Αγγλικός όρος

endometritis

Ορισμός

Φλεγμονή του βλεννογόνου της μήτρας. Μικροοργανισμοί μπορεί να μεταναστεύσουν μέσω του κολπικού σωλήνα στις βλεννογονικές επιφάνειες, να μεταφερθούν με το σπέρμα ή να εισέλθουν με τα ταμπόν και τις ενδομήτριες συσκευές αντισύλληψης. Η φλεγμονή μπορεί να είναι οξεία, υποξεία ή χρόνια. Η νόσος είναι πιο συχνή μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Η γυναίκα διατρέχει το μεγαλύτερο κίνδυνο για ενδομητρίτιδα κατά την περίοδο αμέσως μετά τον τοκετό.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Η ενδομητρίτιδα είναι συνήθως αποτέλεσμα ανιούσας βακτηριακής λοίμωξης της κοιλότητας της μήτρας. Τα συχνότερα παθογόνα περιλαμβάνουν τον Staphylococcus aureus, ένα μικρόβιο που αποτελεί μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του δέρματος, το Κολοβακτηρίδιο (Escherichia coli), που αποτελεί μικρόβιο της εντερικής χλωρίδας, το Chlamydia trachomatis και τη Neisseria.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η πάσχουσα γυναίκα παρουσιάζεται συχνά με χαμηλό, κολικοειδές κοιλιακό άλγος, οσφυαλγία, δυσμηνόρροια, δυσπα-ρεύνεια και πυρετό. Ανάλογα με τον υπεύθυνο μικροοργανισμό, ένα πυώδες, βλεννοπυώδες ή οροαιματηρό τραχηλικό έκκριμα παρατηρείται κατά την κολπική εξέταση. Κατά την αμφίχειρη ψηλάφηση διαπιστώνεται μια ευαίσθητη, δυσκίνητη μήτρα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Η καλλιέργεια των υπεύθυνων μικροοργανισμών καθορίζει τη διάγνωση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η τριπλή αντιβιοτική αγωγή που χορηγείται συνήθως στην ενδομητρίτιδα περιλαμβάνει αμπικιλλίνη, γενταμυκίνη και κλινδαμυκίνη. Η θεραπεία αυτή καλύπτει τόσο τα αερόβια όσο και τα αναερόβια μικρόβια.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Πρέπει να καταστεί σαφές στην ασθενή ότι η λοίμωξη μπορεί να επεκταθεί (ή έχει ήδη επεκταθεί) πέραν του ενδομητρίου στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες, στο πυελικό περίνεο, στις πυελικές φλέβες ή στο συνδετικό ιστό της πυέλου. Η κατάσταση αυτή καλείται φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID) και μπορεί να είναι οξεία ή υποξεία. Η ασθενής εξετάζεται για μεταβολές στο χρώμα, την ποσότητα, την οσμή και στη σύσταση του κολπικού εκκρίματος. Αξιολογείται επίσης και αντιμετωπίζεται το άλγος. Η ασθενής ενημερώνεται ακόμη για τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία, τις αναμενόμενες δράσεις τους και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε οξείες περιπτώσεις, η ασθενής μπορεί να παρουσιάζει πυρετό. Ο πυρετός αντιμετωπίζεται με αντιπυρετικά όταν είναι υψηλότερος των 38,5°C και χορηγούνται υγρά από το στόμα ή ενδοφλέβια σε περίπτωση αφυδάτωσης (γίνεται ακρόαση των εντερικών ήχων, και σε περίπτωση που απουσιάζουν η ασθενής δεν λαμβάνει τίποτα από το στόμα). Όταν το αποτέλεσμα της καλλιέργειας και του αντιβιογράμματος αποκαλύψει τον υπεύθυνο μικροοργανισμό, χορηγείται η κατάλληλη αντιβιοτική θεραπεία, η οποία και πάλι συνοδεύεται από ενημέρωση για τις αναμενόμενες δράσεις και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Η ασθενής μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει κλινήρης με ελαφρά ανυψωμένο το πάνω μέρος του σώματος (semi-Fowlers position), προκειμένου να διευκολύνεται η παροχέτευση από τη βαρύτητα και να μη σχηματιστούν αποστήματα στην άνω κοιλία. Μπορεί ακόμη να εφαρμοσθεί θερμότητα στην κοιλία για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία. Εξηγούνται οι πιθανές επιπλοκές της ενδομητρίτιδας. Μπορεί να περιλαμβάνουν την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης για την ανακούφιση του χρόνιου άλγους ή για την αντιμετώπιση της οξείας λοίμωξης η οποία δεν ανταποκρίνεται στην αντιβιοτική θεραπεία, των συμφύσεων, της ουλο-ποίησης των σαλπίγγων και της στειρότητας. Η πιθανή ή πραγματική απώλεια της αναπαραγωγικής δυνατότητας μπορεί να αποβεί καταστρεπτική για την εικόνα που έχει η γυναίκα για τον εαυτό της. Όλοι οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να βοηθήσουν τη γυναίκα να προσαρμόσει την εικόνα για τον εαυτό της στη νέα πραγματικότητα και να αποδεχθεί τις οποιεσδήποτε αλλαγές με τρόπο που να προάγει τη μελλοντική της υγεία.

Ετυμολογία

[" + " + itis, φλεγμονή]

Υπώνυμος όρος

cervical endometritis
decidual endometritis
endometritis dissecans
puerperal endometritis