Η πρόσφατη πρόταση αναθεώρησης του κανονιστικού πλαισίου για τη 'βελτίωση της πρόσβασης νέων και καινοτόμων τροφίμων ( novel foods ) στην αγορά της ΕΕ' στοχεύει στην εναρμόνιση της διαδικασίας έγκρισης, στην ανάπτυξη ενός καλύτερα προσαρμοσμένου συστήματος αξιολόγησης της ασφάλειας, στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος περισσότερο ευνοϊκού για την καινοτομία στη βιομηχανία τροφίμων της ΕΕ και στη διευκόλυνση του εσωτερικού και εξωτερικού εμπορίου.
Ο ορισμός για τα νέα τρόφιμα καλύπτει όλα τα τρόφιμα που δεν χρησιμοποιούνταν για κατανάλωση από τον άνθρωπο, σε σημαντικό βαθμό, εντός της Κοινότητας πριν από τις 15 Μαΐου 1997. Περιλαμβάνει τρόφιμα που προέρχονται από φυτά ή ζώα παραγόμενα με μη παραδοσιακές τεχνικές αναπαραγωγής και τρόφιμα μεταποιημένα με τις νέες διαδικασίες παραγωγής, όπως η νανοτεχνολογία.
Από την απάντηση της Κομισιόν προς τον Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Καθηγητή κ. Γιώργο Παπαστάμκο, προκύπτει ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς έχουν εγκριθεί 26 νέα τρόφιμα, εκ των οποίων μόλις για ένα έχει προέλθει η αίτηση από κράτος εκτός της ΕΕ.
Σε συμμόρφωση με άλλον κανονισμό της ΕΕ, τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα καθώς και τα προϊόντα που προέρχονται από γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα, από χώρες της ΕΕ ή τρίτες χώρες, εξαιρούνται από το πεδίο της εν λόγω πρότασης.
Υπενθυμίζεται ότι ο κανονισμός 1829/2003 θεσπίζει κοινοτικές διαδικασίες για την έγκριση και την εποπτεία αυτών των προϊόντων, όπως επίσης και διατάξεις για την επισήμανσή τους. Έτσι, εκτός από την επίτευξη της ελεύθερης κυκλοφορίας προϊόντων που διατίθενται νόμιμα στο εμπόριο, ο εν λόγω κανονισμός διευκολύνει επίσης το εμπόριο για τα προϊόντα τρίτων χωρών που συμμορφώνονται με αυτόν.
Με νέα πρόταση της Κομισιόν, η ασφάλεια των νέων τροφίμων θα εξασφαλίζεται μέσω μιας εναρμονισμένης και κεντρικής διαδικασίας. Η αξιολόγηση της ασφάλειας θα γίνεται από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ), η δε έγκριση από την Κομισιόν.
Κατά παρέκκλιση, σε ό,τι αφορά τα παραδοσιακά τρόφιμα από τρίτες χώρες προβλέπεται μια απλή διαδικασία κοινοποίησης από την Επιτροπή προς τα κράτη μέλη και την ΕΑΑΤ ώστε να λαμβάνουν υπόψη τους την παραδοσιακή κατανάλωση αυτών των προϊόντων ως τροφίμων στις χώρες αυτές.
Ωστόσο, εάν ένα κράτος μέλος ή η ΕΑΑΤ προβάλλουν αιτιολογημένες επιφυλάξεις για την ασφάλεια, βάσει επιστημονικών στοιχείων, θα πρέπει να εφαρμοστεί η κοινή διαδικασία έγκρισης και να διενεργηθεί πλήρης επιστημονική αξιολόγηση από την ΕΑΑΤ.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}