Ο έλεγχος ποιότητας του πόσιμου νερού που μεταφέρεται στα άγονα ελληνικά νησιά αποτελεί ευθύνη των εθνικών αρχών, απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ερώτηση του Σταύρου Αρναουτάκη
Με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ Σταύρος Αρναουτάκης έθεσε το ζήτημα του ελέγχου της ποιότητας του πόσιμου νερού που μεταφέρεται σε μικρά και άγονα νησιά του Αιγαίου. Όπως επεσήμανε, η μεταφορά του πόσιμου νερού στα νησιά αυτά γίνεται με υδροφόρα πλοία των οποίων οι τεχνικές προδιαγραφές είναι χαμηλότερες από τα επίγεια συστήματα μεταφοράς.
Για αυτό τον λόγο, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τον ενημερώσει για τα δεσμευτικά μέτρα που λαμβάνονται σε επίπεδο Ε.Ε. για την ασφαλή και υγιεινή μεταφορά του νερού, καθώς και αν οι έλεγχοι κατά τη διαδικασία παράδοσης γίνονται όπως απαιτείται από την κοινοτική οδηγία 98/83/ΕΚ.
Επίσης, θέλησε να πληροφορηθεί για τις πολιτικές που αναπύσσονται για την επάρκεια του νερού σε άνυδρα ή με σημαντικές ελλείψεις ύδατος νησιά.
Στην απάντηση του, ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας επεσήμανε ότι το πόσιμο νερό υπόκειται στις διατάξεις της Οδηγίας 98/83/ΕΚ του Συμβουλίου σχετικά με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.
Tα κράτη μέλη έχουν την ευθύνη να εξασφαλίζουν ότι το πόσιμο νερό, ανεξάρτητα από την προέλευση και τον τρόπο μεταφοράς του, ανταποκρίνεται στα πρότυπα ποιότητας που ορίζει η Οδηγία. Η Οδηγία ορίζει, επίσης, ότι τα κράτη μέλη πρέπει να καταρτίσουν πρόγραμμα τακτικής παρακολούθησης της ποιότητας του νερού, όπως ορίζεται στο παράτημα ΙΙ της οδηγίας.
Η συμμόρφωση με τα πρότυπα ποιότητας της οδηγίας πρέπει να ελέγχεται στο σημείο εξόδου του νερού από τη βρύση ή το βυτίο. Τα ακριβή σημεία δειγματοληψίας καθορίζονται από τις αρμόδιες αρχές ενώ παράλληλα πρέπει να εξασφαλίζουν επαρκείς και πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα του νερού στους καταναλωτές.
Αναφορικά με την έλλειψη νερού στα νησιά του Αιγαίου, ο αρμόδιος Επίτροπος αφού αναγνώρισε το πρόβλημα, επικεντρώθηκε στην ανακοίνωση της Επιτροπής (18 Ιουλίου 2007) για τη λειψυδρία και την ξηρασία στην Ευρώπη, στην οποία
«εντοπίζεται δέσμη επιλογών πολιτικής σε ευρωπαικό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για την αντιμετώπιση και το μετριασμό των προβλημάτων που προκύπτουν από τη λειψυδρία και την ξηρασία».
Επιπρόσθετα μέτρα αφορούν τη βελτίωση της διαχείρισης των κινδύνων ξηρασίας. Υπό την έννοια αυτή «αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών μελών ο συνυπολογισμός των προβλημάτων ξηρασίας όταν καταρτίζονται σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών, ώστε να προλαμβάνονται και να μετριάζονται οι επιπτώσεις της ξηρασίας».
Μετά και την απάντηση του Επιτρόπου Δήμα, ο Σταύρος Αρναουτάκης έκανε την παρακάτω δήλωση:
«
Είναι υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίσει ότι οι κάτοικοι των άγονων νησιών μας έχουν «τουλάχιστον» πρόσβαση σε ποιοτικό νερό. Τα «πυροσβεστικά» μέτρα που κατά καιρούς λαμβάνονται, προφανώς δεν λύνουν το πρόβλημα. Απαιτείται η έγκριση κονδυλίων για την εκπόνηση μελετών προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός στη διαχείριση του Υδρολογικού ισοζυγίου για κάθε νησί. Η απλή εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης -αν και επιβεβλημένη- δεν αρκεί. Χρειάζονται μέτρα που να αφορούν σε ολόκληρο το υδρολογικό ισοζύγιο. Η κατάρτιση προγράμματος παρακολούθησης της ποιότητας του νερού, όπως προβλέπεται άλλωστε από την κοινοτική Οδηγία, και η ενημέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά, προκειμένου να μπορεί να παρέχει άμεσα, σε όποιον πολίτη το ζητήσει, τις απαραίτητες πληροφορίες για το νερό που καταναλώνει, είναι ζωτικής σημασίας
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}