Ορισμός

Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα προκαλείται από βακτήρια Streptococcus Ομάδας Α. Είναι η πιο συνήθης βακτηριακή λοίμωξη του φάρυγγα.

Εναλλακτικές Ονομασίες

Φαρυγγίτιδα - στρεπτοκοκκική

Αίτια

Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα είναι ιδιαιτέρως συνηθισμένη στα παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών, αν και μπορεί να εκδηλωθεί σε μικρότερα παιδιά και ενηλίκους. Παιδιά μικρότερα των 3 ετών μπορούν να πάθουν στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις αλλά αυτές δεν επηρεάζουν συνήθως το φάρυγγα.

Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα είναι περισσότερο κοινή στο τέλος του φθινοπώρου, το χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Η λοίμωξη εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο, μετά από επαφή με ρινικές εκκρίσεις ή σάλιο, συχνά μεταξύ των μελών της οικογένειας.

Υπάρχουν πολλά στελέχη στρεπτόκοκκου. Κάποια στελέχη μπορούν να οδηγήσουν σε ένα οστρακιοειδές εξάνθημα. Το εξάνθημα πιστεύεται ότι είναι αλλεργική αντίδραση σε τοξίνες που δημιουργούνται από τον στρεπτόκοκκο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε ρευματικό πυρετό εάν δεν αντιμετωπιστεί. Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει μια σπάνια νεφρική επιπλοκή.

Συμπτώματα

Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα μπορεί να είναι πολύ ήπια, με μόνο λίγα συμπτώματα ή μπορεί να είναι βαρεία. Συχνά, τα άτομα με στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα αρρωσταίνουν 2 με 5 ημέρες μετά την έκθεσή τους στα βακτήρια που προκαλούν τη νόσο.

Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν ξαφνικά και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό που ξεκινά ξαφνικά και συχνά είναι υψηλότερος τη δεύτερη ημέρα
  • Κόκκινο λαιμό, σε κάποιες περιπτώσεις με λευκές κηλίδες
  • Πονόλαιμο
  • Πονοκέφαλο
  • Γαστραλγία
  • Ναυτία
  • Κρυάδες
  • Γενική δυσφορία, κακουχία ή αίσθημα ασθένειας
  • Απώλεια όρεξης και μη φυσιολογική γεύση
  • Ευαίσθητους, διογκωμένους τραχηλικούς λεμφαδένες
  • Δυσκολία κατάποσης

Κάποια στελέχη στρεπτόκοκκου μπορούν να οδηγήσουν σε ένα οστρακιοειδές εξάνθημα. Το εξάνθημα πιστεύεται ότι είναι αλλεργική αντίδραση σε τοξίνες που δημιουργούνται από τον στρεπτόκοκκο.

Εξετάσεις και Δοκιμασίες

Μια ταχεία δοκιμασία μπορεί να εκτελεστεί στα περισσότερα ιατρεία, αλλά μερικά περιστατικά δεν εντοπίζονται με τη συγκεκριμένη εξέταση. Ένα φαρυγγικό επίχρισμα μπορεί να καλλιεργηθεί για να εξεταστεί εάν θα αναπτυχθούν στρεπτόκοκκοι. Ωστόσο, απαιτούνται μία με δύο μέρες για τα αποτελέσματα.

Εάν η ταχεία δοκιμασία είναι αρνητική, μπορεί να ακολουθήσει μια καλλιέργεια, για να ανιχνευτούν όλα τα περιστατικά που μπορεί να χάθηκαν. Αυτό είναι περισσότερο πιθανό να απαιτείται σε παιδιά.

Αντιμετώπιση

Να ξέρετε ότι τα περισσότερα περιστατικά πονόλαιμου προκαλούνται από ιούς και όχι από στρεπτόκοκκο. Ο πονόλαιμος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά μόνο όταν η στρεπτοκοκκική δοκιμασία είναι θετική. Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα δεν μπορεί να διαγνωστεί με ακρίβεια μόνο από τα συμπτώματα ή μια κλινική εξέταση.

Παρόλο, που μια στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα συνήθως αποδράμει αυθόρμητα, τα αντιβιοτικά λαμβάνονται για να προληφθούν σπάνιες αλλά περισσότερο σοβαρές επιπλοκές, όπως ο ρευματικός πυρετός.

  • Παραδοσιακά συστήνεται πενικιλλίνη ή αμοξικιλλίνη, που είναι ακόμα ιδιαιτέρως αποτελεσματικά. Έχει αναφερθεί αντίσταση στην αζιθρομυκίνη και τα σχετιζόμενα αντιβιοτικά.
  • Τα αντιβιοτικά θα πρέπει να λαμβάνονται για 10 ημέρες, ακόμα και εάν τα συμπτώματα φύγουν, συνήθως μετά από λίγες ημέρες.

