Συμβαίνει σε όλους όσο περνούν τα χρόνια.

Μύθος. Η ακράτεια ούρων δεν είναι αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης. Ακόμα κι αν κάποια στιγμή προκύψει, υπάρχουν τρόποι να την αντιμετωπίσετε. Εάν αρχίσετε να παρατηρείτε συμπτώματα, ενημερώστε τον γιατρό σας για να δείτε πώς θα κινηθείτε ώστε να θεραπευτείτε.

Τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης είναι συνηθισμένα.

Αλήθεια. Περίπου το ένα τρίτο των ηλικιωμένων ανδρών και οι μισές γυναίκες έχουν θέματα ακράτειας ανά καιρούς. Είναι ακόμη πιο πιθανή για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό ή την εμμηνόπαυση.

Επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους.

Μύθος. Πολλά πράγματα μπορεί να προκαλέσουν ακράτεια: Παχυσαρκία, άγχος, κάπνισμα ή νευρική βλάβη από διαβήτη, Αλτσχάιμερ ή Πάρκινσον. Για τις γυναίκες, η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι οι αιτίες. Τα προβλήματα του προστάτη μπορεί να είναι η αιτία στους άνδρες. Μπορεί να έχετε προσωρινά συμπτώματα από υπερβολικό αλκοόλ ή καφεΐνη.

Η δυσκοιλιότητα χειροτερεύει την ακράτεια.

Αλήθεια. Όταν δεν μπορείτε να πάτε τουαλέτα, είναι πιο πιθανό να αποκτήσετε κάποια λοίμωξη και άλλα προβλήματα στο ουροποιητικό σας σύστημα που μπορεί να επηρεάσουν τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης σας. Βεβαιωθείτε ότι ασκείστε αρκετά, πίνετε υγρά και παίρνετε φυτικές ίνες από λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως. Εάν αυτά δεν αρκούν, μιλήστε στο γιατρό σας για να σας δώσει συμπληρώματα.

Η ουροδόχος κύστη είναι μικρή.

Μύθος. Μερικών ανθρώπων η ουροδόχος κύστη απλώς δεν μπορεί να κρατήσει τη συνηθισμένη ποσότητα ούρων (περίπου 2 φλιτζάνια) ή ο μυς χάνει την ικανότητα να τεντώνει για να συγκρατεί αυτή την ποσότητα υγρού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη και ακράτεια.

Μπορείτε να «εκπαιδεύσετε» την ουροδόχο κύστη σας.

Αλήθεια. Αυτός είναι ένας τρόπος για να βελτιωθεί η ακράτεια. Σημαίνει ότι χτίζετε μια ρουτίνα στην οποία ουρείτε κάθε 2 ή 3 ώρες. Εάν νιώθετε την επιθυμία να ουρήσετε πιο πριν, τότε μπορείτε να πάρετε μια βαθιά αναπνοή ή να διαλογιστείτε. Τελικά, θα παρατείνετε τον χρόνο που μπορείτε να περιμένετε. Αυτό που μπορεί να σας βοηθήσει, είναι να κρατήσετε ένα ημερολόγιο με το κάθε πότε πηγαίνετε τουαλέτα για να δείτε αν κάνετε πρόοδο.

Πρέπει να πίνετε λιγότερα υγρά.

Μύθος. Χωρίς αρκετά υγρά, τα ούρα σας είναι πολύ ισχυρά, με αποτέλεσμα να ερεθίσετε την ουροδόχο κύστη. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μείνει ενυδατωμένο καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμα, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να αποφύγετε κάποια ποτά, όπως αυτά με καφεΐνη ή αλκοόλ, που προκαλούν ερεθισμό. Είναι καλή ιδέα να περιορίσετε τις ποσότητες που πίνετε περίπου δύο ώρες πριν από τον ύπνο για να αποφύγετε προβλήματα όταν κοιμάστε.

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ουροδόχο κύστη.

Αλήθεια. Αν έχετε ισχυρούς μυς στο πυελικό έδαφος, μπορεί να σας βοηθούν να κρατάτε τα ούρα σας. Οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να τις ενισχύσουν με ασκήσεις Kegel σφίγγοντας και χαλαρώνοντας τους μυς που απελευθερώνουν και σταματούν την ούρηση. Εάν έχετε πρόβλημα να προσδιορίσετε ποιοι μύες θα εργαστούν, ένας γιατρός ή φυσιοθεραπευτής με ειδική εκπαίδευση μπορεί να σας βοηθήσει να τους εντοπίσετε.

Είναι μόνιμη.

Μύθος. Η ακράτεια δεν είναι από μόνη της ασθένεια - είναι ένα σύμπτωμα ενός άλλου προβλήματος υγείας. Μια προσωρινή κατάσταση, όπως μια λοίμωξη, μπορεί να την προκαλέσει. Αν την αντιμετωπίσετε με αντιβιοτικά, τότε η ακράτεια εξαφανίζεται. Αλλά ακόμα και όταν οφείλεται σε μακροχρόνια ασθένεια όπως ο διαβήτης, υπάρχουν τρόποι να την καταπολεμήσετε. Είτε με διάφορες ασκήσεις, αλλαγές στη διατροφή, συσκευές, κάποια φάρμακα, είτε ακόμη και με χειρουργική επέμβαση.

Η διακοπή του καπνίσματος βοηθά.

Αλήθεια. Το κάπνισμα σας κάνει να βήχετε περισσότερο, κάτι που μπορεί να πιέσει την ουροδόχο κύστη σας και να διαφύγουν λίγα ούρα. Το κάπνισμα είναι η πιο κοινή αιτία καρκίνου της ουροδόχου κύστης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια και άλλα σοβαρά προβλήματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;