Ορισμός
Ο πόνος στον ώμο αφορά κάθε πόνο στην ή γύρω από την άρθρωση του ώμου.
Εναλλακτικές Ονομασίες
Πόνος - ώμος
Γενικές Πληροφορίες
Ο ώμος είναι η πιο κινητή άρθρωση στο ανθρώπινο σώμα. Το στροφικό πέταλο στον ώμο αποτελείται από τέσσερις τένοντες. Οι τένοντες αυτοί δίνουν στον ώμο ένα μεγάλο εύρος κίνησης.
Οποιαδήποτε διόγκωση, φλεγμονή, ρήξη ή οστικές μεταβολές γύρω από αυτούς τους τένοντες προκαλεί πόνο όταν κάποιος προσπαθεί να κινήσει το χέρι πάνω από το κεφάλι, πίσω από την πλάτη ή ίσια μπροστά.
Αίτια
Οι τένοντες περνάνε κάτω από ένα άκαμπτο οστικό τόξο στον ώμο. Το πιο σύνηθες αίτιο πόνου στον ώμο είναι όταν οι τένοντες παγιδεύονται κάτω από αυτό το τόξο. Οι συμπιεσμένοι τένοντες φλεγμαίνουν ή βλάπτονται, μια κατάσταση που καλείται τενοντίτιδα στροφικού πετάλου. Αυτή μπορεί να προκληθεί από:
- Γενική φθορά και ρήξη καθώς μεγαλώνετε
- Μια δραστηριότητα που απαιτεί συνεχή χρήση του ώμου, όπως το μπέιζμπολ ή δραστηριότητες στην εργασία που απαιτούν να σηκώνετε τον ώμο σας
- Ένας τραυματισμός
Ο πόνος στον ώμο μπορεί επίσης να οφείλεται σε:
- Αρθρίτιδα στις αρθρώσεις γύρω από τον ώμο (σταδιακή στένωση των αρθρώσεων και απώλεια του προστατευτικού χόνδρου).
- Θυλακίτιδα (φλεγμονή ενός ασκού γεμάτου υγρό, ή θυλάκου), που βρίσκετε μεταξύ τένοντα και δέρματος ή μεταξύ τένοντα και οστού). Φυσιολογικά ένας θύλακος προστατεύει την άρθρωση και βοηθά στην ομαλοποίηση της κίνησης.
- Κατάγματα των οστών του ώμου.
- Το σύνδρομο παγωμένου ώμου συμβαίνει όταν μύες, τένοντες και σύνδεσμοι γίνονται άκαμπτοι στον ώμο και καθιστούν κάθε κίνηση επώδυνη και δύσκολη.
- Φλεγμονή των γειτονικών τενόντων, όπως αυτών που συνδέουν τον δικέφαλο βραχιόνιο μυ, από υπέρχρηση ή τραυματισμό.
- Εξάρθρωση του ώμου, που συμβαίνει όταν η κεφαλή του βραχιονίου οστού βγαίνει από τη ωμογλήνη.
Οικιακή Περίθαλψη
Όταν νιώσετε για πρώτη φορά πόνο στον ώμο, εφαρμόστε πάγο για 15 λεπτά, και επαναλάβετε 15 λεπτά αργότερα. Επαναλάβετε τον κύκλο για αρκετές ώρες. Τυλίξτε τον πάγο σε μια πετσέτα. ΜΗΝ εφαρμόζετε τον πάγο κατευθείαν στο δέρμα. Στη συνέχεια, συνεχίστε να εφαρμόζετε πάγο 3 με 4 φορές την ημέρα για 2 με 3 ημέρες.
Ξεκουράστε τον ώμο από κάθε δραστηριότητα για τις επόμενες μέρες. Όταν ο πόνος και το οίδημα έχουν υποχωρήσει, ξεκινήστε σταδιακά τις συνήθεις δραστηριότητές σας. Επισκεφτείτε έναν φυσικοθεραπευτή για να σας βοηθήσει να το κάνετε με ασφάλεια.
