Αγγλικός όρος

dysthymic disorder

Ορισμός

Χρόνια καταθλιπτική διάθεση, η οποία απαντάται σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% του χρόνου και για 2 τουλάχιστον χρόνια στους ενήλικες ή 1 χρόνο σε παιδιά ή εφήβους. Τα προσβεβλημένα άτομα περιγράφουν τον εαυτό τους ως χρονίως θλιμμένα και «κακομοίρικα».

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η ανεπαρκής όρεξη ή η υπερβολική κατανάλωση φαγητού, η αϋπνία ή η υπερυπνία, η μειωμένη ενέργεια ή κόπωση, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η αδυναμία συγκέντρωσης ή η δυσκολία στη λήψη αποφάσεων και τα αισθήματα απελπισίας. Δεν μπορεί να υπάρξει διάγνωση για τη συγκεκριμένη διαταραχή εάν ο ασθενής στο παρελθόν παρουσίασε επεισόδια μανίας, υπομανίας ή μεικτά επεισόδια μανίας και υπομανίας.

ANTIMETΩΠIΣH: Η παραδοσιακή αντιμετώπιση περιελάμβανε τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, αναστολείς της μονοαμινοοξειδάσης ή καινούρια αντικαταθλιπτικά δεύτερης γενιάς, όπως φλουοξετίνη, βουπροπιόνη, παροξετίνη και σερτραλίνη. Τα τελευταία φάρμακα έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν παρουσιάζουν αντιχολινεργικές παρενέργειες, δεν προκαλούν αύξηση του βάρους και δεν επηρεάζουν την κατάσταση της καρδιάς. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, απώλεια βάρους ή αϋπνία.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Όλοι οι επαγγελματίες στην παροχή περίθαλψης, ενημερώνουν τον ασθενή σχετικά με την κατάθλιψη, δίνοντας έμφαση στις υπάρχουσες μεθόδους για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Καθώς ο ασθενής μαθαίνει να αναγνωρίζει τα πρότυπα των καταθλιπτικών σκέψεων, μπορεί να ξεκινήσει τη συνειδητή υποκατάσταση με σκέψεις αυτοεπιβεβαίωσης. Ο ασθενής ενθαρρύνεται να εκφράζει και να καταγράφει ότι σχετίζεται με τα αισθήματά του/της. Οι παροχείς της υγειονομικής περίθαλψης ακούν προσεκτικά και με σεβασμό, ενώ μοιράζονται τις παρατηρήσεις τους για τη συμπεριφορά του ασθενούς, ενώ αποφεύγουν την ψεύτικη ευθυμία και τις επικριτικές αποκρίσεις. Η οργανωμένη καθημερινότητα με μη συναγωνιστικές και ομαδικές δραστηριότητες, μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης του ασθενούς στον εαυτό του και την ενθάρρυνση της κοινωνικοποίησης. Ο ασθενής αποτιμάται για αυτοκτονικές σκέψεις και ιδέες, ενώ για τους ασθενείς που κινδυνεύουν επιβάλλονται προφυλάξεις για την αυτοκτονία. Ο ασθενής που βρίσκεται σε μεγάλη κατάθλιψη για να μπορεί να φροντίζει τις ανάγκες του, υποβοηθείται στην προσωπική του υγιεινή και ενθαρρύνεται να τραφεί. Η αύξηση των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και η λήψη υγρών μπορεί να ανακουφίσουν τη δυσκοιλιότητα· το ζεστό γάλα ή το τρίψιμο της πλάτης κατά την ώρα της κατάκλισης μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο.

Εάν έχει συνταγογραφηθεί θεραπεία με αντικαταθλιπτικά φάρμακα, ο ασθενής ενημερώνεται σχετικά με τα φάρμακα και παρακολουθείται για επιθυμητές και ανεπιθύμητες ενέργειες, καθώς και για παρενέργειες. Για τα φάρμακα με αντιχολινεργικά αποτελέσματα, οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη ή τα σκληρά ζαχαρωτά μπορεί να ανακουφίσουν την ξηροστομία. Για τα φάρμακα που είναι ηρεμιστικά, ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει δραστηριότητες που απαιτούν εγρήγορση. Ο ασθενής που λαμβάνει κάποιο τρικυκλικό αντικαταθλιπτικό πρέπει να αποφεύγει το αλκοόλ και άλλα αντικαταθλιπτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ο ασθενής που λαμβάνει κάποιον αναστολέα της μονοαμινοοξειδάσης πρέπει να αποφεύγει τις τροφές που περιέχουν τυραμίνη, αφού η κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε υπερτασική κρίση. Υπενθυμίζεται στον ασθενή ότι τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά απαιτούν αρκετές εβδομάδες για να έχουν αποτέλεσμα.

Συνώνυμο

dysthymia