Ορισμός

Το πόδι αθλητή είναι μια λοίμωξη του ποδιού από μύκητες. Ο ιατρικός όρος είναι τριχοφυτίαση του ποδιού. Το πόδι αθλητή μπορεί να διαρκέσει για μικρό ή μεγάλο διάστημα και μπορεί να επιστρέψει μετά την αντιμετώπιση.

Εναλλακτικές Ονομασίες

Τριχοφυτίαση ποδιού, μυκητίαση - πόδι, λοίμωξη - μυκητιασική - πόδι, τριχοφυτίαση - πόδι

Αίτια

Το σώμα φιλοξενεί φυσιολογικά μια ποικιλία μικροοργανισμών, περιλαμβανομένου βακτηρίων και μυκήτων. Κάποιοι από αυτούς είναι χρήσιμοι στο σώμα. Άλλοι, μπορεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες να πολλαπλασιαστούν ταχύτατα και να προκαλέσουν λοιμώξεις. Το πόδι αθλητή εκδηλώνεται όταν ένας συγκεκριμένος τύπος μύκητα αυξηθεί και πολλαπλασιαστεί στα πόδια (ιδιαίτερα μεταξύ των δακτύλων) ή, πιο σπάνια, στα χέρια.

Από τις μυκητιάσεις που είναι γνωστές ως τριχοφυτίαση, το πόδι αθλητή είναι η πιο συνηθισμένη. Μπορεί να εκδηλωθεί ταυτόχρονα με άλλες μυκητιάσεις του δέρματος, όπως η τριχοφυτίαση ή η δερματοφυτίαση των μηρογεννητικών πτυχών. Αυτοί οι μύκητες ευδαιμονούν σε ζεστές και υγρές περιοχές. Ο κίνδυνος να αναπτύξετε πόδι αθλητή αυξάνεται εάν:

  • Φοράτε κλειστά παπούτσια, ιδιαίτερα εάν έχουν πλαστική επένδυση
  • Κρατάτε τα πόδια σας βρεγμένα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους
  • Ιδρώνετε πολύ
  • Αναπτύξετε μια μικρή βλάβη στο δέρμα ή τα νύχια

Το πόδι αθλητή είναι μεταδοτικό και μπορεί να εξαπλωθεί με την άμεση επαφή ή με την επαφή με αντικείμενα όπως παπούτσια, κάλτσες ή με επιφάνειες σε ντους ή πισίνες.

Συμπτώματα

Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι δέρμα μεταξύ των δακτύλων που εμφανίζει ρωγμές, φολίδες και ξεφλουδίζει. Η επηρεασμένη περιοχή είναι συνήθως κόκκινη και κνησμώδης. Μπορεί να αισθάνεστε κάψιμο ή τσούξιμο και μπορεί να υπάρχουν φλύκταινες, έκκριμα ή ξηρότητα. Τα συμπτώματα, πέρα από τα δάκτυλα, μπορούν να εκδηλωθούν στις πτέρνες, στις παλάμες και μεταξύ των δακτύλων των χεριών.

Εάν ο μύκητας εξαπλωθεί στα νύχια, αυτά μπορεί να αποχρωματιστούν, να υποστούν πάχυνση ή ακόμα και να θρυμματιστούν.

Δείτε επίσης: Μυκητιάσεις των νυχιών

Εξετάσεις και Δοκιμασίες

Η διάγνωση βασίζεται κυρίως στην εμφάνιση του δέρματος. Εάν εκτελεστούν δοκιμασίες, αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

Καλλιέργεια δέρματος (οι μύκητες από δερματικές φολίδες μπορούν να αναπτυχθούν στο εργαστήριο)

Βιοψία δερματικής βλάβης (η μικροσκοπική εξέταση μπορεί να αναδείξει του μύκητες)

Εξέταση της δερματικής βλάβης με ΚΟΗ (δείγματα δέρματος σε ΚΟΗ αναδεικνύουν το μύκητα στο μικροσκόπιο)

Αντιμετώπιση

Αντιμυκητιασικές σκόνες ή κρέμες που δεν απαιτούν ιατρική συνταγή μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της λοίμωξης. Αυτές συνήθως περιέχουν μικοναζόλη, κλοτριμαζόλη ή τολναφτάτη. Συνεχίστε να χρησιμοποιείται το φάρμακο για 1 - 2 εβδομάδες μετά την αποδρομή της λοίμωξης για να αποφύγετε την υποτροπή.