Οι περισσότεροι πονόλαιμοι λύονται σύντομα. Στο μεταξύ, τα ακόλουθα μπορεί να βοηθήσουν:

  • Να πίνετε ζεστά ροφήματα. Το τσάι με μέλι ή λεμόνι είναι μια αγωγή που έχει δοκιμαστεί στο χρόνο.
  • Κάνετε γαργάρες αρκετές φορές την ημέρα με ζεστό αλατούχο νερό (1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε 1 φλιτζάνι νερό).
  • Να πίνετε κρύα υγρά ή να γλύφετε γρανίτα για να απαλύνετε τον πονόλαιμο.
  • Να γλύφετε καραμέλες ή τροχίσκους για τον πονόλαιμο. Συχνά είναι το ίδιο αποτελεσματικό με πιο ακριβά φάρμακα, αλλά δεν θα πρέπει να δίνονται σε μικρά παιδιά εξαιτίας του κινδύνου πνιγμού.
  • Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα για να ενυδατώσετε και καταπραΰνετε έναν ξηρό και επώδυνο λαιμό.
  • Δοκιμάστε αναλγητικά που δεν απαιτούν συνταγή, όπως ακεταμινοφαίνη. ΜΗΝ δίνεται ασπιρίνη στα παιδιά.
Πρόγνωση

Η πιθανή έκβαση είναι καλή. Σχεδόν όλα τα συμπτώματα λύονται σε μία εβδομάδα. Η αντιμετώπιση αποτρέπει τις σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με τις στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις.

Πιθανές Επιπλοκές

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε ρευματικό πυρετό εάν δεν αντιμετωπιστεί. Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει μια σπάνια νεφρική επιπλοκή, που καλείται μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα.

  • Ωτίτιδα
  • Παραρρινοκολπίτιδα
  • Μαστοϊδίτιδα
  • Περιαμυγδαλικό απόστημα
  • Ρευματικό πυρετό
  • Σπειραματονεφρίτιδα
  • Οστρακιά
Πότε να Επικοινωνήσετε με το Γιατρό

Καλέστε εάν αναπτύξετε συμπτώματα στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας, είτε νομίζετε ή όχι ότι εκτεθήκατε σε κάποιον με στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα. Επίσης, καλέστε εάν λαμβάνετε θεραπεία για στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα αλλά δεν αισθάνεστε καλύτερα μέσα σε 24 με 48 ώρες.

Πρόληψη

Οι περισσότεροι άνθρωποι με στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα είναι μολυσματικοί έως ότου λάβουν αντιβίωση για 24 - 48 ώρες. Έτσι, θα πρέπει να μένουν σπίτι έως ότου λάβουν αντιβίωση για τουλάχιστον μία ημέρα.

Πάρτε μια καινούργια οδοντόβουρτσα όταν δεν θα είστε πλέον μολυσματικός, αλλά πριν τελειώσετε την αντιβίωση. Διαφορετικά, τα βακτήρια μπορούν να ζήσουν στην οδοντόβουρτσα και να σας επαναμολύνουν όταν τελειώσουν τα αντιβιοτικά. Επίσης, κρατήστε τις οδοντόβουρτσες και τα μαγειρικά σκεύη ξεχωριστά, εκτός και εάν έχουν πλυθεί.

Εάν συμβαίνουν ακόμα συνεχή επεισόδια στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας στην οικογένεια, μπορείτε να ελέγξετε μήπως κάποιος είναι φορέας στρεπτόκοκκου. Οι φορείς έχουν στρεπτόκοκκους στο φάρυγγα, αλλά δεν νοσούν. Σε κάποιες περιπτώσεις, η αντιμετώπιση αυτών των ατόμων προλαμβάνει τη στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα στα υπόλοιπα μέλη.


Πηγές:

Gerber MA, Baltimore RS, Eaton CB, et al. Prevention of rheumatic fever and diagnosis and treatment of acute Streptococcal pharyngitis: a scientific statement from the American Heart Association Rheumatic Fever, Endocarditis, and Kawasaki Disease Committee of the Council on Cardiovascular Disease in the Young, the Interdisciplinary Council on Functional Genomics and Translational Biology, and the Interdisciplinary Council on Quality of Care and Outcomes Research: endorsed by the American Academy of Pediatrics. Circulation. 2009 Mar 24;119(11):1541-51.

Alcaide ML, Bisno AL. Pharyngitis and epiglottitis. Infect Dis Clin North Am. 2007;21:449-469.

Del Mar C, Glasziou PP, Spinks A. Antibiotics for sore throat. Cochrane Database Syst Rev. 2006 Oct 18;(4):CD000023.

Altamimi S, Khalil A, Khalaiwi KA, Milner R, Pusic MV, Al Othman MA. Short versus standard duration antibiotic therapy for acute streptococcal pharyngitis in children. Cochrane Database of Systematic Reviews 2009, Issue 1. Art. No.: CD004872.

This article uses information by permission from Alan Greene, M.D., © Greene Ink, Inc.

Επικαιροποίηση από:

Συνεργάτες του iatronet.gr