παραμένουν τα γενόσημα, που δεν λέει να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς που ελέγχουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τελευταία αποκλειστικά στοιχεία, τεμαχιακά ελέγχουν το 25%-27% της αγοράς και βάσει αξίας, το 20% περίπου των φαρμάκων που διακινούνται συνολικά στην χώρα. Ποσοστά, που όμως απέχουν πολύ από αυτά που ισχύουν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και από τα μερίδια που έλεγχαν τα γενόσημα την δεκαετία του 90 στην Ελλάδα, μας λένε κάποιες πηγές. Εκείνη την περίοδο, ισχυρίζονται παράγοντες, το μερίδιό τους σε όγκο υπολογιζότανταν σε 40% και σε αξία 30-35%.
Η πτώση που επήλθε τα χρόνια που ακολούθησαν, μας λένε στελέχη της αγοράς, προκλήθηκε κυρίως από την επιθετική στρατηγική που ακολούθησαν οι πολυεθνικές, οι οποίες από την μία προσέλαβαν «στρατιά» ιατρικών επισκεπτών, από την άλλη πλάσαραν στην αγορά πάρα πολλά σκευάσματα.
Επιθετική πολιτική που δεν απαντήθηκε έγκαιρα και ανάλογα από τις εγχώριες φαρμακευτικές δυνάμεις, γεγονός, που όπως επιβεβαιώνουν και τα μετέπειτα στοιχεία, εκμεταλλεύτηκαν δεόντως οι πολυεθνικοί όμιλοι.
Σήμερα, από πλευράς όγκου, στοιχεία αναφέρουν ότι ένα μεσαίο φαρμακείο που πραγματοποιεί μηνιαία έσοδα της τάξεως των 15.000 ευρώ περίπου, στα 150 περίπου φάρμακα που διακινεί την ημέρα μόλις τα 30 σκευάσματα είναι γενόσημα. Σε ετήσια βάση, εκτιμάται ότι τα τελευταία φθάνουν τα 110 εκατ. τεμάχια, επί των συνολικών τεμαχίων που διακινούνται.
Δύσκολα, αναφέρουν πηγές, τα γενόσημα θα ενισχύσουν περαιτέρω το μερίδιό τους στην αγορά, καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να επιτευχθεί αυτό με βασικότερη την καχυποψία των καταναλωτών για την ωφελιμότητα των συγκεκριμένων φαρμάκων, θεωρώντας ότι είναι υποδεέστερα έναντι των επωνύμων.
Μολονότι κανείς θα περίμενε ότι από τη στιγμή που ακολουθείται στην πώληση η δραστική ουσία και όχι η επωνυμία θα ενισχυόταν το μερίδιο των γενοσήμων, αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει αποτυπωθεί. Βεβαίως, στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι μερίδιο ευθύνης στην μικρή αύξηση των γενοσήμων στην αγορά βάσει της αξίας τους έχει διαδραματίσει και το γεγονός του κατρακυλίσματος των τιμών.
Την ίδια στιγμή, στελέχη από τον φαρμακευτικό κλάδο υποστηρίζουν ότι αν η Πολιτεία δεν δώσει επιπλέον κίνητρα τόσο στους γιατρούς όσο και στους φαρμακοποιούς -φορολογικά κίνητρα για τους μεν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους για τους δε- δεν υπάρχει περίπτωση ενίσχυσης της δύναμης των γενοσήμων στην αγορά.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου
Γιορτές: Πώς να μείνετε υγιείς και χαρούμενοι στο ταξίδι