Επιπρόσθετα:

  • Κρατήστε τα πόδια σας καθαρά και στεγνά, ιδιαίτερα μεταξύ των δακτύλων.
  • Να πλένετε τα πόδια σας καλά με σαπούνι και νερό και να τα στεγνώνετε πολύ προσεκτικά και πλήρως. Προσπαθήστε να το κάνετε δύο φορές την ημέρα.
  • Να φοράτε καθαρές βαμβακερές κάλτσες και να αλλάζετε κάλτσες και παπούτσια όταν χρειάζεται για να κρατάτε τα πόδια σας στεγνά.

Το πόδι αθλητή σχεδόν πάντα ανταποκρίνεται καλά στην αυτοφροντίδα, παρόλο που μπορεί να επιστρέψει. Για να αποτρέψετε τις μελλοντικές λοιμώξεις, ακολουθήστε τα βήματα που καταγράφονται στην Πρόληψη.

Οι σοβαρές, συνεχιζόμενες λοιμώξεις, που δεν ανταποκρίνονται σε 2 - 4 εβδομάδες αυτοφροντίδας, και οι συχνές υποτροπές, μπορεί να απαιτούν περαιτέρω αντιμετώπιση από το γιατρό σας. Μπορεί να απαιτούνται πιο ισχυρά συνταγογραφούμενα αντιμυκητιασικά φάρμακα. Αυτά περιλαμβάνουν τοπικά φάρμακα, όπως κετοκοναζόλη ή τερβιναφίνη, και χάπια. Μπορεί να απαιτούνται αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση δευτεροπαθών βακτηριακών λοιμώξεων, που μπορεί να συμβούν επιπρόσθετα στο μύκητα (για παράδειγμα, από το ξύσιμο).

Πρόγνωση

Το πόδι αθλητή μπορεί να αποτελεί μια ήπια έως μια σοβαρή λοίμωξη και μπορεί να διαρκέσει μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να εμμένει ή να υποτροπιάζει, αλλά γενικά ανταποκρίνεται καλά στην αντιμετώπιση. Μπορεί να απαιτούνται φάρμακα και προληπτικά μέτρα για μεγάλο διάστημα.

Πιθανές Επιπλοκές
  • Υποτροπή του ποδιού αθλητή
  • Δευτεροπαθείς βακτηριακές δερματικές λοιμώξεις, όπως κυτταρίτιδα
  • Λεμφαγγειίτιδα, λεμφαδενίτιδα
  • Συστημικές παρενέργειες των φαρμάκων (βλ. το συγκεκριμένο φάρμακο)
Πότε να Επικοινωνήσετε με το Γιατρό

Καλέστε το γιατρό αμέσως εάν:

  • Το πόδι σας είναι πρησμένο και ζεστό στο άγγιγμα, ιδιαίτερα εάν υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Υπάρχουν σημεία μιας πιθανής βακτηριακής λοίμωξης. Άλλα σημεία περιλαμβάνουν πύο ή άλλο έκκριμα και πυρετό.
  • Έχετε διαβήτη και αναπτύξετε πόδι αθλητή.

Καλέστε επίσης το γιατρό σας εάν τα συμπτώματα δεν φύγουν μετά από ένα μήνα αυτοφροντίδας.

Πρόληψη

Για να αποτρέψετε το πόδι αθλητή ακολουθήστε τα ακόλουθα μέτρα:

  • Στεγνώστε τα πόδια σας μετά από μπάνιο ή κολύμβηση.
  • Να φοράτε σανδάλια ή σαγιονάρες σε δημόσια ντους ή πισίνες.
  • Να αλλάζετε κάλτσες συχνά για να κρατάτε τα πόδια σας στεγνά. Αυτό θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
  • Χρησιμοποιήστε αντιμυκητιασικές ή ξηραντικές σκόνες για να αποτρέψετε το πόδι αθλητή εάν έχετε ευαισθησία στη συγκεκριμένη λοίμωξη, ή εάν συχνάζετε σε περιοχές όπου το τριχόφυτο είναι συνηθισμένο (όπως σε δημόσια ντους).
  • Να φοράτε παπούτσια που αερίζονται καλά και κατά προτίμηση κατασκευασμένα από φυσικά υλικά, όπως δέρμα. Μπορεί να βοηθήσει εάν εναλλάσσετε παπούτσια καθημερινά, ώστε να στεγνώνουν πλήρως πριν τα ξαναφορέσετε. Αποφύγετε τα παπούτσια με επένδυση από πλαστικό.

Πηγές:

Habif, TP. Clinical Dermatology. 4th ed. St. Louis: Mosby; 2004.

Long SS, Pickering LK, Prober CG, eds. Principles and Practice of Pediatric Infectious Diseases. 2nd ed. New York, NY: Elsevier, 2003.

Επικαιροποίηση από:

Συνεργάτες του iatronet.gr