Η ιβουπροφαίνη ή η ακεταμινοφαίνη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου.
Πότε να Επικοινωνήσετε με το Γιατρό
Καλέστε το 166 εάν αισθάνεστε ξαφνικό συμπιεστικό ή συνθλιπτικό πόνο στο ώμο σας, ιδιαίτερα εάν ακτινοβολεί από το στήθος, το σαγόνι ή τον αυχένα ή συνοδεύεται από δύσπνοια, ζαλάδα ή εφίδρωση. Ο ιδιαιτέρως αιφνίδιος πόνος στον ώμο μπορεί, περιστασιακά, να υποδηλώνει καρδιακή προσβολή.
Εάν χτυπήσατε ή τραυματίσατε άσχημα τον ώμο, και υπάρχει οίδημα ή άσχημος μώλωπας ή αιμορραγία, μεταβείτε με ασφάλεια στα επείγοντα, όπου θα ελέγξουν για κάταγμα ή εξάρθρωση.
Καλέστε το γιατρό σας εάν:
Έχετε πυρετό, οίδημα ή ερυθρότητα.
Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την άρθρωση.
Ο πόνος διαρκεί περισσότερο από 1 - 2 εβδομάδες παρά τα μέτρα αυτοφροντίδας.
Ο βραχίονας γίνεται ερυθρός ή μελανιάζει, ή αρχίζει να πρήζεται.
Τι να Περιμένετε κατά την Επίσκεψη στο Γιατρό
Ο γιατρός θα εκτελέσει μια κλινική εξέταση, περιλαμβανομένου μιας λεπτομερούς εξέτασης του ώμου, και θα κάνει ερωτήσεις όπως:
- Ο πόνος επηρεάζει τον έναν ή και τους δύο ώμους;
- Ο πόνος μετακινείται από τον ώμο σε άλλη άρθρωση;
- Που στον ώμο αισθάνεστε τον πόνο; Μπροστά, στο πλάι ή στην κορυφή;
- Ο πόνος έρχεται όταν σηκώνετε το χέρι πάνω από το κεφάλι ή μακριά από το σώμα σας;
- Ο πόνος ξεκίνησε ξαφνικά; Είναι ισχυρός; Ή ξεκίνησε σιγά και ήπια και στη συνέχεια επιδεινώθηκε;
Οι διαγνωστικές εξετάσεις που μπορεί να γίνουν εξαρτώνται από τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης. Η αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
- Μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)
- Ένεση κορτικοστεροειδούς
- Παραπομπή σε φυσικοθεραπευτή και οδηγίες για την αποκατάσταση
Το χειρουργείο είναι η τελευταία λύση.
Πρόληψη
- Εάν είχατε πόνο στον ώμο στο παρελθόν, χρησιμοποιείστε πάγο και ιβουπροφαίνη μετά την άσκηση.
- Μάθετε τις κατάλληλες ασκήσεις για διάταση και ενδυνάμωση των τενόντων του στροφικού πετάλου και των μυών του ώμου. Ένας γιατρός ή φυσικοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει.
- Εάν ανακάμπτετε από τενοντίτιδα, συνεχίστε να εκτελείτε τις ασκήσεις εύρους κίνησης για να αποφύγετε τον παγωμένο ώμο.
- Σε αθλητικές δραστηριότητες, μάθετε τις κατάλληλες τεχνικές για να προλαμβάνετε τα επώδυνα και ακριβά προβλήματα του ώμου.
Miller RH, Dlabach JA. Shoulder and elbow injuries. In: Canale ST, Beatty JH, eds. Campbell's Operative Orthopaedics. 11th ed. Philadelphia, Pa: Mosby Elsevier; 2007:chap 44.
Krabak BJ, Banks NL. Adhesive capsulitis. In: Frontera WR, Silver JK, eds. Essentials of Physical Medicine and Rehabilitation. 2nd ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2008:chap 10.