Αγγλικός όρος

delirium tremens

Ορισμός

Η πιο σοβαρή έκφραση του συνδρόμου στέρησης του αλκοόλ χαρακτηρίζεται από οπτικές, ακουστικές ή απτικές ψευδαισθήσεις, ακραίο αποπροσανατολισμό, ανησυχία και υπερδραστηριότητα του αυτόνομου νευρικού συστήματος (στοιχειοθετείται από ευρήματα όπως, διαστολή της κόρης του ματιού, πυρετό, ταχυκαρδία, υπέρταση και ανεξέλεγκτη εφίδρωση). Περίπου το 15% των προσβεβλημένων ασθενών ενδέχεται να πεθάνουν, συνήθως ως αποτέλεσμα συνοδών νοσογόνων ασθενειών. Η ανάκαμψη στους περισσότερους προσβεβλημένους ασθενείς συντελείται εντός 3 έως 5 ημερών.

ANTIMETΩΠIΣH: Η καταστολή με βενζοδιαζεπίνες αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας. Στις υπόλοιπες αρχές της γενικής περίθαλψης υποστήριξης περιλαμβάνονται η προστασία των αεραγωγών (και η διασωλήνωση όταν αυτή ενδείκνυται)· η ανάνηψη των υγρών και των ηλεκτρολυτών· η αιμοδυναμική υποστήριξη· η προστασία του ασθενούς από τραυματισμό· και η προφύλαξη από επιληψία. Η θεραπεία μπορεί να εμφανίσει επιπλοκές λόγω των συνοδών συνθηκών νοσηρότητας που είναι αποτέλεσμα του χρόνιου αλκοολισμού, όπως η παγκρεατίτιδα, η οισοφαγίτιδα, η ηπατίτιδα ή ο υποσιτισμός.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Ο/H ασθενής και εκείνοι που τον/την περιβάλλουν, προστατεύονται από το να πάθουν κακό, ενώ η συνταγογραφούμενη θεραπεία φέρεται εις πέρας για την ανακούφιση από τα συμπτώματα στέρησης. Η διανοητική κατάσταση του ασθενούς, η καρδιοπνευμονική και ηπατική λειτουργία και οι ζωτικές ενδείξεις, μεταξύ των οποίων και η θερμοκρασία σώματος, παρακολουθούνται για την πρόληψη των επιπλοκών της υπερθερμίας ή της κατάρρευσης του κυκλοφορικού. Χορηγείται η συνταγογραφούμενη θεραπεία με φάρμακα και υγρά, τα οποία έχουν τιτλοποιηθεί ως προς τα συμπτώματα του ασθενούς και την ανταπόκριση της αρτηριακής πίεσης· γίνεται αξιολόγηση αντισπασμωδικών φαρμάκων για τις ανάγκες του ασθενούς, ενώ τέτοια φάρμακα χορηγούνται σύμφωνα με τη συνταγή. Για τη μείωση των οπτικών παραισθήσεων πρέπει να προσφέρεται ένα ήρεμο, αγχολυτικό και ομοιόμορφα φωτισμένο περιβάλλον. Ο ασθενής αποκαλείται με το όνομά του, γίνεται συχνή αξιολόγηση των αντικειμένων που τον περιβάλλουν έτσι ώστε να προσανατολίζεται ο ασθενής με την πραγματικότητα, ενώ πρέπει να του επεξηγούνται όλες οι διαδικασίες. Ο ασθενής παρακολουθείται στενά, ενώ σπανίως πρέπει να αφήνεται μόνος του. Τα σωματικά δεσμά πρέπει να επιφυλάσσονται για τους εριστικούς ασθενείς ή τους ασθενείς που αποπειράθηκαν να τραυματίσουν τον εαυτό τους. Η υπομονή, η διακριτικότητα, η κατανόηση και η υποστήριξη είναι επιβεβλημένα σε όλη τη διάρκεια της περιόδου οξείας στέρησης. Με την υποχώρηση της φάσης οξείας στέρησης, ο ασθενής ενημερώνεται για την ανάγκη περαιτέρω θεραπείας και υποστηρικτικής συμβούλευσης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι σημαντικό να μπορείτε να διακρίνετε τις ενδείξεις και τα συμπτώματα του αλκοολικού παραληρήματος από εκείνα που προκαλούνται από την ενδοεγκεφαλική αιμορραγία, τη μηνιγγίτιδα ή τη μέθη με άλλες ουσίες εκτός του αλκοόλ. Για την αξιολόγηση των ασθενών ύποπτων για DT ενδέχεται να απαιτείται νευροαπεικόνιση, οσφυϊκή παρακέντηση ή δοκιμασία διαλογής φαρμάκων.

Συνώνυμο

alcoholic delirium