Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ) εγκρίνεται οριστικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
‘Μετά από μήνες διαβουλεύσεων, το ΕΙΤ παίρνει σήμερα το πράσινο φως. Ήμουν από την αρχή θερμός υποστηρικτής του, διότι πιστεύω ότι αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο για τη μετατροπή της Ευρωπαϊκής οικονομίας σε οικονομία της γνώσης.
Είναι το εργαλείο που ευελπιστούμε ότι θα συνδέσει ουσιαστικά τις τρεις πλευρές του ‘τριγώνου της γνώσης’ (εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία)’, υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Νίκος Βακάλης μετά τη σημερινή έγκριση της ίδρυσης του ΕΙΤ από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Οι Ευρωβουλευτές και το Συμβούλιο Υπουργών των 27 κρατών μελών συμφώνησαν οριστικά στα παρακάτω:
- Η ανάπτυξη του ΕΙΤ θα γίνει σε ‘δύο βήματα’: Κατά το πρώτο βήμα, ένας περιορισμένος αριθμός (2 με 3) θεματικών έρευνας, των λεγόμενων KICs (Knowledge and Innovation Communities), θα συσταθεί εντός 18 μηνών από τη σύσταση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΙΤ. Σε ένα δεύτερο βήμα, θα συσταθούν επιπλέον KICs, ανάλογα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των μέχρι τότε δραστηριοτήτων του ΕΙΤ.
- Τα ΚICs θα αποτελούν συνεργασίες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, με την ερευνητική κοινότητα και ομάδες ‘αριστείας’ από ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια, που θα πληρούν τις εξής ελάχιστες προϋποθέσεις: συμμετοχή τριών διαφορετικών εταίρων οργανισμών από τουλάχιστον δύο διαφορετικά κράτη μέλη, συμμετοχή τουλάχιστον ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος και μιας ιδιωτικής εταιρίας.
- Θα είναι δυνατή η χρήση ενός ‘διακριτικού τίτλου ΕΙΤ’ συμπληρωματικά με τα αναγνωρισμένα (σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες) πτυχία και τίτλους των πανεπιστημίων και άλλων ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης που θα συμμετέχουν στα KICs.
- Το EIT θα λάβει χρηματοδότηση της τάξεως των 308,7 εκατομμυρίων ευρώ έως και το 2013.
- Η έδρα του ΕΙΤ υπολογίζεται να αποφασισθεί εντός 12 μηνών από την ημέρα που ο Κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ.
Κατά τη νομοθετική διαδικασία, ο κ. Βακάλης εστίασε με τις τροπολογίες του στην περιφερειακή διάσταση του ΕΙΤ. ‘Είναι δεδομένο ότι η επιστημονική αριστεία αποτελεί βασικό κριτήριο συμμετοχής στα KICs. Οφείλουμε όμως να αναζητήσουμε την αριστεία ή τα ψήγματά της όπου κι αν αυτά βρίσκονται στην ΕΕ.
Ας μην περιοριστούμε σε ‘τροφοδοσία’ του ΕΙΤ από τα 3-4 γνωστά κέντρα αριστείας της ΕΕ.
Αντιθέτως, ας εκμεταλλευτούμε αυτήν τη μοναδική ευκαιρία για να συνδέσουμε το ερευνητικό, βιομηχανικό και επιχειρηματικό δυναμικό κι άλλων περιφερειών της ΕΕ με τις πρωτόγνωρες αυτές ευρωπαϊκές διεργασίες παραγωγής καινοτομίας.
Έτσι θα είμαστε σε θέση να συγκεντρώσουμε μια κρίσιμη μάζα καινοτόμου δυναμικού σε κάθε περιφέρεια της ΕΕ’, σχολίασε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}