Με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ Σταύρος Αρναουτάκης έθεσε και πάλι το ζήτημα των μεταμοσχεύσεων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι στη χώρα μας, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων δεν τηρεί Εθνικό Μητρώο Μεταμοσχευμένων, με αποτέλεσμα να μην έχει πλήρη στοιχεία για την ταυτότητα των ατόμων που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, τον τόπο διαμονής τους, το είδος της μεταμόσχευσης, το νοσοκομείο στο οποίο έλαβαν το μόσχευμα, το χρόνο που έγινε η επέμβαση καθώς και τη μετεγχειρητική πορεία των ατόμων που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση.
Ενημέρωσε, επίσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το γεγονός ότι στη χώρα μας το μόνο είδος μεταμόσχευσης ανθρωπίνων οργάνων που αναγνωρίζεται νομικά είναι αυτό της μεταμόσχευσης νεφρού.
Οι μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων όπως καρδιά, ήπαρ, πνεύμονες, δεν αναγνωρίζονται στην Ελλάδα νομικά βάσει ενιαίου πλαισίου. Υπογράμμισε, ακόμη, ότικαθώς δεν υπάρχει κατάλληλο κέντρο υποδοχής των ασθενών που υποβλήθηκαν σε κάποιο είδος μεταμόσχευσης σε νοσοκομεία εκτός Ελλάδας, είναι δύσκολη η παρακολούθηση της μετεγχειρητικής πορείας τους και φυσικά παντελής η έλλειψη ψυχολογικής υποστήριξης προς τους ίδιους και τις οικογένειες τους.
Ο Ευρωβουλευτής ζήτησε από την Επιτροπή να τον ενημερώσει για το αν, στο πλαίσιο προετοιμασίας του σχεδίου δράσης για τις μεταμοσχεύσεις, σκοπεύει να συμβάλει στην επίλυση των παραπάνω προβλημάτων στην Ελλάδα.
Στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Υγείας κ. Μάρκος Κυπριανού, αναφερόμενος στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή τον Μάιο 2007 σχετικά με τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων επεσήμανε ότι η ανακοίνωση αυτή διαπίστωνε τρεις βασικούς τομείς δράσης: τη βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας, την αύξηση της διαθεσιμότητας οργάνων και την επίτευξη πιο αποτελεσματικών και προσιτών συστημάτων μεταμόσχευσης.
Για την επίτευξη των στόχων αυτών, η Επιτροπή εξήγγειλε σχέδιο δράσης σχετικά με τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις καθώς και μια νομική πράξη που θα αφορά την ποιότητα και την ασφάλεια, η οποία θα δίνει λύση στα περισσότερα από τα παραπάνω προβλήματα.
Σύμφωνα με τον κ. Επίτροπο, τα προτεινόμενα μέσα θα καλύπτουν τη συνολική διαδικασία από τη δωρεά μέχρι τη μεταμόσχευση. Παρά το γεγονός, όμως, πως ορισμένα ζητήματα θα καλύπτονται σε επίπεδο ΕΕ, τα περισσότερα θα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών.
Σε σχέση με την τήρηση μητρώου στον τ ομέα των μεταμοσχεύσεων, ο κ. Κυπριανού υπογραμμίζει ότι η υποχρέωση αυτή έχει ήδη περιληφθεί στην οδηγία 2004/23/EΚ για τους ιστούς και τα κύτταρα ενώ ανάλογη διάταξη θα συμπεριληφθεί στη μελλοντική νομική πράξη περί ανθρωπίνων οργάνων.
Ένας από τους κύριους στόχους της πολιτικής της ΕΕ αναφορικά με τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, τονίζει ο Επίτροπος, είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης στη μεταμόσχευση. Αυτό θα επιτευχθεί, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης, με την ανάπτυξη εθνικών συστημάτων μεταμοσχεύσεων, την ανταλλαγή των εμπειριών και ορθών πρακτικών μεταξύ επαγγελματιών, ώστε αυτοί να είναι σε θέση να συντρέχουν και να στηρίζουν καλύτερα τους δότες, τους λήπτες και τις οικογένειες τους και τη συγκέντρωση πληροφοριών που θα διευκολύνουν την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων μετά τη μεταμόσχευση.
Με αφορμή την απάντηση της Επιτροπής, ο Σταύρος Αρναουτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: 'Είναι αδιανόητο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα να περιμένουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποδείξει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζονται ανθρώπινα οι ασθενείς.
Η πολιτεία οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να μεριμνά για την ποιοτική παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και να δημιουργήσει δομές και υποστηρικτικούς μηχανισμούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες τόσο των ασθενών που βρίσκονται στις μεγάλες λίστες αναμονής για μεταμόσχευση όσο και της ευπαθούς ομάδας πληθυσμού που είναι οι μεταμοσχευμένοι'.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}